Aromaterapija

Priroda za baršunast ten

Živimo u vremenu kada je nepristojno biti ružan i zapušten. To je vreme plastične hirurgije, injekcija hijalurona i kolagena, liposukcije, elektroforeze i miolifta. Vrlo lako, ako zanemarimo finansijski momenat možete potpuno promeniti izgled svog lica, smanjiti ili povećati grudi ili zadnjicu, izvaditi rebro ili presaditi zube. Tržište je preplavljeno proizvodima  kojima se postiže sve i svašta i koji sadrže čudne i egzotične sastojke, zvučnog imena koji najčešće imaju prvenstveno marketinšku ulogu.

 
Međutim izgleda da se i ta euforija polako stišava i da se sve više ljudi vraća jednostavnim, proverenim  i neprevaziđenim tehnikama i preparatima koji se na manje više isti način koriste hiljadama godina. Taj trend odmah su ispratile najveće svetske kozmetičke kuće izbacivši čitavu paletu proizvoda na bazi etarskih ulja, ekstrakata biljaka i voća. Priroda se vraća u kozmetiku na velika vrata.
 
Kupovina ovakvih preparata je odlično rešenje naročito ako imate mnogo novca a pomalo ste lenji i nekreativni. Ali ako uložite malo napora, uz minimum umešnosti, možete sami napraviti svoju kozmetiku kod kuće. Na taj način dobićete potpuno prirodne preparate vrhunskog kvaliteta u čiji sastav ćete biti potpuno sigurni. Oni, možda, vizuelno neće izgledati fenomenalno kao kupovni ali saznanje da ste napravili, za sebe nešto što nema niko drugi je fantastičan osećaj.
 
Aromaterapija je pravi izbor jer je preparate od etarskih ulja je relativno lako napraviti. Etarska ulja se nikada ne nanose direktno na kožu već ih je potrebno razblažiti masnim uljima (izuzeci su lavanda i čajno drvo). Nemojte koristiti mineralno ulje (parafinsko , bebi ulje). Ono nije biljnog porekla i mnogi veruju da isušuje kožu i zatvara pore. Biljna ulja su nešto skuplja ali se njima postižu neuporedivo bolji efekti. Izaberite između bademovog ili susamovog ulja koja odgovaraju svakoj koži. Ako je vaša koža suva i dehidrirana izaberite ricinusovo ili jojoba ulje. Ulje kukuruznih klica ili suncokretovo dobri su za masnu kožu. Ako želite da napravite nešto ekskluzivno odaberite jojobu, avokado, grožđane semenke ili ulje noćurka ali pazite jer se ono može koristiti samo 3 meseca od ceđenja. Ova skupocena ulja možete dodati u nekom procentu bademovom ili susamovom i tako poboljšati kvalitet vašeg ulja za lice ili telo. Ulja nanesite na vlažnu kožu i blago utrljavajte kružnim pokretima. Obavezno probajte ajurvedsku masažu stopala toplim uljem, priuštićete sebi ili nekoj dragoj osobi ugođaj koji će pamtiti čitavog života.
 
Ulje za negu kose utrljajte u teme i nanesite na celu kosu. Blago masirajte od potiljka na gore nekoliko minuta, pa uvijte glavu folijom i ostavite 2 do 3 sata. Povremeno možete zagrevati foliju fenom. Nakon toga kosu operite na uobičajeni način.
 
Etarska ulja možete dodati u neutralni šampon, mleko za telo ili kremu. Nekoliko kapi je dovoljno da osetite blagotvorno dejstvo. Birajte mleka i losione bez mirisa i lanolina, po mogućstvu na biljnoj bazi.
 
Prilikom mešanja ulja koristite besprekorno čiste i suve posude od stakla ili porcelana. Svoje preparate čuvajte u tamnim flašicama sa dobrim čepom i čuvajte ih daleko od izvora toplote i svetlosti. Ako vaše ulje dođe u kontakt sa vodom može lako da se užegne.

Ovo su bila osnovna uputstva kojih se treba pridržavati . Ostalo prepustite svojoj mašti i instinktu. Eksperimentišite i uživajte.

 

ULJA ZA LICE
 ULJA ZA TELO

ULJE ZA KOSU I

PROTIV PERUTI

ULJE ZA SUVE RUKE

 

Osetljiva koža:
Kamilica        1 kap
Lavanda         1 kap
Ruža               1kap
Jojoba ulje      30 ml

Suva koža:
Santal            5 kapi
Ruža              5 kapi
Geranijum     2 kapi
Avokado ulje 30 ml

Masna koža:
Žalfija           5 kapi
Limun           4 kapi
Geranijum     3 kapi
Susamovo ulje 3o ml

Akne:
Lavanda      5 kapi
Čajavac       5 kapi
 Kleka          3 kapi
Bademovo ulje 30 ml

Protiv bora :
Ruža         5 kapi
Pačuli        2 kapi
Ruzmarin    5 kapi
Avokado ulje 20 ml
Ulje noćurka 10 ml

 

Stimulišuće:
Ruzmarin    15 kapi
Eukaliptus   10 kapi
Limun          10 kapi
Bademovo ulje 50 ml

Opuštajuće:
Lavanda    15 kapi
Mandarina  15 kapi
Kamilica   2 kapi
Bademovo ulje 50 ml

Ulje za detoksikaciju:
Morač 10 kapi
Kleka   10 kapi
Ruzmarin  10 kapi
Bademovo ulje 50 ml

 

Lovor   10 kapi
Ruzmarin   10 kapi
Žalfija   7 kapi
Timijan   3 kapi
Bundevino ulje  50 ml (može i maslinovo )

Suva kosa:
Santal     10 kapi
Geranijum  10 kapi
Jojoba       50 ml

Masna kosa:
Bergamot   10 kapi
Kedar         15 kapi
Bademovo ulje  50 ml

 

Limun     5 kapi
Lavanda  5 kapi
Geranijum  5 kapi
Bademovo ulje  20 ml
Avokado ulje  10 ml

 

Indijska masaža stopala:

Zagrejte 50 ml susamovog ulja da bude toplo i prijatno za kožu (nikako ne pregrevajte ). Dodajte u to : 10 kapi santala , 5 kapi pačulija , 3 kapi vetivera i 3 kapi jasmina . Blago masirajte stopala kružnim pokretima i uživajte.

 

                                                                        Momčilo Antonijević