Aromaterapija

Ilang - Ilang (Cvet cvetova)

Margaret Mid, istražujući običaje polinezijskih plemena, zapisala je sledeće: „Žene plemena Bori-Bori svoju kosu i kožu trljaju žutim cvetovima zanosnog mirisa verujući da na taj način postaju neodoljive. Pripadnice ovog plemena čvrsto veruju da  masaža ovim cvetovima čuva lepotu i zdravlje.“

Pomenuti cvet poznat je pod imenom ilang-ilang (u prevodu - cvet cvetova, lat. Cananga ordata). U pitanju je drvo koje voli puno sunca i može dostići visinu do pet metara. Cveta u bojama zalaska sunca: oranž, žutoj, ružičastoj i beloj. U njegovoj domovini, Indoneziji, tek venčanim parovima postelju posipaju laticama ilanga. Vekovima njegovom mirisu pripisivane su afrodizijačke moći, pa je oduvek bio omiljeni miris iskusnih srcelomki, talentovanih zavodnica i haremskih konkubina.

Aromaterapeuti ilang ponekad nazivaju jasminom za siromašne. No, ne dajte se zavarati - mirisna esencija ilanga nije ni malo jeftina. Iskusni poznavaoci razlikuju četiri kategorije kvaliteta eteričnog ulja ilanga. Premium ekstra ilang se veoma teško nalazi, retko se upotrebljava i skandalozno mnogo košta. Proizvodi se gotovo isključivo na Madagaskaru i dobija se prvom destilacijom svežih cvetova, koja se mora obaviti polako. Cvetovi se sakupljaju ručno krajem leta i u ranu jesen. Obično je potrebno 24 časa da se iz delikatnih latica izvuče esencija vrhunskog kvaliteta, senzualnog, dubokog, cvetnog mirisa sa tek neznatnom aromom tropskog voća. Drugom destilacijom dobija se viskokvalitetno ulje donje grupe isparljivosti. Trećom i četvrtom destilacijom dobijaju se esencijalna ulja drugačijeg sastava i mirisa. Aromaterapeuti obično upotrebljavaju mešavinu esencija dobijenih drugom, trećom i četvrtom destilacijom. Koriste je za opuštajuće kupke i blende za negovanje zrele kože dama u najboljim godinama. Pomešan sa kokosovim uljem, ilang je izvanredan kondicioner za kosu.

Ilang je najbolji prijatelj sa jasminom, ružom, bergamotom i sandalovinom. Baš kao u muško-ženskim ljubavnim igrama, i među mirisima suprotnosti se privlače, pa esencija ilanga gradi iznenađujuće dobre, kontrastne mirisne kombinacije sa oporim vetiverom, misterioznim pačulijem i toplim mirisom bibera.

 

Momčilo Antonijević