Lečenje biljem

Provereni lek protiv kašlja od lovora

Lovor je odličan biljni lek za organe za disanje. Veoma efikasno umiruje kašalj, a pomešan sa majčinom dušicom i zovom pomaže kod infekcija disajnih organa. Rimski carevi Tiberije i Neron za vreme epidemija kuge krili su se u lovorovim šumama, jer su verovali da biljka štiti od zaraze.

Evo oprobanog, jednostavnog recepta dobijenog ljubaznošću Ljiljane Bjelice:

2 dl vode, 6 listova lovora, 6 kašika šećera, 1 limun

Lovor se kuva na tihoj vatri, poklopljen, 10 minuta. Nakon toga se izvadi i doda se šećer i promeša. U ohlađen sirup doda se sok celog limuna (vitamin C je osetljiv na visoku temperaturu). Lek je vrlo ukusan i veoma efikasan. Pije se po jedna do dve supene kašike tri puta na dan, a po potrebi i češće, ne škodi. Čuva se u frižideru. Ovaj prirodni lek popularan je u među našom košarkaškom reprezentacijom.

Lovor nije samo začin, već i korisna, lekovita biljka. Njegova upotreba u kuhinji potpuno je opravdana jer etarsko ulje koje ova biljka sadrži stimuliše varenje, otklanja nadutost i gasove u crevima.

Lovor je pokazao i značajno dejstvo u borbi protiv gljivica, posebno kandide. U tu svrhu najbolje je lovor pomešati sa žalfijom, vranilovom travom i listom oraha.

Etarsko ulje lovora uživa reputaciju odličnog leka protiv bolova u mišićima, reumatizma, išijasa, sportskih povreda… Nekoliko kapi etarskog ulja lovora i lavande u aroma lampi, dezinfikuje prostor, deluje opuštajuće i relaksirajuće, pa se preporučuje ljudima koji su izloženi stresu. 

Ulje za masažu sportista:

Po 20 kapi etarskih ulja lovora, kleke i ruzmarina

100ml bademovog ulja

Sve sastojke pomešajte i dobro promućkajte. Čuvajte u potpuno suvoj, čistoj flašici na tamnom mestu. Koristi se za masažu. Posebno se preporučuje sportistima i svima koji mišiće izlažu velikom naporu.

Čuvena proročica iz Apolonovog hrama u Delfima, Pitija, žvakala je lišće lovora (Laurus nobilis) da bi lakše upala u proročki trans. Stručnjaci kažu da su za njen trans zaslužni i gasovi koje je udisala, jer se hram nalazi na mestu gde se sudaraju tektonske ploče. Ne bi trebalo da se plašite da ćete izazvati halucinogeno dejstvo ako nekoliko listića stavite u jelo i od njih napravite čaj.

Momčilo Antonijević

Tekst može biti, u celini ili u delovima preuzet i objavljen isključivo uz poštovanje sledećih uslova: uz navođenje punog imena autora i postavljanje linka sa početne stranice ovog sajta, bez prerade preuzetog sadržaja i pod uslovom da se preuzimanje i objavljivanje ne vrši u komercijalne svrhe. Preuzimanje, kopiranje i objavljivanje ovog teksta suprotno navedenim uslovima predstavljaće kršenje autorskih prava.