Aromaterapija

Đurđevak - mirisni lek za srce

Mladost računa godine po đurđevku, a starost po zimama. Njegov miris opojne zavodljivosti, neoboriv je dokaz proleća. Buketići đurđevka darovani na drevni paganski praznik mladog Sunca, prvi maj, svedoče o simpatiji i zaljubljenosti mladića koji ih poklanjaju svojim devojkama. U vremenu izmicanja, kada je romantika skoro iskorenjena, miris đurđevka preselio se u bočice parfema, koji svedoče o dobrom ukusu onog ko ih bira.

Đurđevak voli senku, nenametljivu polutamu, zaklonjenu od direktnog sunca. U divljini on se pronalazi na bogatoj šumskoj crnici, ali se uspešno uzgaja i u baštama. Oni koji žive u gradskim soliterima i nemaju tu sreću da imaju svoju baštu, nabavljaju ga na pijacama svakog maja.

U knjigama koje se bave drevnom veštinom astrologije, piše da miris đurđevka najviše odgovara osobama rođenim pod vladavinom planete Uran u zodijačkom znaku Vodolije. Njihovu originalnu i neponovljivu ličnost, uvek spremnu da iznenadi, pa čak i šokira, najbolje potpisuje baš ovaj miris. Kažu da su snovi naš prozor u polje nesvesnog, naša čudesna veza sa onim što se desilo, ali i onim što tek treba da se dogodi. Ukoliko spadate u nemalu grupu onih koji veruju svojoj intuiciji i trude se da protumače svaki detalj, snevati đurđevak, po Velikom sanovniku i trepetniku, neizostavnom štivu naših baka i prabaka, piše: «Dobićete poklon od drage osobe, ne razmećite se mnogo».

Ako baš i ne verujete u uticaj zvezda na naše živote ili se ne sećate svojih snova, ne treba preterano da se brinete. U mirisu ove biljčice možete slobodno uživati, tako što ćete jednostavno otići u parfimeriju i odabrati neki od parfema koji ga sadrže. Ne morate čekati dragu osobu, obradujte sami sebe.

Parfimerima je đurđevak jedan od omiljenih aduta, kad god požele da kreiraju zavodljivu, intrigantno aristokratsku mirisnu kombinaciju, koja sugriše da ona koja ovaj parfem nosi ume na pravi način da kanališe svoju privlačnost. Ona zrači ženstvenošću i neodoljivim šarmom Francuske zemlje u kojoj je đurđevak simbol srećno zaljubljenih.

U parfemima đurđevak najuspešnije kombinacije pravi sa delikatnim cvetom pomorandže, ružom, gardenijom, frezijom ili mimozom. Naročito kada se ti spojevi upotpune duboko vibrirajućim mirisom sandalovog drveta i svežinom bergamota.

U dvanaestom veku otkiriveno je i medicinsko delovanje ove biljke. Zahvaljujući sadržaju kardiotoničnih heterozida, đurđevak jača srčani mišić i leči anginu pektoris. Međutim nemojte pokušavati da lečite bolesno srce đurđevkom kod kuće. Njegovi sastojci su izuzetne snage i u rukama nestručnih mogu biti opasan otrov. Baš kao i ljubav.

 

Momčilo Antonijević