Aromaterapija

Sandalovina - miris mistične Indije

Na Orijentu, u dalekoj i tajanstvenoj Indiji, za sandalovinu kažu da je kao Ganeša, sveti slon - spor i veoma moćan. Upravo zbog toga sandalovina više odgovara temperamentnim osobama vatrene prirode, dok flegmatični i mirni ljudi obično ne preferiraju ovaj miris. U drevnom učenju tantri sandalovina se koristila za stimulisanje korenske čakre u kojoj se nalazi središte seksualne energije, pa nije neobično što se sandalovina hiljadama godina smatra moćnim afrodizijakom.

Eksperti tvrde da je međuljudska komunikacija prvenstveno podsvesni proces koji se odvija bez svesnih namera, vođen neuhvatljivim mirisnim signalima. Sandalovina podstiče otvorenost, toplinu i razumevanje, pomažući sramežljivima da sakupe hrabrost i povećaju samopouzdanje.

Duboka i topla aroma sandala samo intezivira prirodni miris kože, za koji su naučnici utvrdili da deluje seksualno privlačno. Baš zato, sandalovina se uvek nalazi u bazi parfema, onoj mirisnoj komponenti koja najduže ostaje na koži. Umirujući efekat sandalovine, koji balansira i harmonizuje baš kao mirni, duboki talasi, u potpunoj je suprotnosti s brzim i visokim energijama grejpa, limunove trave i bosiljka. Ipak, s ovim mirisima gradi iznenađujuće maštovite i provokativne kombinacije. Pomešan s ružom, ilangom i jasminom, miris sandalovine zaokružuje istinski ženstvenu mirisnu sintezu. Međutim, sandalovina je i neizostavan sastojak muževnih mirisnih blendi namenjenih velikim zavodnicima (obično pomešana s vetiverom, bergamotom i borovinom).

Kora sandalovog drveta smatra se jednim od najdragocenijih poklona na Istoku. Esencijalno ulje dobija se od kore drveta starog nekoliko godina. Stablo se nakon obaranja ostavlja da leži na zemlji kako bi termiti pojeli spoljnu koru i omogućili pristup do unutrašnje kore iz koje se destilacijom vodenom parom dobija gusto i tamno esencijalno ulje bogatog raskošnog mirisa tropske šume na obalama Bramaputre.

Esencijalno ulje sandalovine je izuzetno lekovito. Posebno prija osobama koje muku muče sa bakterijama u mokraći. Ako ga dodate u svoju kupku, naročito u kombinaciji sa lavandom pomoćiće vam da lakše zaspite. Dvadeset kapi esencijalnog ulja sandalovine u 100ml bademovog ulja je savršen preparat za negovanje zrele kože. Nanesite ga na čistu i vlažnu kožu lica pre spavanja i pozdravite se sa borama.

 

Momčilo Antonijević