Moćne biljke

Rusomača - zaustavlja krvarenja i jača matericu

Iako korov, rusomača je veoma dragocena i lekovita biljka. Ova dalja rođaka kupusa, rena i slačice ima čudesnu moć da zaustavlja krvarenja, pa je zbog toga omiljen narodni lek protiv menstrualnih odliva, krvi u mokraći, hemoroida koji krvare, ali i za jačanje materice i snižavanje krvnog pritiska.

Ova biljka koja raste svuda, pored puteva u dvorištima i na zapuštenim livadama u narodu se još zove hoću-neću ili pastirska torbica. Njen hemijski sastav je složen. Sadrži flavonoide, polipeptide, holin i acetilholih, histamin, vitamin A,B i C. Specifični miris potiče od sumpornih jedinjenja koja sadrže mnoge biljke iz porodice krstašica.

Pored moći da zaustavi krvarenja, rusomača daje veoma dobre rezultate u spuštanju povišenog krvnog pritiska. U čajnim mešavinama protiv hipertenzije kombinuje se sa rastavićem i glogom.

Kada se pomeša sa virkom i hajdučkom travom rusomača je najbolji lek za sve žene koje imaju problem sa prolapsom (ispadanjem materice). Prolaps je sve češća pojava posebno kod starijih i žena u srednjim godinama. Može se javiti kao posledice teškog porođaja ili slabljenja tonusa mišića. Rusomača jača mišićno tkivo materice pa se čaj od ove biljke preporučuje i nakon porođaja.

Masaža tinkturom rusomače preporučuje se svima koji imaju slabe mišiće čiji je tonus oslabljen. Ova tinktura korisna je naročito za one koji su držali ruke ili noge u gipsu duže vreme pa su im mišići oslabili.

Jak čaj od rusomače preporučuje se i za zustavljanje krvarenja iz nosa: tampon od vate ili gaze natopite u čaj i držite u nosu.

 

Čajna mešavina protiv prolapsa materice:

 • rusomača (Capsella bursa-pastoris)       100g
 • virak (Alchemila vulgaris)                    100g
 • hajdučica (Achilea millefolium)            100g

Sve biljke pomešati pa 4 supene kašike preliti sa 750ml ključale vode, promešati i poklopiti. Ostavite da odstoji 45 minuta. Procedite i popijte u toku dana. Pored čaja poželjno je piti i tinkturu rusomače (dve kafene kašičice u toku dana jedna ujutro, jedna uveče) rastvorenu sa malo vode.

 Tinktura rusomače:

Čistu teglu napunite svežom iseckanom rusomačaom. Nalijte 70% alkoholom ili jakom rakijom. Zatvorite teglu i ostavite da stoji na tamnom mestu dve nedelje. Procedite i sipajte u flašu sa dobrim zatvaračem. Za zaustavljanje preobilnog menstrualnog krvarenja popijte po jednu kafenu kašičicu tinkture rastvorene sa malo vode na svaka tri sata. Ova tinktura koristi se za masažu kada je potrebno ojačati mišiće. Može se koristiti i za definfikovanje ogrebotina i posekotina.

 

Čajna mešavina protiv povišenog krvnog pritiska:

 • rusomača (Capsella bursa-pastoris)          100g
 • rastavić (Equisetum arvense)                 100g
 • glog (Crataegus oxyacanta)                   100g

Sve biljke pomešati pa 3 supene kašike preliti sa 750ml ključale vode, promešati i poklopiti. Ostavite da odstoji 45 minuta. Procedite i popijte u toku dana.

 

Čajna mešavina protiv obilnih i bolnih mesntruacija:

 • rusomača (Capsella bursa-pastoris)       100g
 • kantarion (Hypericum perforatum)      100g
 • virak (Alchemila vulgaris)                    100g
 • hajdučica (Achilea millefolium)            100g

Sve biljke pomešati pa 4 supene kašike preliti sa 500ml ključale vode, promešati i poklopiti. Ostavite da odstoji 45 minuta. Procedite i popijte u toku dana u nekoliko navrata.

 

Čajna mešavina protiv tromocitopenije:

 • rusomača (Capsella bursa-pastoris)         100g
 • hajdučica (Achilea millefolium)               100g
 • imela (Viscum album)                            50g

 Sve biljke pomešati pa 5 supenih kašika preliti litrom ključale vode, promešati i poklopiti. Ostavite da odstoji 1sat. Procedite i popijte u toku dana podeljeno na tri doze, pre jela nezaslađeno. Čaj se pije mesec dana, pa se pravi pauza od nedelju dana. Nakon toga sve ponoviti.