Aromaterapija

Jorgovan - mirisni pozdrav iz doline ljubavi

Početkom dvadesetog veka doktor Edvard Bah, zaljubljenik u prirodu, došao je na ideju da rosom koja se skuplja na cvetovima leči ljudske boljke. Alhemijska sinteza moći cvetova i sunčeve svetlosti koja se prelama na kapima vode pokazala se uspešnom prvenstveno u otklanjanju strahova, nesigurnosti i čitavog niza emotivnih problema. Da li se, koristeći tihu snagu cveća, možemo osećati srećnije i zadovoljnije?

Sakupljanje rose s cveća je, priznaćete, poprilično uzaludan posao. Zato je doktor Bah svoje esencije pravio tako što bi rano ujutro, po sunčanom danu, izašao u prirodu, u potpunoj tišini ubrao željene cvetove, recimo jorgovana, stavio ih u staklenu činiju, prelio izvorskom vodom i ostavio na suncu nekoliko sati. Tečnost koja se nakon toga dobija ima svu snagu rose koja se sakuplja na cvetovima jorgovana. Ova esencija posebno se preporučuje onima kojima nedostaje emocionalna i psihička fleksibilnost, dakle onim malo drvenastim, krutim ljudima koji nikada ne prave kompromise. Takođe, prema mišljenju doktora Baha, ta esencija može pomoći i u trivijalnijim situacijama, recimo – korisno je uzeti je pre nameštanja kičmenih pršljenova.

Ukoliko ste otvoreni za nove i alternativne oblike lečenja, obavezno probajte Bahove rose. Ako ste nepoverljivo vrteli glavom čitajući ove redove, izađite u baštu i uživajte u opojnom mirisu jorgovana, raspoloženje će se sigurno popraviti.

Jorgovan (Syringa vulgaris), daleki rođak maslina, iz Istočne Evrope i Centralne Azije proširio se širom planete. Njegovo latinsko ime potiče od grčke reči syrnix – lula, jer je drvo jorgovana veoma cenjena sirovina za pravljenje tog pušačkog alata.

Za ovaj mirisni grm, čiji cvetovi mogu biti bele, roze, plave ili divno tamnoljubičaste boje, vezana je i jedna romantična legenda. Srpski kralj Uroš Nemanjić, pravi srednjovekovni vitez besprekornih manira, naredio je da se u goloj i divljoj klisuri Ibra zasadi jorgovan kako bi se njegova buduća supruga, francuska princeza Jelena Anžujska, osećala kao da je u rodnoj Provansi. I danas se kanjon Ibra naziva Dolina jorgovana.

Ekstrakt jorgovana kozmetička industrija koristi u kremama i tonicima namenjenim osetljivoj koži koja je sklona crvenilu. Mirisna nota jorgovana u parfemima odlično se slaže sa svežim, reskim citrusima, bergamotom, narandžom i nerolijem, gradeći vesele optimistične kompozicije idealne za lepo vreme. Nakon par sati, kada izvetre gornje note, akordi jorgovana mešaju se sa dubokim i toplim tonovima sandalovine i kedra gradeći mirisni eliksir koji lako zavodi maštu.

 

Momčilo Antonijević