Zdravlje sa trpeze

Lekovito cveće u tanjiru

Iako vam se možda čini nepristojnom ideja da buket cveća, koji vam je neko poklonio, pretvorite u salatu, prelepi cvetovi se sve češće nalaze u tanjirima vrhunskih restorana. Jestivo cveće ne dodaje samo divnu boju, ono daje i neponovljiv ukus jelima. Koristi se u salatama, desertima, u domaćoj pasti ili jelima od ribe. Jestivo cveće, naravno, ne sme biti tretirano pesticidima ili drugim materijama štetnim po ljudsko zdravlje i mora biti gajeno u ekološki čistom području. Evo našeg spiska jestivog cveća koji svakako treba uvrstiti u plan za baštu koju imate ispred kuće ili, zašto da ne, na vašoj terasi.

Cvet žalfije (Salvia officinalis). Mekog, ali ipak blagozačinskog ukusa, cvetovi žalfije ružičasto-plavom bojom obogatiće čitav dijapazon jela. Odlično se slaže sa limunom.

Dragoljub (Nastrium officinale). Žuti i narandžasti cvetovi dragoljuba imaju oštar ukus koji je kombinacija rena, kupusa i potočarke. Dobar dodatak za salatu, rolnice od pirinčanog papira, ili uz goveđi karpaćo.

Lavanda (Lavandula vera). Cvetići lavande odlično funckionišu u desertima, slažu se sa čokoladom i šapanjcem.

Neven (Calendula officinalis). Šafran siromašnih, kako ovo cveće još zovu, zaista daje ukus sličan šafranu kada se sotira u maslinovom ulju. Termički neobrađene latice odlično idu uz jaja.

Dan i noć (Viola tricolor). Ovaj cvet ima svež, zelen ukus sa naznakom mente. Dvobojne latice izgledaju odlično uz meso ili sveže salate.

Boražina (Borago officinalis). Ova biljka ima prekrasne plave cvetove ukusa koji podseća na krastavac. Odlično idu uz salate, ali i kao dodatak za džin tonik.

Cvetovi vlašca (Allium schoenoprasum). Oni su, zapravo, kuglice od stotina sitnih roze cvetića koji se mogu, a i ne moraju razdvojiti. Jelu daju blag, sofisticiran ukus luka.

Trandavilje (Alcea rosea). Biljka ima krupne cvetove jarkih boja koji gotovo da nemaju sopstveni ukus, ali su dekoracija koja ne prolazi nezapaženo.

Cvetovi ruzmarina (Rosmarinus officinalis). Oni imaju nešto manje eteričnog ulja od listova, ali ukus je isti. Boja cvetova varira od tamnoplave do pink, u zavisnosti od zemljišta na kome se gaje.

Slatkiš od borovnica sa cvetovima lavande

100 g borovnica
2 kašičice voćnog likera
kašičica cvetića lavande
vanilin šećer
50 g šećera
250 ml slatke pavlake
400 ml jogurta
200 g džema od borovnica

Cvetiće lavande prelijte likerom. Slatku pavlaku istucite u čvrst šlag, pa umešajte vanilin šećer, šećer i jogurt. U 1/3 smese lagano umešajte liker s lavandom i džem od borovnica. U četiri čaše prvo ulijte 1/3 osnovne smese s jogurtom, pa na nju izlijte smesu s džemom. Na kraju ulijte ostatak smese s jogurtom, pospite svežim borovnicama i sa još kojim cvetićem lavande. Držite u frižideru do posluživanja. Deluje smirujuće.

Lekovita salata od dragoljuba:

Šaku svežih listova dragoljuba iseckati, pomešati sa šakom rukole i preliti dresingom koji se dobija na ovaj način: u suvu teglicu sipajte malo soli, sok od pola limuna, dve kašike hladno ceđenog maslinovog ulja i pola kafene kašičice ljutog senfa. Sve dobro promućkajte i prelijte salatu. Na kraju salatu ukrasite svežim cvetovima dragoljuba. Posebno se preporučuje osobama koje pate od infekcija disajnih organa.