Moćne biljke

Dobar kao veronika – čestoslavica ili razgon biljka za mnogo boljki

Stari Germani toliko su poštovali ovu biljku da su je smatrali lekom za sve bolesti. Čestoslavica ili razgon na latinskom jeziku zove se Veronica officinalis po svetoj Veroniki koja je lečila leprozne bolesnike. Kada su Rimljani zaposeli sever Evrope i tamo otkrili veroniku, nazvali su je lekom sveta. Njene moći su se brzo proslavile i čak ušle u poslovicu. Ukoliko bi Rimljanin hteo da oda priznanje i pohvali nekog čoveka, rekao bi za njega da „ima toliko dobrih osobina, kao cenjena trava veronika”. Nemci ovu biljku zovu i muška vernost jer joj plavičasti cvetići otpadaju na najmanji dodir. U pitanju je višegodišnja zeljasta biljka sa nežnim ljubičastim ili plavim cvetovima koji se pojavljuju od maja do avgusta. Raste na livadama i obodima šuma do 1000m nadmorkske visine.

Nekada ova biljka se smatrala lekom za tuberkulozu. Srećom, nauka je u međuvremenu otkrila efikasnije lekove za ovu tešku bolest, ali je veronika ostala omiljeni narodni lek za lečenje kože, organa za disanje, varenje i mokrenje.

Lekovitost ove biljke potiče od glikozida, iridoida, gorkih materija, triterpenskih saponina, malo etarskog ulja, manitola, provitamina A, šećera, voska… U lečenju se koristi nadzemni deo biljke u cvetu, od kog se sravljaju čajevi i tinktura.

Čestoslavica se smatra jednim od najboljih biljnih lekova za uporne, hronične kožne bolesti, ekceme i dermatitise. Pije se čaj od jednakih delova čestoslavice, divlje dan i noći i koprive. Spolja se maže nevenovim ili uljem noćurka. Čestoslavica se preporučuje i kao efikasan lek protiv stračkog svraba. Po svoj prilici biljka je odlična za ljude u godinama je poboljšava memoriju, posebno ako se zaboravljanje javlja kao posledica mentalnog zamora. Premorenim osobama umanjuje nervozu i pomže da utonu u dubok, okrepljujući san. Zahvaljujući manitolu sprečava stvaranje grumenova proteina a-sinukleina u mozgu (što se dešava kod osoba obolelih od Parkinsonove bolesti).

Doprinosi i olakšanom iskašljavanju i izbacivanju sekreta kod bronhitisa, hroničnog katara pluća, povišene temperature i bolova u grudima. Jovan Tucakov je preoručuje kod snažnog kašlja koji izaziva zacenivanje.

Ova biljka utiče na smanjenje nivoa holesterola u krvi, sprečava zakrčenje krvnih sudova, blagotvorno deluje na jetru. Nekada se čestolavica upotrebljavala kao lek protiv žutice. Narod je koristi i kod pojave peska u urinu i benignog uvećanja prostate. Stimuliše želudac na proizvodnju enzima za varenje i olakšava varenje hrane u crevima.

 

Čajna mešavina za umirivanje napada kašlja, protiv zacenjivanja: 

Čestoslavica (Veronica officinalis) 30g

Crni slez (Malva silvestris) 30g

Izop (Hyssopus officinalis) 30g

Sve bilje pomešajte pa tri supene kašike smeše prelijte sa pola litra ključale vode, poklopite  i posle 2 sata procedite, zasladite medom i popijte toplo svaka 2 sata po jednu supenu kašiku.

 

Čajna mešavina protiv hroničnih kožnih oboljenja, ekcema i dermatitisa:

Čestoslavica (Veronica officinalis) 50g

Kopriva list (Urtica dioica) 50g

Divlja dan i noć (Viola tricolor) 50g

Sve biljke pomešajte pa tri supene kašike smeše prelijte sa 750ml ključale vode, promešajte, poklopite i ostavite da stoji pola sata. Procedite i popijte u toku dana u manjim gutljaima nezaslađeno.

 

Čajna mešavina za bolje pamćenje i protiv mentalnog zamora:

Čestoslavica (Veronica officinalis) 50g

Ruzmarin (Rosmarinus officinalis) 50g

Matičnjak (Melissa officinalis)  50g

List celera (Apium graveolens) 50g

 

Sve biljke pomešajte pa jednu supenu kašiku smeše prelijte šoljom ključale vode, promešajte, poklopite I ostavite da stoji pola sata, procedite i popijte u toplo. Dnevno se pije dve do tri šolje.

 

Čajna mešavina protivbeningnog uvećanja prostate:

Čestoslavica (Veronica officinalis) 50g

Kopriva koren (Urtica dioica) 50g

Sitnocveta melečika (Epilobium parfviflorum) 50g

Sve biljke pomešajte pa dve supene kašike smeše prelijte sa 500ml ključale vode, promešajte, poklopite i ostavite da stoji pola sata. Procedite, rastovrite u čaju kašičicu polena i popijte u toku dana u manjim gutljajima nezaslađeno.

 

Momčilo Antonijević