Aromaterapija

Celulit, opuštena koža i ostali demoni

Celulit je jedan od najčešćih problema s kojim se žene svakodnevno susreću. Sa svih strana smo bombardovani reklamama i člancima o efikasnom uklanjanju ovog poremećaja. Ima li leka protiv ove moderne bolesti?

Celulit je poremećaj celularnog tkiva koji se manifestuje nagomilavanjem vode, toksina i čvrstih masnoća u neprokrvljenom tkivu koje zbog toga podseća na pomorandžinu koru. Tkivo može biti tvrdo ili meko na dodir a ponekad može biti i bolno na dodir. Mnogo češće se javlja  kod žena, mada ovaj problem može zadavati muke i muškarcima.

Celulit je tipična bolest savremene žene, koja se nezdravo hrani, koja je neprestano izložena stresu, puši i ne upražnjava dovoljno fizičkih aktivnosti. Da bi proces eliminacije celulita počeo potrebno je promeniti nezdrave životne navike.  Jako je bitno  izbacivanje toksina i redovno pražnjenje creva. Da bi ružna “pomorandžina kora'' nestala potrebno je rastopiti čvrste čestice masnoće, poboljšati lokalnu cirkulaciju (prokrvljenost tkiva), poboljšati limfnu drenažu i očistiti organizam od toksina. Aromaterapija može biti od velike pomoći u tom procesu.

Najbolji efekti postižu se kompletnim pristupom koji obuhvata aromaterapijsku masažu, kupke, i kućne tretmane aromaterapiskim preparatima. Naravno podrazumeva se poseban režim ishrane a preporučuje se i korišćenje čaja protiv celulita koji je jako delotvoran i znatno ubržava proces čišćenja organizma. Uz precizna uputstva sve ovo možete izvesti kod kuće. Aromaterapija je izuzetno prijatna i pored toga što uklanja telesne poremećaje deluje i na raspoloženje.

Počnite sa kupkom . Napunite kadu toplom vodom (ali ne vrelom jer će ulja prebrzo ispariti) i u vodu dodajte sledeće sastojke:

 • 10 kapi etarskog ulja čempresa
 • 10 kapi etarsog ulja limuna
 • 10 kapi etarskog ulja ruzmarina
 • jedna šaka krupne morske soli

Sve dobro izmešajte rukama i ostanite u kadi oko pola sata . Pre i posle kupanja popite po jednu šolju čaja protiv celulita. Nekim ljudima se dešava da zaspe u vodi pa nije loše da navijete budilnik. Ovakve kupke priuštite sebi barem jedanput nedeljno.

Vrlo efikasan preparat protiv celulita dobićete ako u 250ml bademovog ulja ili 250g bršljan gela ( možete ih nabaviti u apoteci) dodate kombinaciju sledećih etarskih ulja:

 • 20 kapi čempresa ( ovo ulje je broj jedan u borbi protiv celulita jer poboljšava limfnu drenažu i razmenu materija )
 • 10 kapi ruzmarina ( poboljšava prokrvljenost tkiva)
 • 10 kapi žalfije
 • 10 kapi lavande
 • 10 kapi mandarine
Sve satojke dobro izmešajte i čuvate u čisoj dobro zatvorenoj posudi na hladnom i tamnom mestu. Preparat utrljavajte u tkivo zahvaćeno celulitom dva do tri puta na dan. Ako se odlučite za losion na bazi ulja nanosite ga na vlažnu kožu. Nakon nanošenja ne ispirati.

Anti-celulit masaža se razlikuje od obične masaže po tome što je nešto ječeg intenziteta. Ona je jako blagotvorna jer podstiče prelazak masnoće iz čvrstog u tečno stanje, ubrzava cirkulaciju i drenažu u tkivu i poboljšava tonus mišića i zategnutost kože. Prepustite se rukama proverenog terapeuta i vaš celulit će ubrzo nestati. Dobar maser će pravilno oceniti koliko masaža vam je potrebno. Nemojte dozvoliti da vas masiraju parafinskim , tj. mineralnim ( bebi ) uljem . Ono zatvara pore i aromaterapeuti ga ne preporučuju jer nije biljnog porekla. Umesto toga napravite svoje ulje tako što ćete u 200 ml bademovog ili susamovog ulja dodati po 20 kapi lavande, ruzmarina i limuna i 5 kapi kleke.

Da bi terapija bila kompletna potebno je da redovno pijete čaj od sledećih biljaka :

 • Suručica (Filipendula ulmaria) 20g
 • Maslačak (Taraxacum officinale) 20g
 • Krušina (Rhamnus frangula) 20g
 • Rastavić (Equisetum arvense) 20g
 • Kukuruzna svila (Zea majus) 20g
 • Laneno seme (Linni semen) 10g
 • Dobričica (Glecoma hederacea) 20g
Sve biljke pomešajte pa 3 supene kašike prelite sa tri šolje (250ml ) ključqale vode, promešajte, poklopite i ostavite pola sata. Procedite i pite u gutljajima u toku dana. Pored čaja potrebno je da popijete bar još litar vode. Neka vaša ishrana bude bazirana pre svega na voću i povrću , Bez životinjskih masnoća , rafinisanog brašna i šećera. Fizička aktivnost je od izuzetnog značaja (probajte aerobik ili brzo hodanje). Nakon ovakvog tretmana ne smo da će celulit nestati već će te pročistiti svoj organizam od toksina koji opterećuju jetru i bubrege, osećaćete se prijatnije a izgledaćete bolje.