Moćne biljke

Žalfija - biljka spasa

Mirišljavi žbunovi žalfije sivozelenkaste boje i ljubičastih cvetova divlje raste u širokom pojasu Mediterana. Smatra se da najbolja žalfija raste iza brda koje je odvaja od mora. Devedeset šeste godine moja porodica letovala je u  kući naših rođaka u Mišićima u Crnoj Gori. Na obroncima visokih brda oko kuće rasle su divne mirišljave lekovite biljke. Rano ujutro  kretao bih isušenim koritom jednog potočića u potrazi za žalfijom, smiljem i konopljikom.

Nakon sat vremena hoda  pojavljivali su se tanki mlazevi vode, a kilometar dalje, visoko u brdu, u potoku su se  brčkali slatkovodni rakovi, svedoci da je voda pitka. Pejzaž je svojom divljom lepotom oduzimao dah. Svuda okolo rasle su divlje masline, narovi i smokve. Vrelo julsko sunce je iz vresa, majčine dušice, divljeg majorana, smilja i  žalfije izvlačilo esencijalna ulja, tako da je boravak na toj livadi jedno od najlepših aromaterapijskih iskustava u mom životu.

Žalfija je gorka aromatična biljka koja se veoma uspešno koristi protiv upale grla i krajnika, prvenstveno zahvaljujući antiseptičnom delovanju esencijalnog ulja. Čaj od žalfije toplo preporučujem svima koji imaju problem sa bolesnim desnima i aftama u usnoj duplji. Ovaj čaj dobar je i za ljude koji pate od ginigivitisa. Neki fitoterapeuti ne preporučuju čaj od žalfije za piće, već samo za ispiranje, a ako je namenjen unutrašnjoj upotrebi žalfiju treba prokuvati da bi esencijalno ulje isparilo. Lično mislim da je to preterivanje. Istina je da esencijalno ulje žalfije sadrži keton tujon koji je toksičan u velikim dozama (tujon iz esencijalnog ulja pelina je krivac za halucinogeno delovanje apsinta koji su pili Van Gog i Tuluz Lotrek). Međutim dve do tri šolje čaja od žalfije u toku dana nisu nikakva opasnost.

Žalfija je veliki neprijatelj bakterija, ali i gljivica prevashodno kandide. Pomešana sa vranilovkom, bršaljnom i listom oraha preporučuje se svima koji pate od uporne infekcije kandiodom. Kupke od žalfije preporučuju se protiv atletskog stopala i protiv preteranog znojenja nogu. Žalija je jedna od retkih biljka koje smanjuju znojenje. Upravo zato preporučuje se protiv noćnog znojenja i naleta vrućine koji se javljaju u klimakterijumu. Žalfija je odlična biljka za žene u menopauzi, ne samo što ublažava valunge već je i izrstan hormonalni balanser.

Čaj od žalfije preporučuje se i za uređivanje neredovnih, oskudnih i bolnih menstruacija. Žalfija stimuliše matericu, pa se ne preporučuje trudnicama, ali ni dojiljama jer smanjuje količinu mleka.

Ova bilja ima i dugu tradiciju u lečenju oboljenja organa za disanje. Pre otkrića natibiotika žalfija se koristila u lečenju tuberkuloze. Pomešana sa anisom, očajnicom i omanom koristi se protiv astme i bronhitisa.U kombinaciji sa drugim mirišljavim gorkim biljkama žalfija se koristi i za lečenje organa za varenje, podstiče apetit i uotrebljava se protiv gastroenteritisa. U kombinaciji sa pelinom i orahovim listom daje se protiv crevnih parazita.

Čaj od žafije stimuliše, budi koncentraciju i daje energiju, pa se preporučuje osobama koje pate od pospanosti i intelektualnog zamora. S obzirom da stimuliše nervni sistem ne preporučuje se nervoznim osobama. Žalfija je jedan d najmoćnijih biljnih antioksidanata pa se preporučuje protiv oboljenja koja su povezana sa štetnim delovanjem slobodnih radikala. Takva je Alchajmerova bolest koju travari leče biljnom mešavinom ruzmarina, žalfije i vranilove trave.

Žalfija je izuzetan začin, na žalost retko upotrebljavan u našoj kuhinji. Ako želite da svoja jela upotpunite prefinjenom aromom žalfije bolje je da nabavite cele suve listove koje ćete samni usitniti. U kuhinji najviše volim svežu žalfiju koja se odlično slaže sa svinjetinom i jelima od pasulja i drugim ya;inima kao [to su ruymarin i beli luk. Ako spremate pačetinu nemojte preskočiti da dodate nekolko listića žalfije, rezultat je fantastičan. Kada upotrebljavate žalfiju kao začin, budite oprezni jer su sasvim male količine dovoljne. Sa ovim začinom se lako pretera.

Sa travom ivom, iđirotom i matičnakom žalfija ulazi u sastav travarica za jačanje organizma i regulisanje rada organa za varenje.

 

Čajna mešavina protiv upale grla i krajnika:

 • Žalfija (Salvia officinalis)               200g
 • Crni slez (Malva silvestris)             100g
 • Petrovac (Agrimonia eupatoria)    100g
Biljke pomešajte pa dve supene kašike smeše prelijte sa pola litra ključale vode, promešajte poklopite i ostavitie da stoji pola sata do četrdeset pet minuta. Procedite i polako pijuckajte u malim gutljajima.

 

Čajna mešavina protiv preteranog znojenja i talasa vrućine:

 • Žalfija (Salvia officinalis)                   300g
 • Anis (Pimipinela anisum)                  100g
Tri supene kašike smeše prelijte sa pola litra vode, promešajte poklopite i ostavite sat vremena. Procedite i pijte u toku dana podeljeno u dve doze. Delovanje čaja je najače dva sata nakon konzumiranja. Izbegavajte biljke koje podstiču znojenje kao što su zova, lipa, kamilica, neven i đumbir.

 

Čajna mešavina protiv kandide:

 • Žalfija (Salvia officinalis)                  100g
 • Bršljan (Hedera helix)                     100g
 • Pelin (Artemisia absinthium)             50g
 • List oraha (Juglans regia)                 50g
Biljke pomešajte pa tri supene kašike smeše prelijte sa pola litra vode, promešajte poklopite i ostavite sat vremena. Procedite i pijte u toku dana podeljeno u dve doze. Izbegavajte šećer i proizvode nastale vrenjem ili fermentacijom. Svakodnevno pijte acidofilni jogurt. Ovaj čaj se ne preporučuje osobama koje imaju čir na želucu ili dvanaestopalčnom crevu, kao ni ženama koje su sklone menstrualnim odlivima. Upotrebljava se mesec dana pa se pravi pauza od dve nedelje nakon čega se kura ponavlja.
Čaj protiv opadanja kose:
 • Žalfija (Salvia officinalis)           100g
 • Kopriva (Urtica dioica)             100g
 • List breze (Betula alba)            100g
Billjke pomešajte pa deset supenih kašika prelijte litrom ključale vode, promešajte, poklopite i ostavite sat vremena. Procedite i koristite za ispiranje kose nakon pranja. Ne mojte ispirati kosu nakon toga. Upotrebljavajte dva meseca nakon svakog pranja kose.
Liker od žalfije:

U posudi zagejte 100 ml vode kada provri dodajte tri grančice žalfije, poklopite i ostavite da se prohladi pet minuta, pa dodajte 250ml meda izmešajte i dodajte 750ml lozove rakije, sve sipajte u staklenu flašu dobro promućkajte i ostavite da stoji mesec dana pre upotrebe. Ovaj liker je odličan digestiv.

Momčilo Antonijević