Aromaterapija

Moć esencijalnih ulja

Aromaterapija je alternativni način lečenja uz pomoć biljnih esencija – etarskih ili eteričnih ulja. Taj vid terapije star je nekoliko hiljada godina. Naime, u faraonskim grobnicama pronađene su esencije mire i majčine dušice.

Esencijalna ulja se najčešće dobijaju destilacijom biljaka vodenom parom, ali se neka ulja proizvode ceđenjem posebnim presama (limun, bergamot, grejpfrut, mandarina). Neka veoma skupocena ulja, kao što su jasmin, ruža, ljubičica ili neroli, dobijaju se tradicionalnom tehnikom en flerage koja se služi masnom podlogom kao medijumom uz pomoć koga se esencijalna ulja ekstrahuju iz biljke. Posebno je zanimljiva takozvana living metoda kojom se esencijalno ulje dobija na mestu gde biljka raste, odnosno – biljka se ostavlja u životu. Esencijalna ulja hemijski nemaju nikakve veze sa masnim uljima (maslinovo, jojoba, avokado, grožđane semenke). Mirisna duša biljaka, kako esencijalna ulja nazivaju oni poetski nadahnuti, hemijski posmatrano su veoma komplikovane smeše raznih ugljovodonika koje je praktično nemoguće dobiti laboratorijski (neka esencijalna ulja mogu sadržati i preko dve stotine različitih jedinjenja).

Još se ne zna sa sigurnošću koja je funkcija esencijalnih ulja u životu biljke. Jedni misle da je njihova prevashodna namena da privlače insekte, drugi smatraju da esencijalno ulje obavlja funkciju hormona, a treći pak zastupaju tezu da se radi o prostim otpacima metabolizma.

Bez obzira koja od ovih teorija je tačna, definitivno je utvrđeno da esencijalna ulja imaju čitav niz blagotvornih efekata na ljudsko zdravlje i lepotu. Pored parfema, esencijalna ulja koriste se u proizvodima koji dreniraju kožu i otklanjaju celulit (kleka, ruzmarin, žalfija, mandarina, pomorandža), podstiču rast kose (žalfija, majčina dušica) ili neguju ruke i stopala (limun, kamilica).

Esencijalno ulje čajavca je veoma antiseptično, pa se često nalazi u formulama proizvoda protiv akni. Lavanda, pačuli, santal i ilang deluju relaksirajuće, opuštaju i otklanjaju stres istovremeno negujući kožu, te se veoma često koriste u gelovima za tuširanje, losionima za telo, kremama i uljima za masažu.

Kao veoma koncentrovane supstance (recimo, u listu bosiljka nalazi se samo oko 0, 02% esencijalnog ulja) nikada se ne nanose direktno na kožu, već samo u nekom kozmetičkom preparatu gde je njihov procenat brižljivo odmeren kako bi željeni efekat bio maksimalan. Mišljenja o unutrašnjoj upotrebi esencijalnih ulja su podeljena. Zbog njihove visoke koncentrovanosti izbegavajte da ih pijete ili se o tome prethodno konsultujte sa stručnim aromaterapeutom.

 

Momčilo Antonijević