Aromaterapija

Eukaliptus – Lakše se diše

Svež miris eukaliptusa prepoznaju svi. Ovo etarsko ulje često se upotrebljava za lečenje raznih, pre svega disajnih tegoba. Ako treba da odaberete 5 etarskih ulja koje ćete uvek imati u kući, eukaliptus treba da se nađe na tom spisku. Samo nekoliko kapi ovog ulja u aroma lampi veoma efikasno dizinfikuje prostor, pa je posebno dragoceno u vreme epidemija gripa i prehlade.Ulje eukaliptusa (Eucalyptus globulus) je smeša eukaliptola, kamfena, pinena, a postoje i vrste kod kojih dominira citral. Eukaliptus snažno utiče na disanje. On povećava količinu kiseonika u u ćelijama, zahvaljujući delovanju na crvena krvna zrnca. Eukaliptus pomaže vezivanje kiseonika u plućima, pomaže regeneraciju plućnog tikva, podstiče izbacivanje nagomilanog sekreta i smiruje kašalj.

Etarsko ulje eukaliptusa je provereni lek kod prehlada, nazeba, gripa i upala sinusa. Za lečenje organa za disanje eukaliptusovo ulje koristi se u obliku inhalacija, u aroma lampama ili obliku obloga koje se stavljaju na grudi. Eukaliptus je dobar lek i za upalu grla i tada se koristi za ispiranje u razblaženom obliku. Snižava nivo šećera u krvi i pomaže osobama koje pate od urinarnih infekcija.

Nekada eukaliptus je se koristio kao lek za malariju. Za to postoje dva dobra razloga: antiseptično i antimikrobno dejstvo etarskog ulja eukaliptusa i činjenica da ovo impozantno drvo izvlači vodu iz zemlje, pa je idealno za sadnju u močvarnim predelima u kojima se malarija javlja. Eukaliptusovo lišće je omiljena hrana koala.

Pored matičnjaka eukaliptus je jedan od najefikasnijih biljnih lekova za infekcije koje izaziva herpes simplex. Takođe etarsko ulje eukaliptusa dobar je lek protiv ujeda insekata.

U kombinaciji sa klekom, lavandom, ruzmarinom ili angelikom etarsko ulje eukaliptusa je dobar lek protiv reumatizma, bolova u kostima, zglobovima i mišićima.

Kada je u pitanju delovanje ovog ulja na ljudsku psihu, aromateraputi tvrde da eukaliptus podstiče koncentraciju, izoštrava uma, i „hladi usijane glave“. Takođe ovo ulje preporučuje se onima osobama kojima nedostaje intelektualni entuzijazam. Dobro se slaže sa limunom, lavandom, matičnjakom, klekom i nanom.

Mešavina za inhalaciju kod respiratornih infekcija:

5 kapi eukaliptusa

2 kapi bora

2 kapi limuna

Zagrejte tri litra vode dodajte esencijalna ulja i udišite paru 5 minuta. Nakon ovog tretmana nemojte izlaziti napolje barem sat vremena.Melem protiv herpesa:

40ml nevenovog ulja

1g pčelinjeg voska

10 kapi eukaliptusa

5 kapi matičnjaka

5 kapi čajnog drveta

Vosak lagano rastopiti u nevenovom ulju na pari. Kad se vosak istopio, dodati etarska ulja, promešati i sipati u suvu i potpuno čistu teglicu. Mazati herpes dva puta na dan ili koristiti preventivno jednom dnevno.

Ulje za ublažavanje bolova u zglobovima i mišićima:

30 kapi eukaliptusa

20 kapi kleke

10 kapi nane

100ml bademovog ulja

Sve satojke pomešati, sipati u čistu i suvu flašicu i dobro promućkati. Masirati bolna mesta dva puta dnevno.

Momčilo Antonijević

Tekst može biti, u celini ili u delovima preuzet i objavljen isključivo uz poštovanje sledećih uslova: uz navođenje punog imena autora i postavljanje linka sa početne stranice ovog sajta, bez prerade preuzetog sadržaja i pod uslovom da se preuzimanje i objavljivanje ne vrši u komercijalne svrhe. Preuzimanje, kopiranje i objavljivanje ovog teksta suprotno navedenim uslovima predstavljaće kršenje autorskih prava.