Moćne biljke

Očajnica - biljka koju vole ljudi, mačke i druge biljke

Mračne ’93. godine kada si u Srbiji celu penziju mogao da kupiš 6 jaja, moja nana Novka setila se jedne livade koju je nasledila od svog strica Lazara u selu Tripkova. Iako se moji roditelji nisu oduševili naninom i mojom idejom da tamo napravimo baštu, jednog prohladnog martovskog jutra radovi su počeli.

Prizor je izgledao pomalo čudno: jedna starija gospođa sa skromnim baštovanskim iskustvom i jedan trinaestogodišnjak koji nikada nije uzeo motiku u ruke posadili su leje crnog i belog luka, šargarepe, peršuna, rotkvica, boranije, krompira i tikvica (na čije ogromno plodove ćemo kroz koji mesec biti toliko ponosni). Nešto kasnije na red je došao rasad kupusa i paradajza. Ipak čitavim prizorom dominirao je impozantni komorač zbog koga su nam seljaci redovno prilazili sa istim pitanjem: Kakva je to mirođija koja izraste dva metra? Iako je naše praktično isustvo bilo vrlo skromno, teoretski bili smo dobro potkovani. U jednom članku u Politici pročitao sam da povrće u bašti mnogo bolje raste ako se pored njega sadi cveće. Malo sam se raspitao i napravio raspored tako da se svako povrće nađe pored svog najboljeg prijatelja. Kupus se divno družio sa nevenom i kadificom, pored boranije rastao je bosiljak, a krompir smo redovno prskali vodom u kojoj je stajala kopriva. Međutim, po mom subjektivnom mišljenju najbolje su se slagali očajnica i paradajz. Oni strukovi koji su rasli pored očajnice bili su snažniji, plodovi veći, a listovi su bili zdravi. Uz pomoć početničke sreće, našeg ogromnog entuzijazma, plodne godinama neobrađivane zemlje naša organska bašta je izgledala divno (izuzev paprika koje su odbijale poslušnost) a mismo beskrajno uživali kada bi nam ljudi govorili da nikada nisu probali tako ukusan paradajz.

Pored paradajza očajnicu obožavaju i mačke (biljka je u našem narodu poznata i kao macina trava). Ove životinje vole da se valjaju u bokorima očajnice, čupaju je i jedu njene listove. Baš kao i miris valerijane i miris ove biljke neodoljivo ih privlači. Ova čudesna biljka zove se još i gorčika, zahvaljujući gorkim jedinjenjima, prvenstveno marubinu. Baš zbog tih gorkih jedinjenja očajnica je dobar lek za poremećenu funkciju jetre, dispepsiju, nedostatak apetita, loše varenje, nadimanje i gasove u crevima. Ona stimuliše rad celokupnog sistema organa za varenje. Pomešana sa iđirotom, hajdučicom i lincurom efikasno otklanja gastritis izazvan manjkom želudačne kiseline. Lekovita jedinjenja očajnice nisu u potpunosti rastvorljiva u vodi, pa se za pripremu lekova od ove biljke često koristi vino (naročito ako su u pitanju recepti za organe za vareje).

Očajnica ima i veoma dobru reputaciju u lečenju organa za disanje. Ona spada u grupu biljnih spazmolitika koji se tradicionalno koriste u lečenju astme i bronhitisa (aktivne supstance su marubin, flavonoidi i derivati kofeinske kiseline.Čaj od očajnice pomaže i kod hroničnog i akutnog bronhitisa, velikog kašlja i katra pluća. Pomešana sa koprivom, dobričicom, hajdučkom travom, rusom i ehinaceom ublažava simptome alergija. Očajnica moće pomoći i kod upornih i teških glavodolja ako su izazvane upalom sinusa ili poremećajem varenja. Neki travari veruju da očajnica pomaže onima koji žele da ostave pušenje. Kada bih bio pušač, i ako bih želeo da prestanem obavezno bih pio dve – tri šolje čaja od majkine dušice, slatkog korena i očajnice.

Svoje neobično ime očajnica duguje narodnom verovanju da pomaže očajnim ženama koje ne mogu da ostanu trudne. Za tu svrhu preporučio bih mešavinu bokvice, očajnice, hajudučke trave i virka.

Marubin i marubinska kiselina normalizuju srčani ritam, pa se zato očajnica dodaje mešavini za normalan srčani rad.


Čajna mešavina za regulisanje srčanog ritma:

 • Glog (Crataegus oxyachanta)             100g
 • Valerijala (Valeriana officinalis)            100g
 • Anđelika (Angelica arhangelica)          100g
 • Očajnica (Marrubium vulgare)            100g

Sve biljke pomešajte pa četiri supene kašike prelijte sa tri šolje ključale vode, promešajte, poklopite i ostavite da stoji pola sata. Procedite i pijte po jednu šolju ujutro, u podne i uveče.

 

Čajna mešavina za žene koje imaju problem da ostanu trudne:

 • Očajnica (Marrubium vulgare)                        200g
 • Hajdučica (Achilea millefolium)                       100g
 • Virak (Alchemila vulgaris)                              100g
 • Bokvica (Plantago minor)                              50g
 • Zdravac (Geranium macrorhizomum)               50g

Biljke pomešajte, pa pet supenih kašika smeše prelijte litrom ključale vode, promešajte poklopite i ostavite da stoji sat vremena. Procedite i pijte u toku dana u malim gutljajima. Kada zatrudnite ovaj čaj zamenite mešavinom jednakih delova lista maline i matičnjaka (5 supenih kašika na litar ključale vode, stoji pola sata).

 

Čajna mešavina protiv astme i bronhitisa:

 • Očajnica (Marrubium vulgare)                  200g
 • Oman (Inula helenium)                          200g
 • Bršljan (Hedera helix)                            50g
 • Anis (Pimpinela anisum)                         50g

Sve biljke pomešajte pa četiri supene kašike prelijte sa tri šolje ključale vode, promešajte, poklopite i putite da proključa pa ostavite da stoji pola sata. Procedite i pijte po jednu šolju ujutro, u podne i uveče.

 

Gorka travarica za lečenje organa za varenje:

Pomešajte po dvadeset grama:

 • Očajnice (Marrubium vulgaris)
 • Lincure (Gentiana lutea)
 • Iđirot (Acorus calamus)
 • Kičica (Erythrea centaurium)
 • Trava iva (Teucrium montanum)

Biljke prelijte litrom kvalitetne jake rakije, najbolje šljive ili loze, Zatvorite flašu ili teglu, dobro promućkajte i ostavite da stoji dve nedelje na tamnom mestu uz češće mućkanje. Nakon dve nedelje rakiju procedite, pa dolijte čistom rakijom do litra da nadoknadite ono što su boljke popile. Čašica ove rakije pola sata pre jela stimuliše rad organa za varenje i reguliše rad želuca, podstiče apetit i jača organizam.

Momčilo Antonijević