Moćne biljke

Zob - velika snaga malog zrna

Zob ili ovas je žitarica koja vam je verovtno poznata iz narodnih pesama. Konji Marka Kraljevića, kralja Vukašina i njegovog zeta vojvode Momčila najviše su veleli da, dok njihovi gospodari oru carske drumove ili grade Skadar na Bojani, na miru grickaju zob. Međutim ova žitarica je višestruko korisna i ljudima. Ona je prirodna riznica mngih važnih jedinjenja: proteina, kalcijuma, magnezijuma, natrijuma, silicjuma, gvožđa, mangana, cinka, bakra, biotina, sluzi i flavonoida.

Ovsene pahuljice svi treba da uvrstimo u svoje jelovnike, pomešane sa jogurtom, mlekom, voćnim sokovima ili u obliku kaše ili kao dodatak čorbi od povrća. Ono što je možda manje poznato je da se od neoljuštene zobi kuva čaj. Ovas se posebno preporučuje slabim i umornim osobama, rekonvalescentima, majkama posle porođaja i onima koji su izloženi velikim fizičkim i psihičkim naporima. Ova biljka pobolšava kvalitet zuba i kostiju pa se preporučuje deci, ali i starijim osobama, naročito ženama u menopauzi jer je primećeno da zob ima sposobnost uravnoteženja hormonalne slike.

Zob važi za veoma moćno, a ipak blago sredstvo za jačanje nervnog sistema. Preporučuje se onima koji pate od nesanice, psihičkog zamora, anksioznosti i depresije. Neki travari čaj od ovsa preporučuju osobama obolelim od multiple skleroze.

Zob u obliku kaše od pahuljica, kuvanog zrna ili čaja od neoljuštenog ovsa preporučuje se ljudima sa osetiljivim organima za varenje. Reguliše rad želuca, pomaže onima koji pate od diverkulitisa i sindroma osetljivih creva.

Čaj od zobi posebno se preporučuje osobama bolesnim od raka, posebno raka debelog creva. Izgleda da je ovaj čaj delotvoran u smanjivanju neželjenih posledica koje se mogu javiti u toku radio i hemo terapije. Obilje mikroelemnata i flavonoida ojačava imuni sistem i popravlja krnu sliku.

U jednom istraživanju kojimje bilo obuhvaćeno 1540 profesionalnih sportista iz Australije primećeno je da svakodnevna upotreba zobi u ishrani doprinosi povećanju mišićne mase, sportisti su imali više energije i osećali su se bolje.

Svi koji pate od povećanog nivoa holesterola u krvi i krvnog pritiska, a ne koriste zob,  obavezno treba da počnu da je jedu i piju čaj od zobi.

Jak čaj od ovsene slame ili neljuštenog semena toplo preporučujem svima koji pate od ekcema, imaju osetljivu kožu ili osećaju intenzivan svrab. Kupke od ovsa treba primenjivati dva puta nedeljno.

 

Čaj od zobi za jačanje organizma:

Punu šaku neoljuštene zobi operite hladnom vodom, ocedite pa nalijte litrom hladne vode. Zagrevajte do ključanja, pustite da vri 5 minuta, sklonite sa šporeta i ostavite da stoji jedan sat. Procedite i pijuckajte u toku dana po želji zaslađeno medom. Ovaj čaj dajte slabunjavoj i malokrvnoj deci i osobama koje se oporavljaju nakon iscrpljujuće bolesti.

 

Čaj od zobi za jačanje nervnog sistema:

Pet kašika neoljuštenog ovsa operite, pa nalijte litrom hladne vode, zagrevajte do ključanja pa pustite da vri minut dva. Skinite sa šporeta pustite da se prohladi minut – dva, pa dodajte po dve supene kašike matičnjaka (Melissa officinalis) i majčine dušice (Thymus serpillium). Poklopite i ostavite da stoji pola sata procedite i pijte u toku dana.

 

Čaj od zobi za prolećno čišćenje organizma:

  • Zob (Avena sativa)                             200g
  • Kopriva (Urtica dioica) list                    100g
  • Rastavić (Equisetum arvense)              100g

Sve biljke pomešajte pa pet supenih kašika smeše prelijte litrom hladne vode i zagrevajte do ključanja. Kada provri kuvajte par minuta, pa skinite sa šporeta i ostavite da stoji jedan sat. Procedite i pijucjakte u toku dana u malim gutljajima.

 

Kupke od zobi protiv ekcema:

Pola kilograma neljuštenog ovsa ili ovsene slame kuvajte 5 minuta u 6 litara vode. Ostavite da se ohladi pola sata pa procedite i dodajte u vodu za kupanje. Ostanite u toj vodi 15 minuta, obrišite se (bez ispiranja vodom), pa obolele delove kože namažite nevenovim uljem u koje možete dodati i nekolko kapi esencijalnog ulja lavande. Ove kupke praktikujte tri puta nedeljno. Za to vreme potrebno je svakodnevno piti litar sledećeg čaja:

 

  • Divlja dan i noć (Viola tricolor)                      200g
  • Kopriva (Urtica dioica)                                 100g
  • Veronika (Veronica officinalis)                      100g

Sve biljke pomešajte pa 5 supenih kašika smeše prelijte litrom hladne vode, pa kuvajte 5 minuta. Ostavite da se prohladi pola sata, procedite i pijte u toku dana.

 

Čaj protiv promuklosti i za vraćanje «izgubljenog» glasa:

Punu šaku neoljuštenog ovsa prelijte litrom hladne vode, zagrevajte do ključanja, pa kad provri dodajte dve kašike semena anisa (Pimpinela anisum) i nastavite da kuvate tri-četiri minuta. Skinite sa šporeta i ostavite da se prohladi pola sata. Procedite, dodajte ti kašike meda, promešajte i pijucajte u malim gutljajima u toku dana.

Momčilo Antonijević