Moćne biljke

Zdravlje iz prirode: virak

Najbolji prijatelj žena

Latinsko ime ove biljke je Alchemilla vulgaris potiče od arapske reci alkemelych (alhemija), što u bukvalnom prevodu znači magičan. Da je u pitanju zaista magična biljka, složiće se sve žene koje su probale da virkom ublaže menstrualne tegobe.

 

Virak, vrkuta, gospin plašt, alhemijska ruža ili biserak. Sve su to nazivi za ovu malu, lepo biljku na kojoj se rosa zadržava dugo i liči na biser. Raste obično na vlažnim livadama, pored potoka.

Virak (Alchemila vulgaris) je odličan biljni lek za neredovne, izostale, a posebno preobilne i bolne menstruacije. U tu svrhu koristi se pomešan sa hajdučkom travom. Za lečenje odliva i jačanje zida materice toj kombinaciji treba dodati i rusomaču. Čuveni srednjovekovni alhemičar i lekar Nikolas Kalpeper hvali virak kao dobro biljno sredstvo za lečenje ženskog steriliteta. Virak je stari narodni lek za jačanje mišića posle pobačaja, porođaja ili prekida trudnoće.

Virak se preporučuje i ženama u menopauzi. Za tu svrhu najbolje ga je pomešati sa jednakim količinama žalfije, crvene dateline i matičnjaka. Čaj deluje smirujuće i ublažava valunge.

Sadrži velike količine tanina, flavonoida i malo salicilne kiseline. Dobar je i bezbedan lek za zaustavljanje proliva. Jak čaj od virka pomaže kod upaljenih desni. Francusko istraživanje iz 1986. pokazalo je da virak sprečava razvlačenje elastičnih i vezivnih vlakana, pa je dobar biljni lek za lečenje strija, celulita i usporavanje starenja kože (za ovu svrhu najbolje ga je pomešati sa rastavićem i bršljanom i koristiti u obliku obloga).

U kombinaciji sa suručicom, anisom i cimetom koristi se za redukovanje telesne težine (povećava bazalni metabolizam). Jednake količine virka, anisa i suručice se pomešaju, pa se tri supene kašike smeše prelije sa 750ml ključale vode i u to se doda pola šipke cimeta. Sve poklopiti i ostaviti da stoji pola sata, procediti i piti nezaslađeno u toku dana.

 

Čajna mešavina za neredovne, bolne i obilne menstruacije:

Virak (Alchenilla vulgaris)     50g

Hajdučka trava (Achilea millefolium) 50g

Neven (Calendula officinalis)   50g

Rusomača (Capsela bursa pastoris)  50

Sve biljke pomešati, pa pa se tri supene kašike smeše preliti sa 750ml ključale vode Poklopiti i ostaviti da stoji pola sata, procediti i piti nezaslađeno pre jela, podeljeno u tri doze.

 

Čajna mešavina za ispiranje usta i jačanje desni:

Virak (Alchemilla vulgaris)  50g

Žalfija (Salvia officinalis)  50g

Majčina dušica (Thymus serpyllum) 50g

Sve biljke pomešati, pa jednu supenu kašiku smeše preliti šoljom ključale vode, promešati, poklopiti i ostaviti da stoji jedan sat. Procediti i koristiti za ispiranje usta ujutro i uveče.