Lečenje biljem

Kako se pravi i za šta se koristi melem od nevena

Melem od nevena (Calendula officinalis) trebalo bi da u svojoj biljnoj apoteci ima svaka kuća! Koristi se za lečenje opekotina, rana, posekotina, uboja, hemoroida, ujeda insekata i protiv proširenih vena.

Oj nevene, moj nevene, blago onom ko te bere! Stihovi ove narodne pesme odlično opisuju poverenje koje ovaj narandžasti cvetić, zaštitni zak stanovnika južne Srbije, uživa u srpskom narodu.

U starom Rimu verovalo se da su cvetovi nevena nikli na grobu jedne vestalke koja je umrla od tuge, nesrećno zaljubljena u jednog rimskog mladića. Nauka kaže da je ova biljka poreklom iz Indije.

Sadrži značajnu količinu flavonoida zahvaljujući kojima deluje protivupalno. U ovoj biljci pronađeni su i triterpenski saponozidi, tanin, glikozid kaledulozid, kartenoidi (zahvaljujući kojima neven ima divne narandžaste cvetove), malo etarskog ulja neprijatnog mirisa i nekoliko organskih kiselina.

Ako se koristi kao čaj, zaceljuje ranice na želucu i dvanaestopalačnom crevu, normalizuje rad jetre i lučenje žuči. Zahvaljujući antiinflamatornom dejstvu flavonoida, ova biljka smiruje upalu debelog creva. Prisustvo tanina i sluzi opravdava upotrebu nevena za zaustavljanje blažih dijareja. Izaziva znojenje, pa se u kombinaciji sa lipom, zovom i kamilicom koristi za spuštanje visoke temperature. Neven je dobar biljni antispazmatik (razbija grčeve) ova osobina se višestruko odražava u organizmu: otklanja grčeve materice i istovremeno je jača, što dovodi do olakšanja kod bolnih menstruacija, takođe, ublažava grčeve disajnog stable, pa je od pomoći kod astme.

Vilfort preporučuje mast od nevena ženama koje pate od zloćudnog tumora dojke. Zbog prisustva provitamina A od pomoći je kod psorijaze. U narodnoj medicini, od ove biljke, prave se brojni melemi protiv impetiga, suvih i vlažnih ekcema i perutavih lišajeva. Stimuliše stvaranje novih ćelija, otklanja gnojne iscedke pa se koristi protiv gnojenja korena nokta. Melem od nevena preporučuje se i osobama koje pate od proširenih vena.

MELEM OD NEVENA:

Zagrejati pola kilograma svinjske masti na tihoj vatri. Kada se potpuno istopi dodati tri šake svežih cvetova nevena. Pustiti da zapeni, skinuti sa šporeta i mešati 5 minuta. Poklopiti i ostaviti na hladnom mestu 24 sata. Nakon toga polako zagrevati uz stalno mešanje dok se potpuno ne istopi. Procediti kroz sterilnu gazu i sipati u čistu i suvu teglicu. Čuvati na tamnom i suvom mestu.

Momčilo Antonijević