Moćne biljke

Divizma – Kada kašalj ne prestajeImpoznatna biljka divnih zlatnožutih cvetova koja obično raste na zapuštenim livadama, posnom zemljištu i napuštenim kamenolomima vekovima se koristi kao pouzdan i neškodljiv lek protiv kašlja. Divizma (Verbascum thapsiforme) cveta preko celeog leta i u ranu jesen. Za spremanje čajeva, sirupa i obloga koristi se cvet, ređe list i koren. Cvetove treba sakupiti po sunčanom danu, ujutro kad spadne rosa sa biljke. Suše se rašireni na čist platneni stolnjak u hladu. Dobro osušene cvetove treba čuvati i čistoj papirnoj ili platnenoj kesi. Cvet divizme treba potrošiti najkasnije za godinu dana jer stajanjem gubi lekovitost.

Cvet divizme odličan je lek za disajne organe jer sadrži sluz koja oblaže bronhije i sprečava neprijatni nadržaj kod suvog kašlja.Ova biljka sadrži i saponine koji pomažu iskašljavanje. Biljka sadrži i flavonoide i malo etarskog ulja od kog potiče prijatan miris čaja koji podseća na med.

Divizma je bezbedna za upotrebu i može se davati deci, čista ili u kombinaciji sa jednakim delom bokvice. Mešavina sa podbelom daje dobre rezultate kod bronihtisa i astme. Pomešana sa slatkim korenom i crnim slezom, divizma je dobar lek za upaljeno grlo. Pomešana sa zovom snižava povišenu temperaturu posebno kod virusnih infekcija. Obloge ili melemi od divizme u narodu se upotrebljavaju za lečenje kožnih bolesti: ekcema, svraba, iritacija, hemoroida i otoka. Zahvaljujući svom umirujućem dejstvu divizma se i koristi kod upala organa za varenje i proliva (odično u kombinaciji sa matičnjakom ili majčinom dušicom).

Ulje koje se pravi od lista divizme i maslinovog ulja koristi se protiv upale uveta.

Zahvaljujući sadržaju saponina, divizma je otrovna za amfotenrne organizme pa se zato nekada koristila za ribolov. Divizma se isutca u vodi, ribe se omame i lako se vade rukama. Divizma je bezbedna za ljudsku upotrebu. Nekada su se nauljene stabljike ove biljke koristile kao baklje.Čaj za smirivanje kašlja

Divizma (Verbascum thapsiforma) 100g

Bokvica (Plantago major) 100g

Biljke pomešati pa 1 supenu kašiku smeše preliti šoljom ključale vode, promešati, poklopiti i ostaviti 20 minuta. Procediti i piti 3 šolje na dan posle jela zaslađeno sa malo meda.Plućni čaj

Divizma (Verbascum thapsiforma) 50g

Slatki koren (Glycyrrhiza glabra) 50g

Oman (Inula helenium ) 50g

Podbel (Tussilago farfara) 50g

Sve biljke pomešati pa 3 supene kašike smeše preliti sa 600ml ključale vode, promešati poklopiti i ostaviti da stoji pola sata. Procediti, zasladiti medom i piti u toku dana u manjim gutljajima. Osobe koje imaju bolesnu jetru iz smeše treba da izostave podbel.


Sirup za kašalj za decu

Cvetove divizme sakupiti raširiti na krpu da izađu insekti. Nakon pola sata cvetove staviti u potpuno čistu i suvu teglu u sloju debelom 2cm. Cvetove prekriti istim slojem smeđeg šećera. Povezati dvostrukim slojem gaze.Teglu puniti nekoliko dana uvek svežim cvetovima dok se ne napuni. Poslednji sloj treba da bude šećer. Teglu ostaviti na toplom mestu 6 nedelja. Tečnost će u početku biti bezbojna, ali će stajanjem dobiti zlatnosmeđu boju. Nakon 6 nedelja procediti kroz gustu cediljku i čuvati u čistim i suvim staklenim flašama u frižideru. Sirup se uzma tri puta na dan po jednu kafenu kašičicu za decu, a tri puta na dan po jelovnu kašiku za odrasle.Momčilo Antonijević


Tekst može biti, u celini ili u delovima preuzet i objavljen isključivo uz poštovanje sledećih uslova: uz navođenje punog imena autora i postavljanje linka sa početne stranice ovog sajta, bez prerade preuzetog sadržaja i pod uslovom da se preuzimanje i objavljivanje ne vrši u komercijalne svrhe. Preuzimanje, kopiranje i objavljivanje ovog teksta suprotno navedenim uslovima predstavljaće kršenje autorskih prava.