Lečenje biljem

Biljkama protiv anemije – kako poboljšati krvnu sliku?

Anemija ili malokrvnost je bolest koja nastaje usled nedovoljnog broja crvenih krvnih zrnaca, eritrocita, odnosno smanjene količine hemoglobina. Najčešći simptomi su umor, brzo zamaranje, hladne ruke i noge, bledilo, vrtoglavica, depresija. Ukoliko anemija dugo traje, može doći do ozbiljnog narušavanja zdravstvenog stanja. Uz pomoć biljaka možete na veoma efikasan i bezbedan način poboljšati krvnu sliku. Evo nekoliko proverenih recepata za otklanjanje malokrvnosti.

 

Čajna mešavina protiv anemije:

Kopriva (Urtica dioica) list 60 g

Lucerka (Medicago sativa) list 20 g

Majčina dušica (Thymus serpiliium) 20 g

 

Sve biljke pomešati pa 4 supene kašike smeše preliti sa 3 šolje ključale vode, promešati, poklopiti i ostaviti 30 minuta. Procediti i piti u toku dana zaslađeno medom.

 

Ceđena kopriva

Sveže isceđeni sok koprive je izuzetno sredstvo za lečenje anemije i jačanje organizma. Najbolje je koristiti sveže isceđen sok koji se dobija mlevenjem sveže, mlade i dobro oprane koprive na mašini za meso ili u blenderu i ceđenjem ovog soka koroz dvostuki sloj sterilne gaze. Ovaj sok možete i konzervirati tako što ćete sok razliti u male potpuno čiste i suve flašice od tamnog stakla sa dobrim čepom. Flašice poređajte u lonac na čije dno ste postavili nekoliko krpa, nalijte vodom i kuvajte na 80 stepeni 3 do 5 minuta. Voda ne sme da vri. Kada se flašice  ohlade, čuvajte ih u frižideru i brzo potrošite  po otvaranju. Uzia je po dve supine kašike tri puta na dan, po želji sa malo meda. Sok koprive može da oboji stolicu što je potpuno bezopasna pojava.

 

Med za poboljšanje krvne slike:

100 g sveže mlevenog semena piskavice pomešajte sa pola kilograma livadskog meda. Dobro izmešajte plastičnom ili drvenom kašikom. Zatvorite teglu i nekolko dana je okrećite da naizmenično stoji na poklopcu i dnu. Na taj način posle tri dana sastojci će se potpuno izmešati i sjediniti i eliksir je spreman za upotrebu. Ovaj med povećava broj crvenih krvnih zrnaca i pojačava iskorišćavanje proteina.

 

Reiši

Reiši je gljiva sa Dalekog Istoka koja ima sposobnost da poboljšava krvnu sliku i stimuliše imuni sistem. Reiši sadrži polisaharide i triterpene, enzime koji povećavaju broj crvenih krvnih zrnaca i tako pomažu telu da se izbori protiv bolesti. Reiši pomaže telu da se prilagodi na razne vrste stresa: temperaturne, povrede, lišavanje sna, trovanje, zračenje, infekcije, pa čak i psihološki stres. Ova gljiva je vrlo bezbedna za upotrebu i ne pokazuje neželjena dejstva.

 

Eliksir od cvekle i limuna za poboljšanje krvne slike:

Za praveljenje ovog voćnog miksa koji jača imuni sistem potrebno je: 2 kisele jabuke, 2 šargarepe, pola kilograma cvekle, 2 limuna i kilogram meda. Šargarepu i cveklu očistiti i izrendati. Jabuke dobro oprati i sa korom izrendati. Za ovaj miks najbolje su kisele jabuke kožare. Iscedite sok od limuna i na kraju promešajte i dodajte med. Mešavinu držite u frižideru. Preporučuje se uzimanje 3 do 5 supenih kašika na dan.

 

Momčilo Antonijević

Tekst može biti, u celini ili u delovima preuzet i objavljen isključivo uz poštovanje sledećih uslova: uz navođenje punog imena autora i postavljanje linka sa početne stranice ovog sajta, bez prerade preuzetog sadržaja i pod uslovom da se preuzimanje i objavljivanje ne vrši u komercijalne svrhe. Preuzimanje, kopiranje i objavljivanje ovog teksta suprotno navedenim uslovima predstavljaće kršenje autorskih prava.