Lečenje biljem

Biljke za zdrave desni i zube

Zdravlje zuba i desni izuzetno je važno, ne samo iz estetskih razloga, već zbog ukupnog zdravstvenog stanja našeg organizma jer se kvarovi i bolesti u usnoj duplji mogu reflektovati na rad srca i drugih vitalnih organa. Evo biljaka koje mogu pomoći da nam desni i zubi budu zdravi.

Verovatno najpoznatija biljka za negovanje desni i zuba je žalfija. Ova gorka aromatična biljka se veoma uspešno koristi i protiv upale grla i krajnika, prvenstveno zahvaljujući antiseptičnom delovanju esencijalnog ulja. Čaj od žalfije toplo preporučujem svima koji imaju problem sa bolesnim desnima i aftama u usnoj duplji. Ovaj čaj dobar je i za ljude koji pate od ginigivitisa.

U Kini postoji izreka: „Bolje tri dana bez hrane nego jedan dan bez čaja.“  Zeleni čaj sadrži značajne količine fluora, te je odlična preventiva protiv karijesa, a zahvaljujući taninima jača desni.

Zečja stopa (Geum urbanum) je biljka koja raste na obodima šuma i senovitim proplancima. Ima sitne žute cvetiće, a biljka se jednostavno može prepoznati jer joj koren snažno miriše na karanfilić. Taj miris potiče od ugljovodonika eugenola iz etarskog ulja (u biljci ga ima oko 0,2%). Pored etarskog ulja zečja stopa sadrži i veoma visok procenat tanina, flavonske hetrozide, a u listu ima i vitamina C. Kombinacija tanina i antiseptičnog etarskog ulja čini zečju stopu jednim od najboljih biljnih lekova za jačanje slabih desni i zaustavljanje krvarenja. Za tu svrhu može se koristiti sama ili u kombinaciji sa žalfijom. Zahvaljujući baš tom eugenolu, i pomenuti karanfilić, dobro poznat začin za kuvano vino, koristi se kao lokalni anestetik kod  zubobolje.

Kamilica je među najboljim biljkama za ublažavanje upalnih procesa, pa se jak čaj o dove biljke koristi kao provereni biljni lek za upaljene i iritirane desni.

Na spisku biljaka koje blatovorno deluju na zdravlje desni nalazi se i ehinacea, pa gelovi protiv gingivitisa često sadrže tečni ekstrat korena ove biljke koja se vekovima koristi u narodnoj medicini severnoameričkih Indijanaca.

Krvarenje desni je široko rasprostranjen problem koji se može rešiti biljkama. Najviše pomažu biljke sa visokim sadržajem tanina. Od lista kupine pravi se i čaj za ispiranje usta koji jača desni i sprečava krvarenje.  Slično deluje i jak čaj od virka.

Afte se smatraju najčešćom bolesti sluzokože usne duplje. Sa njima se tokom života povremeno susreće većina nas. Reč je o upalnom stanju za koje su karakteristična površinska oštećenja sluzokože usta. Ulkusi su mali, okrugli ili ovalni, bolni i obično se pojavljuju na desnima, unutrašnjoj strani lica, unutrašnjoj strani usana i na nepcu. Mogu da se pojave više puta godišnje, čak i na istom mestu. Afte mogu nastati usled pada imuniteta, hormonskih poremećaja, naslednog faktora, ali mogu ih izazvati i određene namirnice. Među njima je ananas, voće koje sadrži enzim bromelain (inače koristan za razgradnju celulita) koji deluje već u ustima. Moguće objašnjenje za nastanak afti je reakcija bromelaina sa slojem sluzokože usta koji ne sadrži odgovarajuću zaštitu, a to verovatno uzrokuje stvaranje afti kod osetljivih ljudi. Dakle, ako ste skloni stvaranju afti izbegavajte ananas. Najefikasniji lek protiv afti je propolis, ali budite obazrivi jer se jak alkoholni rastvor propolisa ne sme nanositi nerazblažen na sluzokožu.

Iako deluje prilično neobično da zube i desni negujete uljem, to je vrlo korisna i efikasna navika. Preporučljivo je da ujutro čim se probudite mućkate destak minuta kašiku svetlog susamovog ulja u ustima. Nakon toga ulje se ispljune, a zubi operu. Vrlo efikasno sredstvo za negu zuba i desni pravi se od kantarionovog ulja u koje možete dodati nekoliko kapi etarskih ulja pitome nane, čajnog drveta, eukaliptusa, lovora ili ruzmarina. Mešavina kantarionovog (nosećeg) ulja i ovih esencijalnih ulja čini zube blistavim, i pomaže kod osetljivih desni. Sve navedene biljke imaju snažno antiseptično dejstvo, uništavaju bakterije i smiruju upale. Esencijalna ulja sprečavaju loš zadah. Redovnom upotrebom ovog ulja uklanjaju se diskoloraciju zuba prouzrokovane hranom, pićem i nikotinom, dentalni plak i kamenac.

 

Tinktura za jačanje desni i zaustavljanje krvarenja:

100g korena zečje stope i 50 grama lista žalfije prelijte sa 500ml 70% alkohola, zatvorite i ostavite da stoji na tamnom mestu dve nedelje uz češće mućkanje. Posle dve nedelje tečnost procedite i sipajte u čiste flašice. Tri kafene kašičice tinkture razblažite šoljom čaja od kamilice ili žalfije i koristite za ispiranje usta tri puta na dan. Umesto alkohola može se koristiti I prirodno jabukovo sirće. Tako napravljena tinktura sadrži više tanina, a u onoj sa alkoholom više do izražaja dolaze etarska ulja.

 

Čaj za ispiranje usne duplje:

 

Žalfija (Salvia officinalis)  1 supena kašika

Virak (Alchemila vulgaris) 1 supena kašika

Majčina dušica (Thymus serpyllum) 1 supena kašika

 

Bilje pomešajte pa sve prelijte sa pola litra ključale vode, promešajte, poklopite i ostavite da stoji poklopljeno sat vremena. Procedite i koristite za ispiranje usta više puta na dan.

 

Ulje za izbeljivanje zuba, protiv kamenca i upaljenih desni:

 

100ml kantarionovog ulja

10 kapi etarskog ulja čajnog drveta

5 kapi etarskog ulja pitome nane

 

Sve sastojke pomešajte i dobro promućkajte. Čuvajte u čistoj I potpuno suvoj bočici. Ovo ulje nanosi se posle pranja zuba pastom. Nekoliko kapi se nanese na čistu četkicu, time se ispoliraju zubi, pa se ulje bez ispiranja ostavi da deluje.

 

Momčilo Antonijević