Lečenje biljem

Ruj - čudesni vatreni grm

Verovatno najlepši deo Zlatibora zove se Rujno po jednom grmu koji na jesen dobija divnu crvenu boju. U pitanju je ruj ili rujevina (Cotinus coggygria), veoma lekovita i korisna biljka.

Nekada rujevina se koristila za farbanje vune, naravno u divnu, rujnu, crvenu boju. U fitoterapiji koriste se list koji se sakuplja u maju i junu kada biljka cveta i kora i stablo rujevine koje se sakupljaju od kraja novembra do februara.

Rujevina je taninska biljka (sadrži više od 20% tanina). Kao i druge taninske biljke koristi se za zaustavljanje proliva, ispiranje rana, protiv prekomernog znojenja i zaustavljanje krvarenja.

Čaj od rujevine koristi se za ispiranje usta kao dobro biljkno sredstvo za jačanje desni i protiv paradontoze.

U narodu, rujevina se koristi kao provereni lek za bubrežne bolesti i urinarne infekcije. Posebno dobro deluje na ešerihiju koli.

Rujevina uživa veliki ugled i poverenje kao oproban biljni lek protiv hiperplazije prostate.

U kombinaciji sa nevenom i kantarionom, rujevina se upotrebljava kod ulkusa na želucu i dvanaestopalačnom crevu. Pomešana sa hajdučkom travom I lanenim semenom predstavlja tretman protiv hemoroida svih stadijuma (od onih početnih do upaljenih i inficiranih). Uz čaj se obavezno koristi melem od nevena.

Dobro je poznato i to da je rujevina jedan od najmoćnijih prirodnih antibiotika, pomaže protiv svih vrsta bakterijskih infekcija i zapaljenja. U tu svrhu obično se meša sa vranilovom travom i rtanjskim čajem.

Uzrok nastanka afti u usnoj duplji nepoznat, ali povezan sa bakterijama iz usne duplje, pa se preporučuje da se ove ranice na sluznici redovno ispiraju tinkturom rujevine razblažene vodom.

Ova tinktura vrlo efikasna kod labialnog herpesa u kombinaciji sa čajem od matičnjaka i etarskim uljem čajnog drveta.

Rujevinu ne treba mešati sa kiselim rujem (Rhus typhina) takođe lekovitim drvetom koje se često sadi po dvorištima i parkovima i od koga sa pravi čuveni bliskoistočni začin sumac.

 

Čaj od rujevine

Dve supene velike kašike usitnjene kore i drveta rujevine (Cotinus coggygria) staviti u litar hladne vode. Kada provri, kuvati 5 do 8 minuta pa skinuti sa vatre i ostaviti da stoji poklopljeno pola sata, zatim procijediti. Piti 3 puta dnevno po jednu šolju nezaslađeno, pre jela. Pije se dve nedelje u kontinuitetu, pa se pravi pauza nedelju dana, a onda se ciklus ponoviti.

 

Čajna mešavina za bubrežne bolesti:

rujevina (Cotinus coggygria) 50g

zlatnica (Solidago virgo aurea) 50g

breza (Betula alba) 50g

rastavić (Equisetum arvense) 50g

Sve biljke pomešati pa 3 supene kašike smeše preliti litrom hladne vode, pustiti da provri i kuvati 5 minuta. Skinuti sa vatre, poklopiti ostaviti da stoji pola sata. Procediti I popiti u toku dana u manjim gutljaima. Pije se mesec dana, onda se pravi pauza 7 dana, pa se ceo proces ponovi.

 

Čajna mešavina protiv beningnog uvećanja prostate:

rujevina (Cotinus coggygria) 50g

koren koprive (Urtica dioica) 50g

sitnocveta mlečika (Epilobium parviflorum) 50g

Sve biljke pomešati pa 2 supene kašike smeše preliti sa 750ml hladne vode, pustiti da provri i kuvati 5 minuta. Skinuti sa vatre, poklopiti ostaviti da stoji pola sata. Procediti i popiti u toku dana u manjim gutljaima. Uz čaj svakog dana uzimati po jednu supenu kašiku ulja od semenki bundeve.

 

Čajna mešavina protiv želudačnog ulkusa:

rujevina (Cotinus coggygria) 50g

kantarion (Hypericum perforatum) 50g

bokvica (Plantago major) 50g

crni slez (Malva silvestris) 30g

slatki koren (Glycyrrhiza glabra) 20g

Sve biljke pomešati pa jednu supenu kašiku smeše preliti šoljom ključale vode, promešati, poklopiti i ostaviti da stoji pola sata. Procediti i popiti pola sata pre jela nezaslađeno.

 

Čajna mešavina za ispiranje usta, protiv afti i upala desni

rujevina (Cotinus coggygria) 50g

žalfija (Salvia officinalis) 50g

neven (Calendula officinalis) 50g

Sve biljke pomešajte pa dve supene kašike smeše prelijte sa pola litra ključale vode, promešajte, poklopite i ostavite da stoji sat vremena. Procedite i koristite za ispiranje usta više puta u toku dana.

 

Momčilo Antonijević