Biljke za bolje varenje
Posle sezone praznika i neumerenosti u jelu, veliki broj ljudi osećanja težinu u stomaku. Problemi sa varenjem, nadimanje, gasovi u crevima i poremećena probava mogu se veoma efikasno rešiti biljkama. Evo nekoliko proverenih biljnih kombinacija.
Čajna mešavina za bolje varenje i protiv osećaja težine u stomaku:
Anis (Pimpinella anisum) 100g
Matičnjak (Melissa officinalis) 100g
Kamilica (Matricaria chamomilla) 50g
Hajdučka trava (Achilea millefolium) 50g
Sve biljke pomešati, pa tri supene kašike smeše preliti sa 600ml ključale vode. Promešati, poklopiti i ostaviti pola sata. Procediti i piti po 200ml čaja, pola sata nakon jela tri puta na dan.
Čajna mešavina protiv nadimanja i gasova:
Kim (Carum carvi) 100g
Nana (Menta piperita) 100g
Mirođija (Anethum graveolens) 50g
Pomešajte sve biljke, pa jednu supenu kašiku te smeše prelijte šoljom ključale vode, promešajte, poklopite i ostavite da stoji 20 minuta. Procedite i popijte pola sata posle obroka.
Čajna mešavina protiv lošeg varenja, nadutosti i gasova:
Angelika (Angelica arhangelica) 100g
Kamilica (Matricaria chamomilla) 100g
Iđirot (Acorus calamus) 50g
Sve biljke pomešati, pa 1 supenu kašiku preliti šoljom ključale vode (250ml), promešati, poklopiti i ostavititi da stoji 15 min. Procediti i piti pola sata pre jela nezaslađeno.
Čaj od đumbira za miran stomak
Čaj od đumbira priprema se veoma jednostavno. Kafenu kašičicu suvog korena ili dve kašičice svežeg prelijte šoljom ključale vode, sačekajte da se malo prohladi i pijuckajte. Nema potrebe da ga cedite jer đumbir padne na dno šolje. U kombinaciji sa nanom, đumbir je najefikasnije sredstvo protiv mučnine, naročito ako je u pitanju takozvana bolest putovanja, odnosno ako osećate nagon za povraćanjem dok se vozite brodom ili autobusom.
Čajna mešavina za mršaljenje, regulisanje probave i bolje varenje:
Morač (Foeniculum vulgare) 100g
Piskavica (Trigonela foenum graecum) 100g
Laneno seme (Linni semen) 100g
Sve biljke pomešajte pa tri supine kašike smeše prelijte litrom hladne vode. Agrevajte do ključanja, pa pustite da vri 2 minuta. Skinite sa šporeta i ostavite da stoji 30 minuta. Procedite i popijte u toku dana u manjim gutljaima.
Momčilo Antonijević
Tekst može biti, u celini ili u delovima preuzet i objavljen isključivo uz poštovanje sledećih uslova: uz navođenje punog imena autora i postavljanje linka sa početne stranice ovog sajta, bez prerade preuzetog sadržaja i pod uslovom da se preuzimanje i objavljivanje ne vrši u komercijalne svrhe. Preuzimanje, kopiranje i objavljivanje ovog teksta suprotno navedenim uslovima predstavljaće kršenje autorskih prava.