Aromaterapija

Kreirajte atmosferu u svom prostoru

Aromaterapija je najsuptilnija veština lečenja verovatno najbliža umetnosti. Čak i najveći skeptici, koji osporavaju delotvornost aromaterapije u lečenju bolesti i poremećaja, priznaju da je ovo odličan način da se osveži prostor i stvori osećaj prijatnosti. Korišćenjem mirisne lampe ( isparivača) kombinujete svetlost, oblik, boju i miris dodajući malo magičnosti atmosferi bilo koje prostorije.

Aromaterapeuti tvrde da pravom mešavinom ulja uvek postižete željeni efekat. Ovo je dobar način da se opustite i relaksirate posle napornog radnog dana ili da podignete nivo svoje koncentracije. Nekim uljima kao što je cimet, santal, vetiver ili kleka pripisuju se afrodizijačna dejstva.

Korišćenje mirisne lampe je krajnje jednostavno. Potrebno je nakapati nekoliko kapi  (5 do 10)  u posudicu u koju ste sipali nekoliko kašika vode, upalite svećicu čiji plamen će zagrevati vodu i omogućiti isparavanje ulja i uživajte! Pazite da voda  nikada u potpunosti ne ispari  jer može doći do pucanja posude. Isparivači se obično prave od keramike, stakla ili porcelana tako da ako se pregreju može doći do pucanja i zato treba biti obazriv.

Iako mnogi odmahuju glavom na tvrdnje da se na ovaj način može popraviti pamćenje, smanjiti depresivnost ili anksioznost, sve je veći broj istraživanja koja upravo to dokazuju. Britanski naučnici su vršili eksperimente sa vozačima koji prelaze velike razdaljine i imaju problem sa pospanošću. Utvrdili su da oni vozači koji udahnu etarsko ulje mente, bez obzira na umor neće zaspati bar 25 minuta. Ovo ulje se u aromaterapiji uvek koristilo za poboljšanje koncentracije i pažnje. Istraživanja sprovedena u Japanu dokazala su smirujuće i opuštajuće delovanje ulja lavande. Međutim mora se priznati da o čulu mirisa, i informacijama koje tim putem primamo, znamo  vrlo malo. Aromaterapeuti tvrde da se delovanje etarskih ulja odvija velikim delom preko autonomnog nervnog sistema koji reguliše mnoge procese u našem organizmu koji nisu pod uticajem svesti: rad srca,  ritam disanja, varenje. Najednostavniji primer  je delovanje začinskih mirisa iz kuhinje koji stimulišu lučenje želudačnih sokova i izazivaju apetit. Oni pretpostavljaju da se po ovom obrascu može objasniti i delovanje na ostale funkcije koje nisu pod uticajem svesti.

Bez obzira da li je ovo tačno ili ne, korišćenje etarskih ulja, na ovaj način, je nesumnjivo korisno jer je to izvrstan način da dezinfikujete prostor u kom boravite. Većina etarskih ulja deluje, manje ili više, antiseptično zahvaljujući delovanju fenola, aldehida, ketona. U tu svrhu naročito su delotvorna ulja koja sadrže fenole kao majčina dušica ili karanfilić. Istraživanja vršena sa uljem eukaliptusa pokazala su da ono uništava 70% stafilokoka u vazduhu. Za neka ulja kao što su matičnjak ili lavanda smatra se da deluju antivirusno.

Ono što je sigurno je da mirisna lampa predstavlja odličan način da ugodite sebi i možda stvorite prepoznatljiv miris vašeg prostora. Vrlo je bitno da koristite prava, prirodna etarska ulja a ne veštačke mirise koji se prave za ovu namenu. Razlika je vrlo slična onoj između buketa svežih mirisnih ruža i  njihovih plastično/platnenih kopija.

Evo nekoliko predloga, eksperimentišite, neka vam sopstveni nos bude osnovni kriterijum.

 

ANTI-STRES KOMBINACIJA:

Lavanda        5 kapi
Limun           4 kapi
Sandal           2 kapi


ZA POBOLJŠANJE KONCENTRACIJE:

Menta          3 kapi
Bergamot     3 kapi
Eukaliptus   4 kapi


ZA PROSTORIJU U KOJOJ BORAVE PUŠAČI:

Bor          5 kapi
Limun      4 kapi
Menta       2 kapi

ZA SPAVAĆU SOBU:

Lavanda         5 kapi
Kamilica         2 kapi


ZA KANCELARIJU:

Menta           6 kapi
Ruzmarin     4 kapi
Žalfija          3 kapi


AFRODIZIJAČNA KOMBINACIJA:

Santal         4 kapi
Cimet          2 kapi
Ruzmarin    3 kapi

 

Momčilo Antonijević