Aromaterapija

Nana - miris ljubavnog trougla

Na šta vas podseća sveži, reski miris nane? Na opuštajuću scenu iz detinjstva, povetarac na mirisnoj livadi ili popodnevni čaj. Ipak, miris nane rodio se u legendi o jednom ljubavnom trouglu koji se, kao i većina manage a trois, završava fatalno.

On je bogat, moćan, opasan kralj podzemlja. Ona je slatka devojčica, koketna, lepa i uvek u društvu drugarica željnih provoda. Njegova žena je odana supruga, devojka iz dobre kuće, oteta i nasilno „prognana“ u brak sa misterioznim i zastrašujućim muškarcem mračne prošlosti i još mračnije sadašnjosti. On se zaljubljuje u zanosnu šiparicu, udvara joj se besramno, kako to samo muškarci srednjih godina umeju. Ona dozvoljava da je zaseni njegova moćna dvokolica sa mnogo konjskih snaga. Supruga, slepa od ljubomore, nije se smirila dok je nije sastavila sa zemljom.

Priznaćete da ova priča veoma podseća na zaplete jeftinih ultratiražnih romana koji se kupuju na kioscima i koje pišu novinari tabloida s čijih naslovnih strana vrište skandali. Ipak, ova priča je mnogo starija, a pribeležio ju je genijalni antički skandal majstor, Homer. Ovo je mit o bogu podzemlja Hadu ili Plutonu, kako su ga zvali Rimljani (pluto-bogat), nimfi Minthi i Hadovoj ženi, Demetrinoj kćeri Persefoni. Nakon što je ljubomorna supruga uništila mladu nimfu, iz njene humke nikla je biljka mentha, nana kojoj je tužni Had podario zanosni, isceljujući  miris.

U prvom trenutku hladni miris mente, nakon nekoliko minuta otkriva svoju pravu prirodu i postaje topao. Ova osobina nane bila je dobro poznata čuvenom alhemičaru Nikolasu Kopleru, koji je opisao osobine ove mirisne esencije „posebno dobre za sve ljude umornog duha, preterano zagrejane za nebitne, svakodnevne stvari, a nezainteresovane za one životno važne.“

Japanci, nadaleko čuveni po studioznom pristupu svemu, utvrdili su da miris nane stimuliše naše ganglije, pojačava budnost, koncentraciju i fokusiranost. Baš zato u Zemlji izlazećeg sunca zaposleni u poslovnicama velikih banaka udišu esencijalno ulje nane.

Svima poznati mentol samo je jedan od sastojaka zaslužnih za opojni miris ove biljčice tamnozelenih listova. Menton, timol, jasmon, limonen, pulegon, iako su u esencijalnom ulju nane zastupljeni u veoma malom procentu, zaslužni su za neponovljivu aromu ove biljke.

U parfemima nana se odlično kombinuje sa lavandom, ruzmarinom i bosiljkom. U malim količinama lepo se slaže sa jasminom i pačulijem, dok sa čempresom i borom komponuje mirisnu muziku šume.

Parfem koji u sebi sadrži sveži dašak nane može biti vaš izbor za sparne dane toplih meseci ili vaš mirisni favorit čitave godine.

Momčilo Antonijević