Moćne biljke

Ehinacea

Ova biljka divnih ružičastih cvetova tek od skoro je postala popularna u Evropi. Međutim ehinacea ima vekovnu reputaciju moćnog biljnog leka za jačanje odbrambenih sposobnosti organizma. Severno američki Indijanci koristili su ehinaceu protiv zmijskog ujeda. Naučnim ispitivanjima njene moći su dobile potvrdu.

Naime plisaharidi, prevashodno ehinacin, derivati kofeinske i ferulne kiseline i flavonoidi jačaju imunitet. Izgleda da efekti koje ova biljka ima na imunitet potiču pre od kombinacije aktivnih sastojaka. Ehinacea jako dobro uspeva i u našim klimatskim uslovima, lako se može gajiti u baštama. Kada bih imao svoju baštu ehinacea bi svakako zauzimala počasno mesto, što zbog svoje izvanredne lekovitisti, što zbog izuzetne lepote. Uveren sam da je uvek najbolje koristiti biljke koje rastu u vašem okruženju. Ne morate da nabavljate retke biljke iz  Sudana ili Koreje. Ono što vam treba verovarno raste na livadi ili u šumi u blizini vaše kuće.

Ehinacea je verovatno najdelotvornija biljka za jačanje imunog sistema. Delotvorna je u lečenju virusnih, bakterijskih i gljivičnih infekcija. Ehinacea je bezbedna za upotrebu, ali kada je upotrebljavate u određenom vremenskom intervalu, poželjno je praviti pauzu jer pojačanje odbrambenih mehanizama je «vanredno» stanje za naše telo, pa nikada ne treba da traje previše dugo. Ja najviše volim da ehinaceu pijem pet dana (recimo u toku radne nedelje), a dva dana pravim pauzu. Ehinacea je najbolje upotrebljavati kada počnu velike epidemije gripa i prehlade ili sa prvim simptomima bolesti. Dakle može se uzimati preventivno da je infecija ne pojavi ili ako ste se razboleli ehinacea značajno skraćuje trajanje bolesti i ublažava simptome.

Pored gripa, ehinacea se preporučuje i protiv ostalih virusnih infekcija, a naročito protiv herpesa. Međutim ehinacea se ne preporučuje osobama sa HIV virusom, obolelima od tuberkuloze i svima koji pate od autoimunih bolesti kao što su multipla skleroza i lupus.

Ehinacea se može upotrebljavati u obliku čaja, ali bolje je koristiti alkoholne tinkture i ekstrakte jer neka jedinjenja ehinacee se rastvareju u vodi, a neka u alkoholu. Kada kupujete preparat od ehinacee on bi trebao da izaziva peckanje na jeziku, koje je potpuno bezopasno. Ako peckanje izostane preparat za koji ste se odlučili verovatno nije preterano efikasan.

Ehinacea je odlična biljka za lečenje bolesne kože i sluzokože. Sveže isceđen sok, obloge i gel koji sadrži tečni ekstrakt ove biljke koriste se protiv rana koje teško zarastaju, protiv ekcema i dermatitisa. Ehinacea je odlična protiv upala desni i gingivitisa. Značajno olakšava tegobe kod upala krajnika.

Pored infekcija disajnih puteva, ehinacea je delotvorna i kod infekcija mokraćnih kanala i bešike, naročito ako se pije u kombinaciji sa čajem od medveđeg grožđa i korprive ili vranilove trave.

Ehinacea ima jako protivupalno dejstvo, pa se preporučuje protiv artritisa i gihta.
Neki travari smatraju da ehinacea ima antitumoralno dejstvo pa je preporučuju protiv benignih i malignih tumora.

 

Tinktura ehinacee

Punu šaku svežih, usitnjenih listova i cvetova ehinacee i šaku očišćenog i dobro opranog i iseckanog korena ehinacee, staviti u čistu teglu i naliti sa 250ml apotekarskog alkohola i 50 ml destilovane vode. Zatvoriti, promućkati i ostaviti da stoji dve nedelje uz češće mućkanje. Procedite i iscedite biljke i čuvajte u dobro zatvorenoj flašici. Tinktura se pije tri puta na dan po trideset kapi sa malo vode ili mlakog čaja. Pijte je pet dana pa dva dana pauzirajte.

 

Kapi za jačanje imuniteta

  • Echinacea (Echinacea purpurea)         100g
  • Matičnjak (Melissa officinalis)               50g
  • Propolis                                           50g
  • Alkohol  (70%)                                500ml

 Sve satojke pomešati u stklenoj tegli. Zatvoriti, promućkati i ostaviti da stoji dve nedelje uz češće mućkanje. Procedite i iscedite biljke i čuvajte u dobro zatvorenoj flašici. Tinktura se pije tri puta na dan po trideset kapi sa malo vode ili mlakog čaja.Ovu tinturu možete piti preventivno u vreme epidemija. Ako osetite simptome gripa ili prehlade odmah popijte 50 kapi, pa nastatite sa regularnih 30 kapi.

Momčilo Antonijević