Akne
- 300ml alkohola (70%)
- 100ml glicerina
- 20g lista koprive
- 20g žalfije
- 10g majčine dušice
- 2ml esencijalnog ulja čajnog drveta
- 2ml esencijalnog ulja lavande
Mešavinu koprive, žalfije i majčine dušice prelijte smešom alkohola i glicerina, sve izmešajte i ostavite da stoji u dobro zatvorenoj tegli dve nedelje uz češće mućkanje. Procedite, dodajte esencijalna ulja, sipajte u flašicu od tamnog stakla sa dobrim čepom i dobro promućkajte. Ovim losionom kožu čistite ujutro i uveče.
Umesto dnevne kreme nabavite čist aloja gel, pa u njega dodajte 1 ml etarskog ulja čajnog drveta na 100g gela.
Umesto noćne kreme koristite sledeće ulje za lice:
U 100ml bademovog ili susamovog ulja dodajte po 10 kapi esencijalnih ulja lavande i kleke. Lice očistite, umijte i na mokru kožu nanesite ulje kružnim pokretima. Zabluda je da aromaterapijska ulja ne treba nanositi na masnu kožu. Navedeni recept dovodi lučenje sebuma u ravnotežu.
Biljna maska protiv akni koristit jednom nedeljno:
- 5g kvasca
- Nekoliko kašika prokuvane vode
- Pola kafene kašičice susamovog ulja
- 5 kapi esencijalnog ulja čajnog drveta
- 3 kapi esencijalnog ulja lavande
Kvasac razmutite vodom i dodajte ulje da dobijete tečnu, gustu masu. Dodajte esencijalna ulja i dobro promešajte. Nanesite masku na lice koje ste detaljno očistili i umili čistom vodom. Masku naesite ravnomerno i u tankom sloju. Ostavite da se osuši, opustite se i pokušajte da ne pravite grimase. Nakon pola sata masku operite vodom, pa lice umijete jakim čajem od majčine dušice (četiri kaf. kašičice biljke prelijte sa pola litra ključale vode, promešajte, poklopite i ostavite da se ohladi).
- Divlja dan i noć (Viola tricolor) 100g
- Kopriva (Urtica dioica) 100g
- Majčina dušica (Thymus serpyllium) 100g
- Žalfija (Salvia officinalis) 50g
- Rastavić (Equisetum arvense) 50g
Sve biljke pomešajte, pa 3 supene kašike prelijte sa 750 ml ključale vode, promešajte poklopite i ostavite da stoji pola sata. Procedite i popijte u toku dana.
Svakog dana pojedite po dve sveže, rendane šargarepe koje ste obavezno začinili sa malo limunovog soka i nerafinisanog suncokretovog ulja.
Momčilo Antonijević