Moćne biljke

Komorač - Novopečeni roditelji upoznajte najboljeg prijatelja!

Gospođica Milica Mihajović u trenutku kada pišem ovaj tekst je prava mlada dama od nepune tri godine. Nekoliko meseci nakon rođenja Milicu su mučili jaki grčevi u stomaku - voema česta pojava kod malih beba. Noć je bila posebano problematična, kratki periodi sna smenjivali su se sa plakanjem deteta kog muči stomačić. Milicinoj mami Jovani, savetovao sam da počne da pije litar čaja od komorača (Foeniculum vulgare) na dan. Kada su deca sasvim mala dovoljno je da mama pije čaj, naravno pod uslovom da dete doji. Nakon šest meseci čaj mogu piti i bebe. Tegobe su nestale veoma brzo i Milica, ali i njeni roditelji mogli su da provedu noć u snu.

Neki travari preporučuju mešavinu kamilice, kima i komorača, eventualno uz dodatak matičnjaka. Moje iskustvo je pokazalo da je najdelotvorniji čist komorač. Ova biljka pomaže i odraslima. Tako da ako imate problem sa lošim varenjem, nadimanjem stomaka, lošom probavom i gasovima obavezno kuvajte sei čaj koji sadrži i seme komorača. U fitoterapiji koristi se seme komorača (ili morača kako ga neki nazivaju), a koren i listovi ove biljke koriste se u kuhinji, naročito italijanskoj. Od pre par godina morač se može pronaći i na našim pijacama i velikim supermarketima, ponekad pod italijanskim imenom fennocio kako ga zovu oni koji bi želeli da budu oderni ili ne poznaju svoj jezik dovoljno.

Komorač je prava biljka za lepši pol iz nekoliko razloga. Morač kao i njegov bilski rođak anis sadrži fitoestrogene supstance, biljna jedinjenja sastava i dejstva sličnog ženskom hormonu estrogenu (ne plašite se ovo delovanje je blaže i bezopasno u odnosu na ženkse hormone u raznim sintetičkim lekovima). Zahvaljujući tim supstancama komorač podstiče lučenje mleka, što ga uz moć da otkloni grčeve kod beba čini nezaobilaznim za dojilje. Fitoestrogeni iz komorača korisni su i ženama u menopauzi, pa im se zato preporučuje čaj od mešavine biljaka koje sadrže ove supstance: komorač, anis, matičnjak, žalfija, lucerka. Džejms Djuk savetuje damama koje su nezadovoljne svojom bistomda piju čaj od komorača za povećanje grudi (ne očejujte spektakularne rezultate, ali moglo bi da pomogne a nije štetno). Morač olakšava probavu, podstiče izbacivanje viška tečnosti iz organizma i reguliše apetit pa se obavezno stavlja u čajne mešavine za mršavljenje (opet ne očekujte senzaciju. Iako biljke jesu od pomoći, nećete smršati dok ne počnete da jedete manje, a zdravije). Komorač podsiče procese eliminacije toksina te se često dodaje čajevima protiv celulita i za detoksifikaciju organizma. Preparati za strije koji sadrže ulje morača mogu biti od pomoći.

Muškarci ne treba da izbegavaju komorač. Naprotiv, utvrđeno je da komorač pozitivno utiče na povećanje smanjene seksualne želje i kod žena i kod muškaraca.

Ratki su oni koji ne vole ukus klasičnih Nego bonbona. Taj divni uus detinjstva potiče upravo od esencijalnog ulja morača. Zahvaljujući baš tom ulju morač je voema korisna biljka u lečenju organa za disanje. Smiruje kašalj i podstiče izbacivalje guste sluzi. Savetuje se onima koji pate od bronhitisa, naročito u kombinaciji sa bršljanom, majkinom dušicom, očajnicom i podbelom. Zahvaljući sadržaju alfa-pinena i krezola supstancama kojima je komorač izuzetno bogat ova biljka savetuje se i onima koji pate od astme. Čajna mešavina koja im može pomoći sastoji se od jednakih delova morača, hajdučke trave, kleke i korena sladića (tri supene kašike na pola litra ključale vode, stoji pola sata).

 

Čajna mešavina protiv grčeva kod beba:

Mamama se sevatuje da dnevno piju dve do tri šolje čaja od morača. Tri supene ašike smena morača prelijte sa pola litra vode i zagrvajte do ključanja. Kada provri kuvajte minut-dva, skinite sa šporeta i ostavite da stoji poklopljeno pola sata. Pijte u malim gutljaima u toku dana. Beba će kroz mleko osetiti blagodet komorača. Ovaj čaj povećava količinu mleka, ali ga nemojte piti pre porođaja. Ako je dete starije od šest meseci čaj od komorača možete davati i detetu. Jednu kafenu kašičicu semena prelijte sa 200ml vode zagrevajte do ključanja, kuvajte  inut i ostavite da se prohladi poklopljeno pola sata. Procedite i kada je mlako dajte datetu da pije.

 

Čajna mešavina za mršavljenje:

 • Komorač (Foeniculum vulgare)                 100g
 • Laneno seme (Linni semen)                     100g
 • Maslačak (Taraxacum officinale)                100g
 • Rastavić (Equisetum arvense)                   100g
 • Suručica (Filipendula ulmaria)                    50g
 • Krušina (Rhamus frangula)                        50g

Sve biljke pomešajte, pa pet supenih kašika prelijte litrom hladne vode, zagrevajte do ključanja, kuvajte dva, tri minuta, pa skinite sa šporeta, poklopite i ostavite pola sata. Procedite i pite pola sata posle jela.

 

Čajna mešavina protiv bronhitisa i astme:

 • Komorač (Foeniculum vulgare)                     100g
 • Hajdučka trava (Achilea millefolium)               100g
 • Kopriva (Urtica dioica)                                 100g
 • Divizma (Verbascum thapsus)                       100g
 • Kleka (Juniperus communis)                          50g
 • Gavez list (Symphitum officinale)                   50g

Sve biljke pomešajte pa tri supene kašike smeše prelijte sa pola litra ključale vode, promešajte, poklopite i otavite da stoji pola sata. Proceditie i pijte u toku dana zaslađeno medom, najbolje iz okoline mesta u kom živite.

 

Čajna mešavina protiv gorušice:

 • Komorač (Foeniculum vulgare)            100g
 • Mirođija (Anethum graveolens)            100g
 • Iđirot (Acorus calamus)                      100g

Biljke pomešati pa tri supene kašike smeše prelijte 600 ml ključale vode, promešajte, poklopite i ostavite pola sata. Procedite i popijte po šolju čaja pola sata polsle jela.

Momčilo Antonijević