Zdravlje sa trpeze

Mikrozeleniš – hrana i lek

Mikrozeleniš ili microgreen je superhrana - povrće koje raste jedan korak dalje od klica i gaji se duži vremenski period (od 10 do 14 dana) dok u potpunosti ne razvije svoje prve ili druge listove. Vrhunski kuvari, prvenstveno oni koji rade u ekskluzivnim restoranima, koriste mikro povrće da poboljšaju lepotu, ukus i svežinu svojih jela delikatnom teksturom i karakterističnim ukusima. Istraživanja su pokazala da mikro povrće ima od 4 do 40 puta više vitamina i hranljivih materija u odnosu na zrele biljke (na primer, crveni kupus dok je ubran u ovoj, mikro fazi ima  40 puta više vitamina E i šest puta  više vitamina C nego zrela glavica crvenog kupusa). Bere se odmah iznad tla, a konzumiraju se listovi i stabljike. Dobićete ga jednostavno: gusto posejte seme, dobro zalijte i čekajte da nikne, pa nakon 10 do 15 dana secite i koristite. Ovo su najpopularnije vrste.

Rukola

Mikro rukola je jedna od najpopularnijih vrsta mikro povrća. Kuvari su prvo počeli da koriste u restoranima baš nju. Sadrži visok procenat vitamina C, kalcijuma, vitamina A i folne kiseline. Mala veličina je čini idealnim jestivim ukrasom na pici, omletima i testeninama ili na vrhu grilovanih plodova mora i živine. Ljutkast ukus mikro rukole odlično se slaže sa paradajzom, maslinama, lukom, cveklom, limunom, orahom i sirevima posebno parmezanom,  mocarelom ili kozjim sirom.

Brokoli  

Prefinjenog ukusa, mikro brokoli je savršen sastojak salata, sendviča, jela od testenine i veoma dobar garnirung supa i čorbi. Odličan je izvor vitamina C, sulforafana i drugih hranljivih materija. Brokoli je bogat antioksidansima i jedinjenjima za koja je dokazano da su odlična preventivna sredstva u borbi protiv tumora.

Kelj

Koristi se u salatama i kao prilog svim vrstama mesa. Odličan je izvor vitamina A i K, kalcijuma i mangana, kao i umereni izvor folne kiseline. Mikro kelj smanjuje rizik od nekih vrsta kancera i pruža telu ogromne količine vitamina C.

Cvekla

Mikro cvekla ima nežan ukus nalik spanaću. Intezivno ljubičaste stabljike i svetlozeleni listovi koriste se u salatama i za ukrašavanje atraktivnih jela. Sadrži velike količine vitamina C, A i K kao i gvožđa, kalcijuma i magnezijuma.

 

Rotkvica

Mikro rotkvica ima prilično odvažan ukus u odnosu na svoju veličinu. Koristi se u predjelima od ribe i mesa, salatama. Izuzetno je dobar izvor vitamina C, kalijuma i magnezijuma. Sadrži i folnu kiselinu, riboflavin, vitamin B6, bakar i mangan.

Bosiljak 

Mikro bosiljak ima nežan, ali koncentrisan ukus. Odličan je za jela sa paradajzom, belim i crnim lukom ili sirom. Dobra i maštovita zamena na kapreze salati za bosiljak sa velikim listovima, a oni malo kreativniji mogu ga koristiti i u koktelima kao što je mohito i martini. Mikro bosiljak je dobar izvor vitamina A, K i C, takođe kalcijuma, gvožđa, folata, magnezijuma, i omega-3 masnih kiselina.

Keleraba

Mikro keleraba ima vrlo nežan i blag ukus. Prelepe ljubičaste stabljike, koriste se za dodavanje ukusa, teksture i postizanje fantastičnog vizuelnog efekta u jelima i mešanim salatama. Prepuna je minerala: kalcijum, gvožđe, magnezijum, fosfor, kalijum, cink, karoten, hlorofil, aminokiseline.

Crveni kupus

Mikro crveni kupus ima slatkast ukus i interesantnu boju. Odličan je kao prilog grilovanom ili pečenom povrću i nezaobilazan deo zanimljivih mesanih salata. Mikro crveni kupus je snažan udar energije u ishrani jer ima najvišu koncentraciju vitamin C, čak 40 puta veću od odraslog crvenog kupusa. Visoko je rangiran i kada su vitaminima E i K u pitanju.

Slačica

Mikro žuta slačica ima vrlo jak ukus koji podseća na ren. Koristi se kao prilog glavnom jelu, predjelu i u svim zelenim salatama. Bogata je kalcijumom, gvožđem , magnezijumom, fosforom, kalijumom, cinkom, beta karotenom i hlorofilom.

Karfiol

Ima blag ukus, a zahvaljujući mnoštvu boja prelepo izgleda. Koristi se za salate i kao dekoracija čorbama. Karfiol je bogat vitaminom C, takođe, poseduje veliku količinu vlakana, vitamina A, folne kiseline, kalcijuma, kalijuma i selena koji sa vitaminom C služi za jačanje imunog sistema.

Blitva

Mikro blitva ima oštar ukus, koristi se za salate i sendviče, ali i kao dekoracija gotovim jelima i predjelima. Zahvaljujući širokom spektru hranljivih materija, blitva je prava superhrana koja veoma blagotvorno delujue na zdravlje. Sadrži visok nivo vitamina C, K, E, beta-karotena, kalcijuma, mangana i cinka.

 

Momčilo Antonijević

 

Tekst može biti, u celini ili u delovima preuzet i objavljen isključivo uz poštovanje sledećih uslova: uz navođenje punog imena autora i postavljanje linka sa početne stranice ovog sajta, bez prerade preuzetog sadržaja i pod uslovom da se preuzimanje i objavljivanje ne vrši u komercijalne svrhe. Preuzimanje, kopiranje i objavljivanje ovog teksta suprotno navedenim uslovima predstavljaće kršenje autorskih prava.