Lečenje biljem

Biljke za srčane tegobe - Da srce radi kao sat

Povišen krvni pritisak, angina pektoris i srčana aritmija su prave bolesti modernog vremena. Naravno, imaju veze sa nepravilnom ishranom, stresom i nedovoljnom fizičkom aktivnošću. Biljke mogu biti efikasna prevenitiva i pomoćno lekovito sredstvo za rešavanje ovih, sve češćih zdravstvenih problema.

Biljka kojoj bih dao titulu najdelotvornije na srčane tegobe je glog. Listovi, cvetovi i plodovi sprečavaju aritmiju, šire koronarne krvne sudove, smanjuju nivoe holesterola i triglicerida u serumu, ublažavaju simptome angine pektoris i snižavaju pritisak jer prouzrokuju dilataciju perifernih krvnih sudova. Rame uz rame sa glogom stoji beli luk. U grupu biljaka koje snižavaju povišen krvni pritisak spadaju i imela i list masline (za koji se malo zna i koji se retko koristi). Matičnjak i odoljen takođe spadaju u grupu biljaka koje se preporučuju srčanim bolesnicima, posebno onima kod kojih su srčani problemi izazvani stresom i nervozom. Odoljen efikasno spušta krvni pritisak, ali samo ukoliko je njegov uzrok psihogenog karaktera. Kod hipertenzije izazvane bubrežnim ili metaboličkim uzrocima odeoljen ili kako ga još zovu valerijana, nema efekta. Vrlo često u čajne mešavine koje se prepručuju srčanim bolesnicima dodaje se i rastavić, prirodni diuretik koji pomaže da se nagomilana voda izluči iz organizma. Biljke koje sam nabrojao su relativno blagog fiziološkog dejstva (za razliku od digitalisa, đurđevka ili lijandera koji deluju snažno i ubrajaju se u grupu otrovnih biljaka koje nikada ne treba upotrebljavati kod kuće). Čak i kada upotrebljavate ove blaže bezbednije biljke, uvek bi to trebalo raditi pod kontrolom lekara, posebno ako već uzimate terapiju.

Tinktura protiv artimije:

U čistu teglu sipajte 20g plodova gloga, gloginja (Crataegus oxyacantha) i 20g korena odoljena (Valeriana officinalis). Biljke prelijte sa 200ml apotekarskog alkohola (70%), dobro promućkajte i ostavite na tamnom i hladnom mestu da odstoji dve nedelje. S vremena na vreme potrebno je dobro promućkati teglu. Nakon 14 dana tečnost pažljivo procedite kroz čistu gazu i sipajte u bočicu sa kapaljkom. Tinktura se uzima tri puta na dan pre jela sa malo vode ili čaja od matičnjaka. Tinkturu je najbolje piti 5 dana pa dva dana napraviti pauzu, pa ceo proces ponoviti 4 puta (ukupno mesec dana).

Čajna mešavina za pravilan rad srca i snižavanje krvnog pritiska:

List i cvet gloga (Crataegus oxyacantha)    100g

List masline (Olea europea)                          100g

Rastavić (Equisetum arvense)                        50g

Sve biljke pomešati, pa supenu kašiku smeše preliti sa 250ml ključale vode, promešati, poklopiti i ostaviti da stoji jedan sat. Procediti i popiti nezaslađeno pola sata pre jela.

Čajna mešavina za jačanje srca i snižavanje krvnog pritiska:

Imela (Viscum album)                  20g

Glog (Crataegus oxychanta)        20g

Angelika (Angelica arhangelica) 10g

Rastavić (Equisetum arvense)     10g

Matičnjak (Melissa officinalis)    20g

Sve biljke pomešati, pa dve supene kašike smeše preliti sa 500ml ključale vode promešati, poklopiti i ostaviti dva sata. Procediti i piti u toku dana. Čaj piti pet dana, pa napraviti pauzu dva dana. Nakon toga, ceo proces ponoviti tri puta.

Kapi od sremuša za čišćenje krvnih sudova, protiv povišenog holesterola i visokog pritiska, preventivno deluju protiv srčanog i moždanog udara:

U martu i aprilu se u našim šumama bere sremuš, neverovatno važna i lekovita biljka. Za ovu tinkturu potrebno vam je 100 grama što svežijih listova sremuša, doboro oprati, iscepkati rukama i staviti u čistu teglu, pa preliti sa 300g 70% alkohola. Teglu dobro zatvoriti, promućkati i ostaviti na tamnom i hladnom mestu dve nedelje, uz češće mućkanje. Nakon dve nedelje tečnost procediti, ostaviti da se izbisti, pa pažljivo odliti od eventualnog taloga. Sipati u čiste staklene bočice i čuvati na tamnom mestu. Pije se tri puta na dan po 15 kapi razmućenih u mlakom čaju od lanenog semena.

 

Momčilo Antonijević

Tekst može biti, u celini ili u delovima preuzet i objavljen isključivo uz poštovanje sledećih uslova: uz navođenje punog imena autora i postavljanje linka sa početne stranice ovog sajta, bez prerade preuzetog sadržaja i pod uslovom da se preuzimanje i objavljivanje ne vrši u komercijalne svrhe. Preuzimanje, kopiranje i objavljivanje ovog teksta suprotno navedenim uslovima predstavljaće kršenje autorskih prava.