Lekovite biljke u kuhinji
Od lekovitih biljaka mogu se praviti ne samo čajevi i tinkture već i veoma ukusna jela. Ako još niste obavezno probajte da samoniklo bilje, ali i neke gajene vrste (kao što je dragoljub) koristite u kuhinji. Bićete iznenađeni kako ovi zeleni rudnici zdravlja mogu da budu ukusni. Evo nekoliko sezonskih recepata za proleće:
Čorba od koprive za anemične:
Ova čorba idealna je za one koji pate od anemije, ali se posebno preporučuje i muškarcima koji imaju uvećanu prostatu (u tu svrhu obavezno na kraju kuvanja u supu treba dodati bundevino ulje). Propržite na malo ulja sitno seckanu glavicu crnog luka 5 minuta. Dodajte na kocikice iseckana 3 krompira (bolje bela) i dve šake mlade, sveže, dobro oprane i iseckane koprive. Naliti vodom (1,5l) i kuvati 20 minuta. Pred kraj kuvanja posoliti nerafinisanom morskom solju, pobiberiti sveže mlevenim crnim ili belim biberom, dodati jedan čen sitno seckanog belog luka i štapnim mikerom izmiksati dok se ne dobije homogena masa divne zelene boje. Prilikom serviranja u tanjir dodati kašičicu pavlake ili hladnoceđenog bundevinog ulja i supenu kašiku krutona.
Salata od maslčka za čišćenje jetre:
Salata od maslačka idealna je za čićenje organizma i normalizovanje rada jetre. Mlado lišće maslačka ubrati, dobro oprati i pomešati sa jednakom količinom oprane i iseckane zelene salate. Posoliti nerafinisanom morskom solju, dodati malo maslinovog ulja i limunovog soka i doboro promešati.
Salata od listova dragoljuba za zdrava pluća:
Dragoljub je prelepa, ali i vrlo lekovita biljka posebno za ljude koji imaju problema sa disajnim putevima. Vrlo je neobičnog ljutkastog ukusa koji donekle podseća na rukolu, ali je pikantniji. Dobro oprati listove dragoljuba, začiniti ih jabukovim sirćetom i uljem, posoliti i promešati. Salatu ukrasiti divnim narandžastim cvetovima dragoljuba.
Doručak od piskavice za ljude koje pate od visokog holesterola, triglicerida i šečera u krvi:
Po dve supene kašike mlevenog lanenog semena i celih ovsenih pahuljica prelijte čašom jogurta (250ml), promešajte, poklopite i ostavite da prenoći u frižideru. Ujutro dodajte po pola kafene kašičice mlevenog semena piskavice i mlevenog cimeta. Promešajte i pojedite na prazan stomak. Ovaj doručak se posebno preporučuje osobama koje su rezistentne na insulin.
Pečena čičoka sa ruzmarinom za snižavanje holeterola:
Ovaj recept posebno se preporučuje osobama koje pate od povišenog holesterola i triglicerida u krvi. Pola kilograma čičoke dobro operite, osušite i stavite u pleh za pečenje. Prelijte sa malo maslinovog ulja i posolite morskom solju. U pleh dodajte i glavicu belog luka koju ne treba ljuštiti već samo podeliti na čenove. Postite sa malo ruzmarina i pecite oko 45 minuta. Kad je gotovo, beli luk istisnite preko čičoke i uživajte.
Šampanjac od zove za zdravlje i raspoloženje:
4 litra vode
625g smeđeg šećera
2 limuna
8 cvetova yove
2 supene kašike belog vinskog sirćeta
Zagrejte vodu do ključanja, dodajte šećer i promešajte da se šećer otopi. Skinite sa šporeta i ostavite da se ohladi. Jedan limun dobro iscedite, a drugi temeljno operite (najbolje je koristiti neprskani domaći limun) i isecite na četvrtine. Cvetove zove stavite u zemljani ili plastični sud, dodajte četvrtine limuna, zaslađenu vodu, limunov sok i sirće. Promešajte, prekrite čistom krpom i ostavite da odstoji jedan dan. Nakon 24h tečnost procedite kroz čistu gazu i sipajte u čiste i sterilisane flaše sa dobrim zatvaračem. Ostavite da stoji deset dana pre upotrebe. Pošto ovaj biljni, bezalkoholni šampanjac ne sadrži konzervanse, potrošite ga u roku od tri nedelje.
Momčilo Antonijević
Tekst može biti, u celini ili u delovima preuzet i objavljen isključivo uz poštovanje sledećih uslova: uz navođenje punog imena autora i postavljanje linka sa početne stranice ovog sajta, bez prerade preuzetog sadržaja i pod uslovom da se preuzimanje i objavljivanje ne vrši u komercijalne svrhe. Preuzimanje, kopiranje i objavljivanje ovog teksta suprotno navedenim uslovima predstavljaće kršenje autorskih prava.