Moćne biljke

Moćni lek od aloje i meda za jačanje organizma

Aloja je sukulentna biljka poreklom iz Afrike, poznata po neverovatnoj lekovitosti!

Čuveni ruski lekar Filatov s uspehom je koristio aloju u podsticanju regeneracije tkiva i ćelija. Ovaj naučnik utvrdio je da biljka sadrži biogene stimulatore koji jačaju imunitet i preporučuju se ljudima koji su preležali teške bolesti, koji su izloženi agresivnim terapijama i svima koji žele da ojačaju svoje odbrambene sposobnosti.

Aloja je izvrstan lek za kožu. Preporučuje se kod opekotina, rana i ekcema. Sa uspehom se koristi i u lečenju reumatoidnog artritisa, čira na želucu i dvanaestopalačnom crevu. Deluje snažno protivupalno.

Biljka sadrži polisaharide i lipide. Svež sok aloje sadrži antrakvinone koji deluju i blago laksativno.

Meskički istraživači ispitivali su 1996. godine delotvornost akoje kao protivupalnog sredstva I dokazali da ova biljka sprečava stvaranje otoka blokiranjem kretanja inflamatornih ćelija I hemijskih jedinjenja koja izazivaju upalu.

Aloja se ne preporučuje osobama koje pate od kolitisa ili uremije.

Franjevački monah i učitelj iz Brazila, Romano Zago veći deo života proveo je među siromašnim ljudima pomažući im, i tada je primetio da se u narodu ljudi brzo i lako oporavljaju od raznih oboljenja koristeći različite vrste aloje. Lekovite su vrste Aloe vera i Aloe arborescens. On je smislio i ovaj poseban lek za koji tvrdi da između ostalog čini čuda za prevenciju i lečenje raka. O tome je objavio i knjigu pod nazivom Cancer can be cured (Rak može da se izleči). Ipak, kada je u pitanju lečenje kancera biljkama, uvek volim da budem obazriv i da sa rezervom prihvatam ovakve tvrdnje. Ono što je sigurno je da je ovaj lek bezbedan i neće vam naškoditi.

 

Recept za lek od aloje i meda

Potrebno vam je: 150 g svežeg lišća aloje, 3 supene kašike kašike destilovanog alkoholnog pića (najbolje dobra rakija, mada može i votka ili viski), 250 g prirodnog meda.

Priprema: Listove težine 150 g očistite dobro vlažnom krpom i ostavite da stoje 8 dana u frižideru. Nakon tog vremena, uklonite bodlje, isecite na komadiće i ubacite u blender. Dodajte 3 supene kašike jačeg alkoholnog pića koje služi za bolju apsorciju na kapilarnom nivou prilikom konzumiranja i koje igra ulogu dobrog konzervansa. Sameljite u kašu, pa dodajte med i izešajte dobro kašikom. Ukoliko baš ne konzumirate alkohol, upotrebite prirodno jabukovo sirće u istoj količini. Čuva se u flašici od tamnog stakla u frižideru i pije po jedna kašika pola sata pre jela, tri puta na dan.

Momčilo Antonijević