Lečenje biljem

Lečenje šumom

Sigurno ste već negde čuli frazu da je šetnja šumom lekovita. To uopšte nije fraza, već naučno dokazana istina! Pored toga što su rudnik kiseonika drveće ispušta lekovite materije, fitoncide (posebno orah, hrast i četinari) koji blagotvorno deluju na čitav organizam, a specijalno na organe za varenje. Japanski naučnici nedavno su utvrdili da dva sata šetnje šumom značajno jača imunitet!

U šumskoj zemlji živi i takozvana bakterija sreće ili stručno Mycobacterium vacae rođaka izazivača strašnih bolesti tuberkuloze i lepre, ali za razliku od njih, ova kod ljudi izaziva samo - sreću! U ljudski organizam dospeva tako što je udišemo dok šetamo šumom, gutamo je ili nam ona ulazi kroz mikroranice na rukama dok recimo u šumi kopamo bogati humus za kućno cveće, dok radimo u baštama ili u svojim vrtovima.

Lekari od 2007. godine, kada je urađena prva studija na miševima, u kojoj je dokazano da ta bakterija ima uticaj na nervne ćelije izaizvajući lučenje serotonina ili "hormona sreće", a posle nje i druge studije, ponovo apeluju na ljude da se vrate prirodi i zemlji jer su i oni deo nje, da smanje upotrebu antibakterijskih sapuna i maramica. Mycobacterium vacae podstiče imunitet, odnosno utiče na lučenje takozvanih T ćelija i telesnih tečnosti čija je uloga odbrana od virusa, nekih vrsta alergija i raka. Eksperti kažu da ta bakterija može da se koristi, na primer, u tretiranju depresije ili sličnih stanja.

Dakle, isprljajte se, zdravo je!

Pored nevidljivih bakterija sreće u šumi žive i vrlo lekovite, vidljive biljke. Evo spiska trava koje treba ubrati tokom šetnje šumom i koristiti ih u kućnoj biljnoj apoteci:

Divlja kupina (Rubus fruticosus): Listovi ove biljke odličan su biljni lek za zaustavljanje proliva, zahvalujući sadržaju tanina. Kupina je bezbeda za upotrebu i nije gorka pa se može davati i deci. Posebno se preporučuje onima koji pate od upale krajnika, gnojnih angina i upala grla (najčešće u kombinaciji sa žalfijom, majčinom dušicom i koprivom). Od lista kupine pravi se i čaj za ispiranje usta koji jača desni i sprečava krvarenje. Od plodova se pravi čuveno kupinovo vino, posebno dragoceno za sve one koji pate od malokrvnosti, anemije. Povećava lučenje estrogena i sadrži visok nivo mangana, pa je kupinovo vino je dobar saveznik u prevenciji nastanka osteoporoze.

Recept za domaće kupinovo vino: Na 5 kilograma divljih kupina treba vam kilogram šećera. Sveže kupine sipajte u bure ili veću posudu koja je prethodno očišćena i dobro ih izgnječite kako bi pustile sok sve dok se ne napravi kaša. U to dodajte šećer i pomešajte da se potpuno sjedini. Nakon toga, vino od kupine sipajte u očišćene staklene flaše, a čepove nemojte da zatvorite do kraja, kako vino usled vrenja ne bi iskipelo. Ove flaše ostavite na suncu 60 dana, nakon čega možete da procedite sadržaj. Boce zatvorite čepovima ili plutom i čuvajte ih na hladnom mestu.

Maslačak (Taraxacum officinale), cvetić koji raste svuda, je jedan od najboljih biljnih lekova za čišćenje organizma od nagomilanih toksina. Stimuliše rad organa za varenje i mokrenje, posebno jetre, creva i bubrega. Zahvaćujući svom detoksifikacijskom efektu maslačak se preporučuje osobama koje pate od kožnih bolesti, posebnopsorijaze i ekcema, urinarnih infekcija i zatvora. Koren se preporučuje i protiv artritisa, oseteoartritisa, reumatizma i gihta. List maslačka koristi se protiv kamena u žučnoj kesi. Svež koren i list u periodu od marta do maja sadrže mnogo manitola, suptance koja pomaže ljudima koji imaju problem sa slabim srcem, povišenim pritiskom, kao i onima koji su preživeli moždani udar.

Dobričica (Glechoma hederacea) je veoma dobar biljni lek za bolesti respiratornih organa. Koristi se u mešavinama protiv kašlja, opstruktivnog bronhitisa, astme i upale pluća. Naročito je dobra kombinacija dobričice, podbela, slatkog korena i majčine dušice. Stanovnici Alpa sveže isceđeni sok dobričice mešaju sa kozjim mlekom i tu mešavinu daju protiv bolesti pluća.Kada svoja lekovita svojstva udruži sa koprivom, bokvicom i žalfijom otklanja simptome alergijskog rinitisa.

Dobričica deluje i diuretično i protivupalno pa se preporučuje protiv tegoba urinarnog trakta. Zahvaljujući flavonoidima ova biljka je imunostimulator i izvanredno sredstvo za jačanje organizma. Čaj od dobričice posebno je koristan onima koji se oporavljaju od virusnih i bakterijskih infekcija organa za disanje i varenje, kao i onima koji pate od malokrvnosti (posebno u kombinaciji sa listom koprive, majčinom dušicom i lucerkom).

Zečja stopa (Geum urbanum) je biljka koja raste na obodima šuma i senovitim proplancima. Ima sitne žute cvetiće, a biljka se jednostavno može prepoznati jer joj koren snažno miriše na karanfilić. Taj miris potiče od ugljovodonika eugenola iz etarskog ulja (u biljci ga ima oko 0,2%). Pored etarskog ulja zečja stopa sadrži i veoma visok procenat tanina, flavonske hetrozide, a u listu ima i vitamina C. Kombinacija tanina i antiseptičnog etarskog ulja čini zečju stopu jednim od najboljih biljnih lekova za jačanje slabih desni i zaustavljanje krvarenja. Za tu svrhu može se koristiti sama ili u kombinaciji sa žalfijom.

Zečja stopa je i jedan od najboljih biljnih lekova za zaustavljanje proliva. U kombinaciji sa petrovcem, angelikom i hajdčkom travom daje se osobama koje pate od sindroma nadražanih creva. U prah samleven koren uzima se pre jela za podsticnje apetita (četvrtina kafene kašičice sa malo hladne vode).

U ruskoj narodnom medicini od korena zečje stope pravi se tinktura za popravljanje raspoloženja i protiv melanholije. Pomešana sa petrovcem preporučuje se i onima koji pate od hroničnog umora.

Šumska jagoda (Fragaria vesca) nije samo ukusno voće već i dobar biljni lek za jačanje srca, izbacivanje viška tečnosti iz organizma i zaustavljanje proliva. U terapiji koriste se listovi i koren biljke koji imaju tu osobinu da mokraću boje u ružičasto (što je potpuno bezopasna pojava).

Rusa ili rosopas (Chelidonium majus) je neobično lekovita biljka koja obiluje žutim sokom koji curi kad je otkinete. Ima mnogostruko dejstvo: stimuliše jetru, ublažava želudačne tegobe i bolove žučne kese, otklanja bradavice, a u kombinaciji sa koprivom i dobričicom umiruje simptome alergija. Tronedeljna kura čajnom mešavinom ruse, nane i maslačka je odličan način da očistite jetru i krvne sudove. Ova kura posebno se preporučuje osobama koje pate od psorijaze i ekcema. Za lečenje bradavica upotrebljava se svež sok ruse koji se nanosi direktno na bradavicu.

Momčilo Antonijević