Lečenje biljem

Škola lekovitog bilja “Biljarnica online”

Treće izdanje programa „Biljarnica online“ koje udruženje Ekonaut sprovodi zajedno sa poznatim travarom i novinarom Momčilom Antonijevićem, počinje ovog decembra i omogućiće polaznicima da u periodu od tri meseca steknu osnovna znanja o lekovitom bilju. 

 

Škola branja i upotrebe lekovitog bilja pokrenuta je sa ciljem da se znanje o korišćenju ovih moćnih darova prirode očuva i učini dostupnim svima. Program je namenjen onima koji žele da se upoznaju sa lekovitim biljkama i načinima njihove upotrebe i time steknu znanje koje smo mahom zaboravili, a staro je koliko i samo čovečanstvo. Tokom kursa, polaznici će moći da nauče tehnike branja i sušenja biljaka, po kojim mehanizmima one deluju na naše zdravlje, kao i u kom trenutku i na koji način ih je najbolje koristiti – od čajeva i biljnih mešavina, preko tinktura, aromaterapije, pa sve do upotrebe lekovitog bilja u kuhinji. 

 

Kroz Školu lekovitog bilja, koja se održava od 2020. godine dva puta godišnje – uživo na proleće i onlajn u jesenje – zimskom periodu, do sad je prošlo više od 100 polaznika koji su uz Momčila Antonijevića otkrivali tajne lekovitog bilja. Na ovaj način, saznali su načine branja lekovitog bilja, njihovog prepoznavanja, upotrebe i kombinovanja, kako bi na kraju sami kod kuće pravili biljne preparate.

 

https://www.youtube.com/watch?time_continue=1&v=a3c-CeVLnM4&feature=emb_title

 

 

Onlajn kurs sastoji se od 14 časova u trajanju od po dva sata i omogućiće polaznicima da upoznaju lekovite biljke, nauče da ih razlikuju od sličnih vrsta, savladaju tehnike branja i sušenja bilja i sve to prema dinamici koja im odgovara, uz pomoć uvek dostupnog mentora! Prijavljivanje je otvoreno do 7. decembra putem onlajn formulara na

https://docs.google.com/forms/d/e/1FAIpQLSfz1p8Ya5AvJQc-xO5YOByd2t4pfIbtWWl9NTVITQ3IswLSZw/viewform

 

 

U „Biljarnici online“ ćete naučiti:

 

Gde rastu, kako se beru, suše, čuvaju i pravilno upotrebljavaju lekovite biljke

Kako se i od kojih biljaka prave infuzi, dekokti, tinkture, uljani macerati i melemi

Biljne mešavine – kako se prave, koliko dugo se uzimaju; biljke za različite sisteme organa

Kontraindikacije i bezbednost upotrebe lekovitih biljaka, otrovne biljke

Kako se gaje lekovite biljke u gradskim i ruralnim uslovima i kako gajenje biljaka pretvoriti u biznis? Lekovite biljke u poljoprivredi (prirodna đubriva i insekticidi)

Grupe različitih aktivnih jedinjenja u biljkama: osnovni mehanizmi delovanja i pravilne upotrebe 

Lekovite biljke za decu

Osnove aromaterapije – šta su etarska ulja, kako deluju i kako se pravilno upotrebljavaju

Lekovite i samonikle biljke u kuhinji

Kako biljke prilagoditi sebi i napraviti najbolji dnevni, individualno prilagođen plan biljnih rutina

Momčilo Antonijević je urednik, kulturolog, narodni travar. Magistrirao na FPN-u na katedri za Teoriju kulture. Piše i izveštava o lekovitim biljkama za Blic i RTS. Autor je bloga i Youtube kanala “Snaga bilja”. Objavio je zbirku putopisa “Kako sam postao putnik i prestao da budem turista”. Svoju ljubav prema biljkama, kuvanju i pisanju objedinio je u zbirci recepata “Divlji kuvar”. 

 

 

Prijavni formular otvorite klikom na poster „Biljarnice online“

Program počinje 14. decembra i traje do 29. marta. Tokom ovog perioda svi polaznici i polaznice će na nedeljnom nivou dobijati privatni YouTube link za po jedan od 14 časova, koji su specijalno snimljeni za program „Biljarnice online“ tokom proleća i leta 2022. Linkovi će biti aktivirani i poslati korisnicima svake srede i biće aktivni do kraja aprila. Polaznici mogu da postavljaju pitanja u posebnoj Viber grupi koja će biti napravljena isključivo za ove svrhe ili direktno putem elektronske pošte. Program “Biljarnice online” možete pratiti gde god se nalazite, bilo da ste u Srbiji ili u inostranstvu, nema ograničenja. 

 

 

Mogućnosti plaćanja

Na kraju programa “Biljarnica online” biće organizovano upoznavanje i druženje sa Momčilom Antonijevićem u Beogradu za sve polaznike koji će biti u mogućnosti da fizički prisustvuju, a tom prilikom biće poslužena i jela sa divljim, lekovitim i mirisnim biljkama! Program se odvija na srpskom jeziku. 

 

PRIJAVLJIVANJE

 

Ukoliko želite da prijavite svoje učešće na ovom programu, potrebno je da popunite kratki PRIJAVNI formular na

https://docs.google.com/forms/d/e/1FAIpQLSfz1p8Ya5AvJQc-xO5YOByd2t4pfIbtWWl9NTVITQ3IswLSZw/viewform

 

 

Rok za prijavljivanje: 7. decembar

Cena: 28000 dinara ili 250e

 

Svi prijavljeni učesnici dobiće mejl sa više detalja na koji je potrebno da odgovore ukoliko pristaju na uslove pohađanja programa “Biljarnica online”.

 

info kontakt: edukacija@ekonaut.org

 

Program organizuju Snaga Bilja, Ekonaut i Nova Iskra – kreativni hub