Lečenje biljem

Osteoporoza

Čak jedna četvrtina žena starijih od šezdeset pet  godina oseća simptome osteoporoze. Ova bolest od koje kosti postaju krte i sklone prelomima i frakturama znatno je češća među ženama i pored slabljenja memorije predstavlja jedno od najčešćih staja koja prate starost.

Mršave, sitne žene posebno su sklone osteoporozi. Glavni uzrok ove bolesti je nedostatak kalcijuma, mikroelementa zbog kojeg kosti postaju poroznije, visina se može smanjiti nekolko centimetara. Posebno su osetljivi kukovi.

Nedostatak kalcijuma može se nadoknaditi uzimanjem tableta ili kroz hranu bogatu ovim mineralom (mleko, mlečni proizvodi, orasi, kelj, kupus, pasulj, riba). Međutim pored kalcijuma veoma je važno da metabolizam nekih drugih mikroelemenata bude uravnotežen. U tu grupu spadaju fosfor, bor, magnezijum, cink i silicijum.

Kako je osteoporoza bolest koja nije praćena bolovima, izuzetno je važno preventivno se boriti protiv nje. Svaka žena u klimakterijumu trebalo bi da poveća unos kalcijuma. Meso, odnosno proteini su na listi stvari za izbegavnje. Posebno su opasne visokoproteinske djete (kao što je Etkinsova) koje mogu ubrzati simptome osteoporoze.

 

Veoma efikasan načina da unesete dovoljno kalcijuma je med sa sledećim semenkama:

  • 3 supene kašike lananenog semena
  • 3 supene kašike semenki nepečenog suncokreta
  • 3 supene kašike nepečenih semenki bundeve (golica)
  • 3 supene kašike oraha

Sve semeneke samleti i izmešati sa pola kilograma prirodnog meda (livadskog i bagremovog) Koristitite plastičnu ili drvenu kašiku da med ne bi oksidovao. Uzimajte punu veliku kašiku ove smeše svakog jutra.

 

Čajna mešavina za jačanje kostiju:

  • Rastavić (Equisetum arvense) 100g
  • Šumaska jagoda list (Fragaria vesca) 100g
  • Maslačak list (Taraxacum officinale) 50g
  • Peršun (Petroselinum sativum)  50g

 

Sve biljke izešati pa četiri supene kašike smeše preliti litrom hladne vode u koju ste dodali kafenu kašičicu šećera. Zagrevati do ključanja, pa pustiti da vri pet minuta. Skinuti sa šporeta i ostaviti da se ohladi. Procediti i popiti u u toku dana.

 Momčilo Antonijević