Aromaterapija

Biber

Biber - Papreni uzdasi

Biber potiče iz Indije, Indonezije i sa Sumatre, i jedan je od „krivaca“ za Kolumbova putešestvija čiji je sporedni rezultat otkriće Amerike. Danas se biber gaji i u Brazilu i na Madagaskaru, a može se kupiti u svakoj samoposluzi po daleko nižoj ceni od one iz vremena strašnog Atile, koji je insistirao da mu Rimljani danak plaćaju u biberovim zrncima. Iako je čuveniji kao kulinarski sastojak, biber je veoma omiljen i u parfimerskoj industriji

 „Biber je seme ili plod drveta koje raste na vrelim južnim padinama planine Kavkaz. Šume biberovog drveta pune su veoma otrovnih zmija koje čuvaju plodove. Kada oni sazru, ljudi zapale veliku vatru da oteraju otrovnice, a plamen i dim učine da biberova zrna pocrne i dobiju oštar ukus.“ Ovako, u svojoj knjizi Priroda stvari srednjovekovni monah Bartolomej objašnjava vrtoglavo visoku cenu bibera (naš izraz papreno skupo potiče baš od latinskog imena za biber – Piper nigrum). Ništa od pomenutog nije tačno, ali bajkovite priče uvek su zgodne kada je ljudima potrebno objasniti zašto za nešto plaćaju enormnu svotu novca.

Gospodin koji je zaslužan za viševekovnu pomamu za ovim začinom je niko drugi do Aleksandar Makedonski. Upravo je on prvi Zapadnjak koji je 326. godine pre Hrista probao biber u Pandžabu. Od tada je biber osvojio naša čula.

Ljudi se obično iznenade ako nekim slučajem saznaju da njihov parfem sadrži ovaj sastojak jer većina pri pomenu bibera prvo pomisli na vruću pileću supu koja može da preporodi nazeble. Njegova topla i pomalo cvetna nota veoma je često utkana i u muške i u ženske parfeme. Deluje stimulativno, pa se često veruje u njegovu afrodizijačku moć da izmami uzdahe. Aromaterapeuti esencijalno ulje bibera upotrebljavaju protiv apatije, seksualne nezainteresovanosti, depresije, glavobolja, prehlada i kašlja. Razblažen susamovim uljem, koristi se za masažu koja se posebno preporučuje sportistima. 

Parfimeri podjednako koriste crni, beli i crveni, odnosno pink biber. U pitanju su plodovi iste biljke koji se drugačije obrađuju. Destilacijom se dobija esencijalno ulje koje je obično žućkaste boje, mada može biti i bezbojno. Svrstava se u srednju grupu isparljivih biljaka, dakle – u mirisnim kompozicijama osetićemo ga tek nakon četrdeset pet minuta. Biber parfemima daje intrigantnu i neobičnu notu, a najlepše se slaže sa sandalovinom.