Moćne biljke

Crni slez - Tajna je u jednostavnosti

Postoje lekovite biljke koje su izuzetno retke, kao što su lincura ili zrneš. One rastu na nepristupačnim mestima i obično su zaštićene zakonom, pa je njihovo branje zabranjeno. Postoje, s druge strane, biljke kao što su kopriva ili maslačak koje rastu svuda, svi ih dobro poznaju i svakodnevno viđaju. U ovu grupu spada i crni slez (Malva silvestris). U pitanju je pravi gradski momak koji raste širom grada, na svakom ćošku, u parkovima i na zelenim površinama. Ovu biljku obavezno treba imati u svojoj biljnoj apoteci, posebno ako u kući imate mališane sklone prehladama i upali grla.

Hemijski sastav crnog sleza prilično je jednostavan. Divni ljubičasti cvetovi i tamnozeleni listovi sadrže lekovite sluzi i antocijane, supstance koje daju slezu prelepu boju koja zapada za oko.

Čaj od crnog sleza odličan je biljni lek za smirivanje kašlja, protiv bronhitisa i za lečenje upaljenog grla. Sam ili u kombinaciji sa žalfijom preporučuje se svima koji osećaju grebanje i bol u grlu. Pomešan sa majčinom dušicom i zovom dobar je i blag biljni lek za decu koju muči prehlada, nazeb ili neka virusna infekcija gornjih disajnih puteva.

Crni slez smiruje upalu desni i usne duplje. U tu svrhu koristi se obično pomešan sa kamilicom. Ova biljka je i blag biljni lek protiv proliva koji se može davati i sasvim maloj deci.

Crni slez je tajni sastojak kozmetičkih preparata iz kuhinje kojima su naše bake negovale lepotu. Čaj od jednakih delova ruzmarina, rastavića i crnog sleza (po jedna supena kašika na 300ml) ključale vode neguje kožu, smiruje upalu, vraća prirodni pH i posebno se preporučuje onima koji imaju osetljive kapilare.

Od crnog sleza pravi se ukusna i zdrava supa prijatnog ukusa.

Čajna mešavina protiv upale grla i infekcija gornjih disajnih puteva (pogodna za decu)

Crni slez (Malva silvestris) list i cvet 50g

Majčina dušica (Thymus serpyllum) 50g

Zova (Sambucus nigra) 50g

Kamilica (Matricaria chamomilla) 50g

Sve biljke pomešajte, pa 2 kafene kašičice smeše prelijte sa 250ml ključale vode, promešajte, poklopite i ostavite da stoji 20 minuta. Procedite i pijte zaslađeno medom posle jela. Deci se dnevno preporučuje dve, odraslima tri šolje čaja.

Tonik za negu osetljive kože lica:

Jednu kafenu kašičicu rastavića (Equsetum arvense) prelijte sa 250ml hladne vode, zagrevajte do ključanja i kuvajte 1 minut. Skinite sa šporeta, dodajte po jednu kafenu kašičicu cvetova crnog sleza i listova ruzmarina. Promešajte, poklopite ostavite da stoji pola sata. Procedite i dodajte pola kafene kašičice glicerina. Uveče, posle umivanja blagim sapunom isperite lice ovim tonikom. Ne ispira se naknadano vodom.

Čaj od crnog sleza za lečenje kolitisa i smenjivanja zatvora i proliva

Suvi cvet crnog sleza (15 grama) prelijte litrom ključale vode, promešajte, poklopite i ostavite da stoji 20 minuta. Procedite i popijte u toku dana u malim gutljajima nezaslađeno. Osušeni cvet crnog sleza je izuzetno lak. Za kilogram suvog cveta (ova količina jedva staje u kuhinjski element) potrebno je čak sedam kilograma svežeg.

Momčilo Antononijević

 

Tekst može biti, u celini ili u delovima preuzet i objavljen isključivo uz poštovanje sledećih uslova: uz navođenje punog imena autora i postavljanje linka sa početne stranice ovog sajta, bez prerade preuzetog sadržaja i pod uslovom da se preuzimanje i objavljivanje ne vrši u komercijalne svrhe. Preuzimanje, kopiranje i objavljivanje ovog teksta suprotno navedenim uslovima predstavljaće kršenje autorskih prava.