Aromaterapija

Kedar - šetnja mirisnom šumom

Ako odete u Liban, malu bliskoistočnu zemlju koju uglavnom povezujemo s fenomenalnom hranom i surovim građanskim ratom, može vam se lako dogoditi da stojite pod krošnjom kedra pod kojom se pre više od dve hiljade godina odmarao neki biblijski prorok! U vreme, kada je Hrist još hodio zemljom, na ovim prostorima rasle su čitave šume kedra.

Ovo dugovečno i impozantno drvo danas se u prirodi može pronaći tek ponegde, ali se zato kao simbol države nalazi na libanskoj zastavi. Najbolji moreplovci među starim narodima, Feničani, koji su nekada naseljavali libansku obalu, koristili su kedrovinu za gradnju svojih brzih brodova kojima su stizali do najudaljenijih gradova Starog sveta (neki čak tvrde da su pre Kolumba stigni do obala Severne Amerike).

Snažni, opori i pomalo reski miris kedrovine koji uliva sigurnost i toplinu, već hiljadama godina koristi se u najrazličitije svrhe. Prvenstveno za pravljenje parfema, mirisnih i lekovitih krema i ulja za negovanje tela i kose.

U srednjem veku bilo je veoma rasprostranjeno verovanje da kedrovina poboljšava pamćenje. Možda su se baš zato, donedavno, grafitne olovke kojima smo svi pisali prva slova pravile baš od kedrovog drveta.

U davnim vremenima, kada su parfemi istovremeno bili i lekovi, kedrovina se pokazala kao veoma efikasan biljni lek za disajne organe, protiv nazeba, kašlja i bronhitisa. I danas mudri lekari savetuju plućnim bolesnicima šetnju četinarskom šumom.

Svežina kojom kedar odiše brzo će vas odvesti u neku daleku mirnu šumu, bez buke, žamora gradskih ulica i stresa svakodnevice. Njegov duboki četinarsko-drvenasti miris u parfemu ćete osetiti tek nakon pola sata, jer se kedar ubraja u esencije donje grupe isparljivosti. To su oni topli mirisi koji ostaju najduže na koži i predstavljaju osnovu, bazu svakog parfema.

Odlično se slaže sa drugim četinarima: planinskim borom, jelom i omorikom, a s ruzmarinom, lavandom, cimetom i biberom gradi neverovatne mirisne kompozicije. Kedar je dobar prijatelj i citrusnih nota: limuna, bergamota i grejpfruta. Jasmin i vanila ublažavaju oporost kedrovih iglica stvarajući mirnu i harmoničnu kombinaciju (s ovim cvetovima najbolje se kombinuje virdžinijski kedar koji je ukomponovan u čuveni Chanel No 19).

Momčilo Antonijević