Moćne biljke

Kinesko lečenje divljim pelinom

Aj hao, na srpskom divlji pelin, u kineskoj tradicionalnoj medicini koristi se u lečenju raznih bolesti stimulisanjem akupunkturnih tačaka uz zapaljene štapiće od pelina za postizanje lokalnog zagrevanja. Ovaj proces lečenja zove se na srpskom ventuze – lečenje pomoću zagrevanja staklene čaše.

 

Za lek se sabiraju listovi pre cvetanja i cela biljka za vreme cvetanja. Jedna od najstarijih metoda tradicionalne kineske medicine je zagrevanje staklene čaše, to jest paljenje kuglice pamuka namočene u alkohol, koja se zatim stavlja u čašu, te uklanja kiseonik, stvarajući vakum. Čaša se potom brzo okreće i priljubi se na određeno područje tela, pa povuče kožu i učvrsti se na telu. U kineskom narodu na ovaj način se leče reumatske bolesti, a najbolji efekti se dobijaju ako se koristi pelin umesto alkohola.

U terapiji kineske tradicionalne medicine pelin se koristi više od tri hiljade godina. Vrlo je gorkog ukusa i uvršćuje se u grupu umerenih biljaka po lekovitom dejstvu. Prema medicinskoj enciklopediji „Ben Cao Gang Mu“, listovi pelina koriste se kao lekovi za lečenje bolesti slezine, jetre i bubrega. Ova biljka ima lekovita svojstva, nije toksična i reguliše odnos jin i jang energije.

Cela biljka pelina deluje na regulisanje neredovne menstruacije, za eliminisanje hladnoće i vlage. Koristi se i u lečenju reumatskog artritisa i raznih vrsta glavobolja. Jedna je od onih biljaka koje se najšire koriste u kineskoj tradicionalnoj medicini. Deluje u lečenju astme i kašlja, pomaže rastvaranje sluzi, u borbi protiv alergije, zatim za zaštitu funkcije jetre i žučne kesice.

            Od pelina se može napraviti čaj, supa i kaša, što sve povoljno utiču na celokupan organizam.

 

Noge u toploj vodi od pelina – i odmor i lek

Uzmite 50 do 100 g sušenog pelina i nalijte određenu količinu vode (nivo vode iznad skočnih zglobova), zatim skuvajte. Potopite noge u lekovitu vodu i držite u njoj od 20 do 30 minuta. Temperatura kuvane vode je od 40 do 50 stepeni. Najbolje je da se popije po čaša vode pre i posle potapanja, kako bi se dopunila tečnosti u telu.

U toplu vodu u koju je potopljen pelin možete dodati đumbir. To leči prehladu, bolove u zglobovima, reumatske bolesti, kašalj, bronhitis, emfizem pluća i astmu.

U toplu vodu u kojoj je potopljen pelin možete dodati malo soli. Koristite kao oblog ili čaj. To leči crvenilo očiju, bol zuba i grla, nervozu, smetnje u meridijanima, otečenost nogu i bolove u nogama.

U toplu vodu u kojoj je potopljen pelin možete dodati oko 20 zrna bibera. Ova kupka pomaže za uklanjanje znoja nogu i za eliminisanje neprijatnog mirisa nogu.

Osobe koje imaju visoku temperaturu, visok krvni pritisak (iznad 150/90), dijabetes ili akutne zarazne bolesti ne treba noge da potapaju u toplu vodu sa pelinom. Dovoljno je 2 do 3 puta nedeljno potopiti noge u toplu vodu sa pelinom. Ako se to čini češće, oštećuje se energija u ljudskom telu.

 

Čajna mešavina za regulisanje izostale mesntruacije:

divlji pelin 100g

žalfija 100g

odoljen 50g

 

Sve biljke pomešati pa dve kafene kašike smeše preliti sa 250ml ključale vode, promešati, poklopiti i ostaviti da stoji 20 minuta. Procediti i piti u malim gutljima. U toku dana popiti dve do tri šolje čaja, pre jela nezaslađeno.

 

Čajna mešavina protiv reumatoidnog artritisa:

divlji pelin 100g

kora belog jasena 100g

zlatnica 100g

Sve biljke pomešajte pa četiri supine kašike smeše prelijte sa 700ml hladne vode. Kada provri kuvajte 5 minuta, pa ostavite da se ohladi pola sata. Procedite i popijte u toku dana u manjim gutljaima.

 

 

Momčilo Antonijević

Tekst može biti, u celini ili u delovima preuzet i objavljen isključivo uz poštovanje sledećih uslova: uz navođenje punog imena autora i postavljanje linka sa početne stranice ovog sajta, bez prerade preuzetog sadržaja i pod uslovom da se preuzimanje i objavljivanje ne vrši u komercijalne svrhe. Preuzimanje, kopiranje i objavljivanje ovog teksta suprotno navedenim uslovima predstavljaće kršenje autorskih prava.