Aromaterapija

Mimoza - stidljiva devojka

Ruža je zavodljiva kraljica, jasmin je, kako ga Indusi zovu, misteriozni zrak mesečine, a mimoza je prava stidljiva devojka koja nakon svakog, pa i najnežnijeg dodira povlači svoje listove ostavljajući zadivljenog posmatrača u oblaku mirisa koji podseća na toplo prolećno jutro...

Već prvih dana februara, kada se primorsko nebo čudesno razvedri, bura utihne i svi odahnu, vazduh postaje ispunjen nežnim, a ipak intenzivnim mirisom mimoza. Dobre vesti o kraju tmurnog kišovitog vremena glavni su razlog što su grmljem mimoza gusto zasađene obale od Kipra do Barselone. Sredinom februara u skoro svakom mediteranskom gradiću održava se festival posvećen mimozi. Najstariji i najpoznatiji je onaj u francuskom gradiću Mandelu la Napul, poznatom po pogačicama punjenim kremom od mimoze čiji se recept vekovima čuva u strogoj tajnosti.

Porodica mimoza veoma je brojna i raznolika. Nama najpoznatija, ona sa žutim cvetovima, ima takođe rođake crvenih i ružičastih cvetova. Sofisticirana, delikatna aroma esencijalnog ulja mimoze, prema rečima aromaterapeuta, pomaže svima koji su ozbiljno zabrinuti ili uplašeni. Nije ni važno da li je to istina ili ne jer je njen topli cvetni miris, koji pomalo podseća na banane, prava poslastica za naše mirisne receptore. Retko i izuzetno skupoceno esencijalno ulje mimoze je gusta, žućkasta tečnost koja se dobija sporom destilacijom vodenom parom na niskim temperaturama (za jedan litar potrebno je od osam do četrnaest hiljada evra). Kao sve skupocene esencije, na tržištu se najčešće nalazi u razblaženom obliku, razređena nekim baznim uljem (obično je u pitanju 1% rastvor).

Ljubitelji prirodne kozmetike znaju da preparati koji sadrže ekstrakte ili ulje mimoze odlično neguju suvu i iritiranu kožu, dajući joj vlažnost i podstičući prirodne mehanizme koji koži obezbeđuju mladalački izgled. Mimoza je i sastojak aromaterapeutskih mešavina za pročišćavanje jetre i žučne kese.

Britanka Krisi Vilvord, čuvena po svojim prirodnim aromaterapeutskim parfemima u kojima se uživa, ali koji i leče, esenciju mimoze koristi u pripravljanju parfema Ljubav u šumi. Evo recepta:

  • 3 kapi esencije nerolija
  • 4 kapi lavande
  • 2 kapi apsoluta mimoze
  • 1 kap apsoluta evernije
  • 3 kapi kedra
  • 10 ml jojobinog ulja

Sve pomešajte u tamnoj staklenoj flašici, dobro promućkajte i ostavite da odstoji 24 sata. U posebnim prilikama kap ovog parfema utrljajte na slepoočnice i pulsne tačke u korenu šaka. Ako niste baš inventivna osoba sa potajnim alhemičarskim predispozicijama, odlučite se za neku od mirisnih kompozicija velikih parfemskih kuća.

Momčilo Antonijević