Lečenje biljem

Pobedite nesanicu

Noćima ne spavate bez obzira na to koliko ste umorni? Svakodnevni problemi prolaze vam pred očima dok satima ležite u krevetu budni? Ako vam ovo zvuči poznato, probajte biljne čajeve pre nego što se okrenete ozbiljnim sedativima. Možda konzumacija tableta neće biti potrebna.

Valerijana ili odeljen je biljka koja uživa veliko poverenje, naročito kada treba pobediti nesanicu ili nervozu. Ova biljka, koju još zovu i macina trava, omiljena je među ženama tankih živaca i mačkama.

Jovan Tucakov u svojoj knjizi „Lečenje biljem“ piše da su mačke u stanju satima da čuče pored fijoka u kojima se u apotekama čuva valerijana. Muškarci i psi obično ne vole taj miris.

U korenu te biljke pronađeni su bornoizovalerijati, soli valerijanske kiseline kojima se pripisuje lekovitost odoljena. Od ove biljke spravljaju se čajevi, ali mnogo češće se koristi tinktura, kapi od valerijane. Tinkturu možete napraviti i sami ako u čistu i suvu teglu sipate 50g suvog korena odoljena i prelijete ga sa 300ml 70% alkohola. Dobro zatvorite, promućkajte i ostavite da stoji na tamnom mestu dve nedelje. Procedite, sipajte u staklene flašice s dobrim zatvaračem i čuvajte na hladnom i tamnom mestu. Sat vremena pre odlaska u krevet popijte jednu kafenu kašičicu tinkture s malo vode.

Pored valerijane, u borbi protiv nesanice uspešno se koriste cvet lipe, mirođija, vranilova trava, šišarice hmelja i zelena salata. Čaj od zelene salate nije u širokoj upotrebi u našoj zemlji i, nažalost, nećete pronaći sušene listove salate u biljnim apotekama. Ako ste te sreće da imate baštu, obavezno odvojte nekoliko salata za sušenje jer je ovaj čaj od velike pomoći onima koji ne mogu da zaspe. Naravno, salata ne sme biti prskana pesticidima.

Čaj od matičnjaka se takođe uspešno upotrebljava protiv nesanice, naročito u kombinaciji s cvetovima lavande. Čaj od lavande zahvaljujući svom mirisnom esencijalnom ulju prekida veze među sinapsama, olakšavajući nam da se smirimo i da lakše utonemo u san. Ako ne možete da spavate jer vas pritiskaju problemi u porodici ili na poslu, obavezno u svoju čajnu mešavinu ubacite glog – biljku broj jedan u borbi protiv „menadžerske bolesti“, skupa simptoma čestih kod savremenih biznismena (nesanica, nervoza, aritmija, visok krvni pritisak).

Ponekad se dešava da deca ne mogu da spavaju. Ako je to slučaj, skuvajte im čaj od lipe i kamilice i kada je mlak, zasladite ga medom. Ako su u pitanju sasvim mala deca, napravite platneni jastučić, napunite ga cvetom lipe i poprskajte s par kapi esencijalnog ulja lavande. Ovaj jastučić ostavite pored dečjeg uzglavlja.

Zabluda je da čaj od nane smiruje, naprotiv. Čaj od mente pomaže nam da ostanemo budni i fokusirani. Isto deluju ruzmarin, zeleni čaj i naravno – kafa, čokolada i ostali napici s kofeinom, pa se trudite da ih izbegnete.

 

Čajne mešavine protiv nesanice:

 

 • Odoljen (Valeriana officinalis)          100g
 • Kamilica (Matricaria chamomila)        100g
 • Hmelj (Humulus lupulus)                100g
 • Vranilovka (Origanum vulgare)        100g

 

Biljke pomešajte, pa dve supene kašike smeše prelijte sa 300ml ključale vode, promešajte, poklopite i ostavite da stoji 1h. Procedite i popijte pola sata pre spavanja.

 

 

 • Matičnjak (Melissa officinalis)        100g
 • Lavanda (Lavandula officinalis)     100g
 • Glog (Crataegus oxyachanta)      100g
 • Mirođija (Anethum graveolens)    100g

 

 

Biljke pomešajte, pa dve supene kašike smeše prelijte sa 300ml ključale vode, promešajte, poklopite i ostavite da stoji pola sata. Procedite i popijte pola sata pre spavanja.

Večera treba da bude laka, najbolje od složenih ugljenih hidrata i najmanje dva sata pre spavanja. Vino za miran san:

 

 • Matičnjak (Melissa officinalis)       50g
 • Lipa (Tillia cordata)                   50g
 • Mirođija (Anethum graveolens)   50g

 

 

Biljke pomešajte, pa prelije litrom kvalitetnog crnog vina. Zatvorite, dobro promućkajte i ostavite da odstoji dvanaest dana. Procedite i pijte po decilitar pola sata pre spavanja.

Momčilo Antonijević