Lečenje biljem

Sibirska biljna medicina

Na ogomnom prostranstvu Sibira već hiljadama godina biljke se koriste za lečenje bolesti i očuvanje zdravlja. Baš zahvaljujući surovim vremenskim uslovima i kratkom letu, biljke koje tamo rastu imaju malo vremena da počnu i završe proces vegetacije, pa je koncentracija lekovitih sastojaka u njima veća. Ovo su najpoznatije biljke sibirske narodne medicine:

Breza

Kora i listovi sa vitkih belih stabla ovog drveta, koje je postalo simbol ruskog prostranstva, hiljadama godina koriste se u narodnoj medicini naroda Severa. Breza (Betula alba) je proveren biljni lek za urinarne infekcije, narodni eliksir koji se preporučuje onima koji pate od kamena u bubregu i reumatizma, ali i važan sastojak kozmetičkih proizvoda za negu kože i kose. U fitoterapiji koriste se najčešće mladi listovi breze, a nešto ređe kora, pupoljci i katran koji se pravi od ovog drveta. U rano proleće sakuplja se i sok koji se dobija bušenjem drveta. On se odmah upotrebljava kao veoma moćno i dragoceno biljno sredstvo za jačanje i čišćenje organizma od nagomilanih toksina.

Sibirski ženšen

Sibirski ženšen, ili eleutarokokus kako se drugačije naziva ova biljka, spada u grupu adaptogena, biljnih lekova koji pomažu da se organizam prilagodi i pravilno odgovori na razne loše uticaje iz spoljašnjosti. Pomaže organizmu da održi homeostazu - tanano stanje ravnoteže neophodno za život. Ekstrakt ove biljke pojačava snagu organizma da se sam bori protiv tumora. Osobe koje su izložene povećanom riziku od kancera treba da koriste eleuterokokus preventivno. Takođe, eleuterokokus se preporučuje i tokom primene citostatika i terapije zračenjem jer ublažava neprijatne propratne reakcije. Ovo je bezbedna biljka, ako se pridržavate propisanih doza. Ipak, osobe sa povišenim krvnim pritiskom treba sa posebnom pažnjom da koriste ženšen i eleutrokokus.

Sibirska gljiva čaga

Gljiva koja se skuplja sa kore živih breza uživa veliko poverenje u ruskoj i poljskoj tradicionalnoj medicini. Brezina gljiva ima nepravilan oblik, tamnobraon je boje i često dostiže dimenzije i do 50cm u prečniku, a može biti teška i do 2,5kg. Ova gljiva je aktivni biogeni stimulator, koji uspostavlja fermentne sisteme, koji su uništeni raznim vrstama inhibitora. Poboljšava i olakšava opšte zdravstveno stanje bolesnika i posebno se preporučuje rekonvalescentima.

Sibirski lan

Kako lan dobro podnosi hladno vreme stanovnici Sibira su ga gajili, prvenstveno zbog vlakana od kojih su tkali platno. Semena koje je ostajalo u toku tog procesa, počeli su da koriste lečenju u ishrani. Pozitivan utivcaj lanenog ulja na srce i krvne sudove naučnici su otkrili tek pre nekoliko decenija. Laneno seme sadrži visok procenat omega-3 masnih kiselina i jedinstveni kompleks antioksidanasa. Smanjuje nivo triglicerida i lošeg holesterola i povoljno utiče na organe za varenje. Čaj od lanenog semena preporučuje se kao bezbedno I blago biljno sredstvo protiv zatvora i suvog nadražajnog kašlja. Laneno ulje koristi se protiv opekotina i za negu suvue i osetljivu kože, sklonu upalama i iritacijama.

Sibirski šipurak

Sibirski šipurak ili sibirska divlja ruža razlikuje se od domoće vrste po neobičnim, skoro crnim granama i tamno crvenim plodovima. I domaći, a posebno sibirski šipurak veoma su bogati vitaminom C. Naučnici su potvrdili su da dve kašičice sitno samlevenog ploda mogu zadovoljiti čovekovu dnevnu potrebu za vitaminom C. Ovaj prašak bolje je uzimati sa vodom, sokom ili čajem, nego ga kuvati jer je vitamin C osetljiv na visokte temperature. Pored toga što je i rudnik vitamina, šipak odlično reguliše procese varenja, deluje povoljno na krvne sudove i čisti bubrege.

Sibirska jela

Vekovima unazad, autohtoni stanovnici Sibira koriste smolu sibirske jele u melemima za zarastanje rana. Etarsko ulje sibirkse jele oseduje izuzetna antimikrobna i protivupalna dejstva. Može se primeniti kod respiratornih bolesti, kijavice, gripa, bronhitisa, ali kod reumatizma, artritisa, neuritisa.

Sibirski melem za disajne organe:

Ovaj melem sibirski travar Bulat Šagžin, koji već više od godinu dana živi i radi u banatskom selu Belo Blato, preporučuje svima koji imaju problem sa kašljem, bolom u bronhijama i plućima kao i onima kojim je potrebno jačanje respiratornog trakta:100g sivnjske masti i 100ml maslinovog ulja zagrejte na najnižoj temperature. U tu mešavinu dodajte 15g prirodnog pčelinjeg voska i mešajte dok se potpuno ne otopi. Dodajte 30g kukuruznog skoroba i po 10 kapi etarskih ulja eukaliptusa, bora i sibirske jele. Sve dobro izmešajte i sipajte u čiste i suve teglice. Ostavite da se ohladi otvoreno, pa kad se melem stegne, zatvorite i čuvajte na tamnom i hladnom mestu. Melem umasirajte na grudi kružnim pokretima ujutro i uveče.

Momčilo Antonijević