Lečenje biljem

Kako se izboriti sa urinarnim infekcijama?

Infekcije mokraćnih kanala su veoma uporne i umeju da naprave velike probleme. Nisu retke ni kod male dece, pojavljuju se i u trudnoći i umeju da zadaju velike probleme onima koji su vremenom postali imuni na delovanje antibiotika. Biljke, u obliku čajeva, tinktura ili kapsula sa suvim ekstraktom mogu biti od velike pomoći. Njihova značajna prednost je to što bkaterije ne mogu postati rezistentne na na sastojke etarskih ulja koja su najčešći aktivni princip delovanja antiseptičnih biljaka (to je tako jer su etarska ulja veoma složene smeše organskih jedinjenja). Evo nekoliko oprobanih biljnih recepata koji se preporučuju osobama koje pate od infekcija mokraćnih kanala:

 

Čajna mešavina protiv bakterija u mokraćnim kanalima:

Kleka (Juniperus communis)    100g

Vranilova trava (Origanum vulgare)    100g

Breza (Betula alba) 50g

Borovnica list (Vaccimum myrtilis) 50g

 

Sve biljke pomešajte, pa tri supene kašike meše prelijte sa 600ml ključale vode, promešajte, poklopite i ostavite da stoji pola sata. Procedite i popijte u toku dana. Pored čaja upotrebljavajte svakodnevno alkoholni rastvor propolisa (3 puta na dan po 10 kapi sa malo vode).

 

Čaj protiv bakterija u mokraći:

Uva (Uva ursi)                                               100g

Breza (Betula alba)                                          50g

Biljke pomešati, pa dve supene kašike smeše preliti litrom vode, zagrevati do vrenja, kuvati pet minuta, slinuti sa šporeta i ostaviti da se prohladi jedan minut. Tada dodavi dve supene kašike sledeće smeše:

 

Vranilova trava (Origanum vulgare)            100g

Sitnica (Hernaria glabra)                               100g

Sve promešajte, poklopite i ostavite jedan sat. Procedite i pijte u toku dana u malim gutljaima.

 

Čajna mešavina protiv bakterija u mokraći za decu stariju od 7 godina:

Vranilova trava (Origanum vulgare)            100g

Majčina dušica (Thymus serpillum)              100g

 

Sve biljke pomešajte, pa dve kafene kašike meše prelijte sa 500ml ključale vode, promešajte, poklopite i ostavite da stoji pola sata. Procedite i popijte u toku dana.

 

Etarično ulje čajnog drveta

Čajno drvo je veoma dragoceno zato što istovremeno deluje i na bakterije i na gljivice. Ovo je važno, jer kada koristite lekove protiv gljivica oslobađate prostor za razmnožavanje bakterija i obrnuto, kada koristite dugo antibiotike pojave se gljivice. Čajno drvo je prirodan i bezbedan, a efikasan način da izađete iz ovog začaranog kruga. Zahvaljući kompleksnom sastavu čajno drvo deluje na gram pozitivne bakterije:Bacillus cereus, Bacillus subtilis, Beta haemolytic streptococcus, Corynebacterium spp, Enterococcus faecalis Micrococcus luteus, Propionibacterium acne, Methicillin rezistentnih Staphyloccus aureus, Staphylococcus aureus (NCTC 4163) , Staphylococcus epidermidis, Streptococcus agalactiae, Streptococcus faecalis, Streptococcus pneumoniae, Streptococcus pyogenes, gram negativne bakterije: Citrobacter soo, Enterobacter aerogenes, Escherichia coli, Klebsiella pneaumonia, Legionella spp. Proteus mirabilis, Proteus vulgaris, Pseudomonas aeruginosa(ATCC 9027), Pseudomonas putida , Serratia marcescens, Shigella sonnei, kao i na gljivice: Aspergillus niger, Aspergillus flavus, Candida albicans, Microsporum canis, Microsporum gypseum, Trichophyton mentagrophytes, Thermoactinomycetes vulgarus, Pityrosporum ovale, Trichophyton rubrum, Lysteria monocytogenes. Čisto i kvalitetno ulje čajnog drveta može se uzimati oralno, ako je prethodno razblaženo maslinovim uljem, medom ili uzeto sa malo pavlake, jogurta ili nakapano na sredinu hleba ili kocku šečera.. Na ovaj način čajno drvo možete koristiti i ako imate problem sa ešerihijom. Nemojte uzimati više od tri kapi čajnog drveta dnevno. Za žene čajno drvo se može pomešati ga sa kantarionovim uljem. Tom mešavinom natopite tampon i ostavite da deluje tri sata (dva puta na dan). Terapija se ne koristi u danima ciklusa.

 

Kapi protiv bakterija u mokraći:

U 200ml alkohola (91%) dodajte 30 grama smole propolisa. Promućkajte i ostavite na tamnom mestu deset dana. Pažljivo odlijte, pa procedite i dodajte 30 kapi etarskog ulja čajnog drveta. Pijte svakog dana ujutro i uveče po petnaest kapi sa malo šećera ili meda. Uz ove kapi pijte i litar čaja od vranilovke (Origanum vulgare).

Momčilo Antonijević

Tekst može biti, u celini ili u delovima preuzet i objavljen isključivo uz poštovanje sledećih uslova: uz navođenje punog imena autora i postavljanje linka sa početne stranice ovog sajta, bez prerade preuzetog sadržaja i pod uslovom da se preuzimanje i objavljivanje ne vrši u komercijalne svrhe. Preuzimanje, kopiranje i objavljivanje ovog teksta suprotno navedenim uslovima predstavljaće kršenje autorskih prava.