Lečenje biljem

Kako da ojačamo imunitet u vreme korona virusa

U vreme pandemije, pored toga što je izuzetno važno da poštujemo savete lekara i maksimalno moguće se izolujemo, bitno je i da ojačamo imunitet. Pored pravilne ishrane bogate voćem i povrćem, biljke mogu biti od pomoći.

Na prvom mestu kada su biljke za jačanje odbrambenih moći organizma u pitanju, nalazi se ehinacea (Echinacea purpurea). Naime, plisaharidi iz korena, listova i cvetova ove biljke, prevashodno ehinacin, derivati kofeinske i ferulne kiseline i flavonoidi jačaju imunitet. Izgleda da efekti koje ova biljka ima na imunitet potiču od kombinacije ovih aktivnih sastojaka. Delotvorna je u lečenju virusnih, bakterijskih i gljivičnih infekcija. Ehinacea je bezbedna za upotrebu, ali kada je upotrebljavate u određenom vremenskom intervalu, poželjno je praviti pauzu jer pojačanje odbrambenih mehanizama je vanredno stanje za naše telo, pa nikada ne treba da traje previše dugo. Ja najviše volim da ehinaceu pijem pet dana (recimo u toku radne nedelje), a dva dana pravim pauzu. U vreme u kom vladaju ekstremni uslovi kao sada, pijte ehinaceu 7-8 dana, pa dva dana pravite pauzu. Ehinacea se ne preporučuje HIV pozitivnim osobama, obolelima od tuberkuloze i svima koji pate od autoimunih bolesti kao što su multipla skleroza i lupus i deci mlađoj od sedam godina kojoj imuni sistem još uvek nije kompletno formiran.

Stručnjaci preporučuju unošenje što više toplih napitaka. Neka to budu čajevi od biljaka sa antiseptičnim i antivirusnim delovnjem. U tu grupu ubrajamo: majčinu dušicu, origano, vranilovu travu, kleku, zovu, matičnjak i belu imelu.

Cink spada u grupu mikroelemenata koje je veoma teško ishranom uneti u organizam u dovoljnim količinama. Prirodni izvori cinka su: crveno meso (svinjetina, govedina), zrna žitarica (neglazirana), pšenične klice, spanać, boranija, grašak, jaja, mleko, ostrige, vino, seme bundeve, pivski kvasac. Smatra se da se cink iz hrane usvoji samo oko 10%, pa je potrebno unositi veće količine od preporučenih. Zato farmaceuti preporučuju dodatnu suplementaciju. Ako koristite kapsule sa cinkom treba da znate da se uzimaju u toku jela.

Propolis je smola kojom pčele dezinfikuju svoju košnicu za koju je dokazano da vrlo blagotvorno deluje i na ljude. Koristite alkoholni rastvor razblažen vodom ili čajem 25 kapi tri puta na dan.

Čajna mešavina za jačanje imuniteta:

Kleka (Juniperus communis) 100g

Zova (Sambucus nigra) 100g

Matičnjak (Melissa officinalis) 100g

Majčina dušica (Thymus serpyllum) 50g

Bosiljak (Occimum basillicum) 50g

Sve biljke pomešajte, pa dve supene kašike meše prelijte sa 300ml ključale vode, promešajte, poklopite i ostavite da stoji dvadeset minuta. Procedite i popijte u toku dana dve do tri šolje zaslađene medom.

Momčilo Antonijević