Moćne biljke

List maline – najbolji čaj za trudnice

Malo se zna da je pored divnog ružičastocrvenog ploda i list maline veoma koristan. Listovi ove biljke sadrže tanine i flavonoide, supstance veoma dragocene za naše zdravlje. Čaj od lista maline uživa veliko poverenje naroda kada su u pitanju problemi u trudnoći, od mučnine do sklonosti ka spontanom pobačaju.

 

Vekovima topao čaj od lista maline preporučuje se trudnicama. Trudnoća je specifično stanje i u tom periodu treba biti veoma oprezan kada su lekovite biljke u pitanju. Postoje biljke koje deluju na matericu pojačavajući kontrakcije, kao recimo cikorija. Takve biljke mogu izazvati prevremeni porođaj. Neke biljke mogu uticati na plod (sastojci koje sadrže deluju mutageno). U tu grupu spadaju žalfija i iđirot. U trudnoći se ne preporučuje upotreba sledećih biljka: ruzmarin, žafija, pelin, iđirot, peršun, kleka, majčina dušica, rusa, bosiljak, morač i anis.

 

Čaj od lista maline deluje umirujuće na organe za varenje, smanjuje mučninu i povraćanje. Sa konzumiranjem ovog čaja počinje se od trećeg meseca trudnoće. Piju se dve do tri šolje na dan. On će pomoći budućim mamama da lakše iznesu trudnoću i smanjiće mogućnost javljanja spontanog pobačaja. U istraživanjima koja su sprovedena na laboratorijskim životinjama pokazalo se da list maline sprečava kontrakcije materice. Ne postoje jaki naučni dokazi da isto važi i za ljude, ali ovaj čaj uživa viševekovno poverenje narodnih travara. Probajte ga jer neće naškoditi. Sa uzimanjem ovog čaja može se nastaviti i nakon porođaja, da bi se mišićno tkivo materice regenerisalo i da se povrati prirodni tonus ovog mišićnog organa. Za vreme trudnoće najbolje je uzimati čist čaj od lista maline ili sa dodatkom malo matičnjaka ako patite od nesnosnih mučnina ili lanenog semena ako vas muči loša probava. Nakon porođaja list maline možete kombinovati sa semenom morača da povećate lučenje mleka i samanjite grčeve kod bebe. Ako želite da ojačate i revitalizujete matericu list maline kombinujte sa hajdučkom travom i virkom.

Zahvaljujući sadržaju tanina jak čaj od lista maline je koristan za ispiranje usta ako imate problema sa krvarenjem desni, aftama i upalom sluzokože. Ovaj čaj koristan je i kod upale krajnika.

 

Čaj od lista mline je odličan za zustavljanje dečijih proliva. Za tu namenu najbolje je mešavina lista maline, matičnjka i nane jer je pijetnog ukusa i deca će ga popiti. Ova biljka korisna je i kod očnih oboljenja, naročito infekcija i konjkujtivitisa. Čajem od jednakih delova lista maline i lista i cveta crnog sleza treba ispirati oči dve nedelje. Sirće od malina je odličan lek i dobra prevencija u vreme prehlada, gripa i nazeba. Naravno, važno je napomenuti da list maline koji se upotrebljava za čaj ne sme biti tretiran pesticidima i ostalim hemijskim sredstvima uobičajenim u voćarstvu. Idealno bi bilo koristiti list divlje maline koja se često može pronaći u planinskim šumama.

 

Čaj za trudnice:

1 supenu kašiku lista maline prelijte šoljom ključale vode, promešajte, poklopite i ostavite 20 minuta. Procedite i pijte dok je toplo. Dnevno se preporučuju dve do tri šolje ovog toplog čaja.Ako imate problem sa povraćanjem i mučninom dodajte i 1 kafenu kašičicu matičnjaka.

 

Čaj za porodilje (pije se nakon porođaja za regenerisanje i jačanje materice):

list maline (Rubus idaeus)       100g
hajdučka trava (Achilea millefolium) 100g
virak (Alchemila vulgaris)                 100g

Sve biljke pomešajte pa tri supene kašike smeše prelijte sa pola litra ključale vode. Promešajte, poklopite i ostavite da stoji pola sata. Procedite i popijte u toku dana.

 

Čajna mešavina protiv upale krajnika:

list maline (Rubus idaeus)            100g
list kupine (Rubus fruticosus)      100g
petrovac (Agrimonia eupatoria)   100g
žalfija (Salvia officinalis)             100g

Sve biljke pomešajte pa 4 supene kašike smeše prelijte sa 750ml ključale vode. Promešajte, poklopite i ostavite da stoji pola sata. Procedite i pijte u toku dana. Čajem takođe ispirajte svakih petnaest minuta grlo.

 

Tečnost za ispiranje usta, za jačanje desni:

2 kašike lista maline, 1 kašiku lista žalfije i 1 kašiku majčine dušice prelijte sa pola litra ključale vode, promešajte, poklopite i ostavite 1 sat. Procedite i ispirajte usta u više puta u toku dana.

 

Čaj za ispiranje očiju protiv konjuktivitisa:

list maline (Rubus idaeus)     100g
crni slez (Malva silvestris)      100g

Biljke pomešajte pa tri supene kašike smeše prelijte sa pola litra ključale vode. Promešajte, poklopite i ostavite da stoji 20 minuta. Procedite i ostavite da se ohladi pa koristite za za ispiranje očiju i za obloge.

 

Sirće od malina protiv prehlada i gripa:

Jedan litar prirodnog sirćeta od divljih jabuka dodajte pola kilograma izgnječenih malina. Sve stavite u čistu i suvu teglu. Držite na tolom mestu 10 dana. Nakon tog vremena pažljivo olijte pa procedite i sipajte u čistu flašu. Dve supene kašike ovog sirćeta razblažite sa 200ml mlake vode, dodajte kašičicu meda. Dve do tri šolje ovog napitka su odličan lek portiv nazeba i kijavice.