Lečenje biljem

Trešnje i višnje – hrana i lek

Iako su prvenstveno poznate kao ukusno i zdravo letnje voće, trešnje i višnje ubrajaju se u lekovite biljke. Pored plodova koje svi obožavamo, koriste se i peteljke i semenke koje uživaju poverenje kao oprobani narodni lek za organe za mokrenje, varenje i kardiovaskularni sistem.

Obavezno iskoristite sezonu višanja i trešanja i sačuvajte peteljke koje se inače bacaju. Kada se prosuše od njih se pravi veoma efikasan čaj koji rastapa i pospešuje izbacivanje kamena u bubrezima i bešici.

Zahvaljujući visokom sadržaju tanina, čaj od peteljki  višanja i trešanja koristi se kao oprobani biljni lek protiv proliva.

Zahvaljujući diuretičnom delovanju, peteljke višnje i trešnje ulaze u sastav čajnih mešavina za mršavljenje i izbacivanje viška vode iz organizma. Najčešće se mešaju sa rastavićem, suručicom, semenom komorača i korom krušine.

Čajem od peteljki trešnje narod leči giht, jer ova biljka podstiče izbacivanje kristala mokraćne kiseline koje se sakupljaju u zglobovima.

Semenke, posebno divlje višnje i trešnje sadrže gorke cijanogenetske heterozide koji jačaju srce, ali smeju se upotrebljavati samo pod stručnim nadzorom i uz strogo poštovanje propisanih doza.

Sok od svežih trešanja koji se uzima osam dana u kontinuitetu je narodni lek koji se preporučuje ljudimma koji pate od reumatizma. Stručnjaci sa  instituta u Mičigenu tvrde da trešnje imaju izuzetno antiinfektivno delovanje, mogu da olakšaju artritične bolove i izvor su antioksidanasa i melantonina, koji mogu da uspore efekte starenja, korisne su i u borbi protiv raka i bolesti srca.

Trešnje su sjajan izvor mikro elementa bora koji u kombinaciji sa kalcijumom i magnezijumom povoljno deluje na zdravlje kostiju i njihovu gustinu.  

Višnje obiluju fenolnim jedinjenjima – snažnim antioksidansima koji štite nervni sistem i sprečavaju oksidativni stres. To je bitno za starije osobe, jer ih štiti od neurodegenerativnih poremećaja poput gubitka pamćenja, senilne demencije i Alchajmerove bolesti. Zbog visokog udela antocijanina višnje su značajne u prevenciji raka, posebno debelog creva.

Višnja je jedna od retkih vrsta voća koje sadrži melatonin – prirodan hormon koji reguliše san. Naše telo inače prirodno luči hormon melatonin koji se oslobađa samo tokom noći, obično nakon deset sati uveče i tako podstiče san. Pre spavanja popijte čašu čistog višnjinog soka. To će vam omogućiti dubok, neprekidan i opuštajući san. Melatonin se takođe koristi u lečenju tegoba menopauze, odvikavanja od lekova, kod raka dojke i prostate, hiperaktivnosti i deficita pažnje.

Smolom od trešnje rastvorenom u prirodnom jabukovom sirćetu treba masirati teme ukoliko želite da otklonite perut.

Obloge protiv  podočnjaka – 30 grama peteljki trešnje prelijte litrom hladne vode i ostavite da odstoji 12 sati. Nakon toga sve kuvajte nekoliko minuta. Procedite i mlako koristite za obloge.

Čaj od peteljki trešnje i višnje protiv kamena u bubregu
Tri supene kašike dobro opranih, osušenih i sitno izrezanih peteljki plodova trešnje i višnje kuvajte u vodi (750ml) dva minuta, ostavite  da odstoji 15 minuta, procedite i popijte. Čaj se pije kao lek protiv upale bubrega, za otapanje bubrežnih kamenaca i čišćenje mokraćnih puteva. Ovaj čaj se pije kad zataje sva druga sredstva.

Čajna mešavina za izbacivanje viška vode iz organizma, protiv celulita i masnih naslaga:

Peteljke trešnje (Prunus avium)      100g

Rastavić (Equisetum arvense)        100g

Morač (Foeniculum vulgare)          100g

Sve biljke pomešati, pa tri supene kašike smeše preliti litrom hladne vode, pustiti da provri i kuvati dva minuta. Skinuti sa šporeta i ostaviti da stoji poklopljeno pola sata. Procediti i popiti nezaslađeno u toku dana u manjim gutljajima.

Čajna mešavina za izbacivanje nagomilane tečnosti iz organizma:

Peteljke trešnje (Prunus avium)  100g

Rastavić (Equisetum arvesne) 50g

Brezov list (Betula alba) 50g

Kukuruzna svila (Zea majus) 50g

Sve biljke pomešajte pa 3 supene kašike smeše prelijte sa 3 šolje hladne vode (750ml), pustite da provri, kuvajte 5 minuta, sklonite sa šporeta, poklopite i ostavite da stoji pola sata. Procedite i popijte u toku dana u manjim gutljajima.

Čajna mešavina protiv gihta

Peteljke višnje (Prunus cerasus)  50g

Peteljke trešnje (Prunius avium)  50g

Koren zečjeg trna (Ononidis spinosa) 50g

Kora belog jasena (Fraxinus excelsior) 50g

Sve biljke pomešajte pa 3 supene kašike smeše prelijte sa 3 šolje ključale vode (750ml), promešajte, poklopite i ostavite da stoji pola sata. Procedite i popijte u toku dana u manjim gutljajima nezaslađeno. Pije se mesec dana pa se pravi pauza dve nedelje, onda se ceo proces ponovi.

 

Momčilo Antonijević