Lečenje biljem

Biljkama protiv oticanja nogu

U vrelim letnjim danima oticanje nogu postaje problem koji muči veliki broj ljudi. Biljke su tu da vam pomognu da izbacite višak tečnosti iz organizma i poboljšate perifernu cirkulaciju. Takođe, od biljaka se vrlo jednostavno prave i losioni za negu stopala koji će vam pomoći da hodate lako.

Malo je poznato da je peršun, obično poznat kao nemaštoviti dekor restoranskih jela iz osamdesetih, veoma lekovita biljka. Sadrži velike količine provitamina A, vitamina C, E i K. Njegovo korenje, lišće i seme (tačnije rečeno plod) obiluju etarskim uljem koje sadrži moćna jedinjenja miristicin i apiol. Peršun je bogat i moćnim antioksidansom, flavonoidom luteolinom. Njegovi zeleni listovi obiluju hlorofilom i gvožđem.

Peršun se u fitoterapiji koristi kao lek za organe za varenje, disanje i mokrenje. Podstiče proces izbacivanja toksina iz organizma, jača imuni sistem i deluje protivupalno pa se preporučuje osobama koje pate od artritisa i reumatoidnog artritisa. 

Kao i njegovi rođaci iz porodice štitarica (anis, morač, celer, mirođija angelika) podstiče varenje, sprečava gasove i nadutost. 

Koren, lišće, a posebno seme ove biljke su moćni diuretici, pospešuju izbacivanje viška tečnosti iz organizma, pa se posebno preporučuju onima koji pate od oticanja nogu, ali i celulitisa. U studiji iz 2002. Objavljenoj u časopisu Journal of Ethnopharmacology, izneti su dokazi koji idu u prilog korišćenju peršuna kao moćnog diuretika koji ima jednu veoma važnu osobinu. Bogat je kalijumom što je veoma važno jer mnogi diretici smanjuju nivo kalijuma u ​​organizmu.

Sada je i pravi trenutak da se sakupi kukuruzna svila, blag i efikasan diretik. Kombinacija kukuruzne svile i zelenog čaja, odlična je kod otoka nogu, celulita i za mršavljenje. Zeleni čaj bogat antioksidansima i kofeinom koji je odličan za borbu protiv celulita i masnih naslaga. Kukuruzna svila ima potpomažući efekat kod ovih stanja, jer pomaže da se izbaci višak tečnosti iz organizma.

Čuveni antički lekar Dioskorid hvali rastavić (Equisetum arvense) kao odličan lek za plućne bolesti, ali i za izbacivanje viška vode iz organizma. U istu grupu biljaka ubrajaju se i peteljke trešnje i višnje, ali i seme lubenice i dinje.

Suručica, medunika ili konačara (Filipendula ulmaria) obično raste pored reka i potoka na zemljištu koje zadržava vodu. Njeni listovi podsećaju donekle na paprat, a cvetovi su sitni, beli i skupljeni u cvast na vrhu stabljike. Suručica sadrži salicilna jedinjenja koja se u organima za varenje pretvaraju u salicilnu kiselinu, jedinjenje zahvaljujući kome suručica smiruje upale i ublažava bol. 

Ruzmarin, hajdučka trava i glog poboljšavaju perifernu cirkulaciju, pa su korisni za ljude koje muči oticanje nogu.

 

Čajna mešavina za izbacivanje viška vode i otoka:

Peršun (Petrosalinum sativum) list 100g

Rastavić (Equisetum arvense) 100g

Morač (Foeniculum vulgare) 100g

Sve biljke pomešajte, pa tri supene kašike smeše prelijte sa pola litra ključale vode. Promešajte, poklopite i ostavite da stoji 20 minuta. Procedite, ohladite i popijte u toku dana u manjim gutljajima.

 

Čajna mešavina protiv otoka u nogama:

Suručica (Filipendula ulmaria) 50g

Divlja dan i noć (Viola tricolor) 50g

Rastavić (Equisetum arvense) 50g

Ruzmarin (Rosmarinus officinalis) 50g

Sve biljke pomešati pa 3 supene kašike smeše preliti sa 750ml ključale vode, promešati, poklopiti i ostaviti pola sata. Procediti i piti u toku dana u manjim gutljajima.

 

Puder za otekla stopala

100g kukuruznog štirka sijajte u čistu i suvu teglu, dodajte 20g sode bikarbone, pa u to nakapajte 15 kapi etarskog ulja lavande i 30 kapi etarskog ulja nane. Zatvorite i sve dobro protresite. Nakon pranja i sušenja nogu peškirom pospite ovim puderom. Takođe veoma je korisno nasuti malo pudera u obuću koju nosite.

Losion za lak korak

20 g žalfije sipajte u čistu teglu, prelijte sa 200ml apotekarskog alkohola (70%) i dobro promućkajte. Ostavite da stoji na tamnom i hladnom mestu dve nedelje. Procedite, dodajte 20 kapi etarskog ulja eukalitusa i 10 kapi etarskog ulja nane. Sipajte u čistu flašicu koja se dobro zatvara. Koristite dva do tri puta na dan.

Momčilo Antonijević