Moćne biljke

Angelika – anđeoski koren zdravlja

Kad se neka biljka zove anđelika ili anđeoski koren gotovo je sigurno da je njena lekovitost dobro poznata i proverena. Čaj od angelike koristi se protiv psorijaze, angine pektoris, lošeg varenja i nadimanja, kao i za čišćenje respiratornih organa.

Vekovima unazad ova biljka iz porodice štitarica (rođaka anisa, kima, morača, mirođije, šargarepe ali i otrovnice kukute) uživla je veliki ugled u borbi protiv zaraznih bolesti. U srednjevekovnoj Evropi koren angelike nosili su oko vrata da bi izbeli grip. Ovaj običaj zadržao se sve do Drugog Svetskog Rata. Prvih godinu dana decu su kupali vodom u kojoj je bio potopljen ovaj koren. Ovo se smatralo efikasnim sredstvom za zaštitu od kuge, tifusa, ali i urokljivih očiju.

Angelika je bogata esencijalnim uljem koje čitavoj biljci daje prijatan miris. Međutim treba razlikovati esecijalno ulje dobijeno iz korena od onog koje se dobija destilacijom semena angelike, jer se njihov sastav donekle razlikuje.

Koren angelike izuzetno blagotvorno deluje na organe za varenje: stimuliše probavu, otklanja nadimanje i gasove. Vekovima angelika se dokazala kao dobar prirodni lek za bronhitisa. Pomešana sa listom podbela i očajnicom angelika pospešuje izbacivanje sluzi koja se skuplja u disajnim putevima.

Angelika izuzetno efikasno pospešuje cirkulaciju. Ova biljka sadrži blokatore kalcijumovih kanala pa se posebno preporučuje ljudima koji pate od angine pektoris. Angelika razređuje krv  i preporučuje onima koji imaju povišen krvni pritisak. Ipak ovu biljku treba pažljivo upotrebljavati ako koristite lekove kao što je aspirin. Takođe, ovu biljku treba da izbegavaju trudnice. Čaj od angelike deluje blago diuretično, pa se prepoučuje u kurama prolećnog čišćenja organizma.

Angelika sadrži psoralene što objašnjava njenu efikasnost u lečenju kožnih bolesti. Čaj od jednakih delova angelike, anisa, nevena i divlje dan i noći preporučio bih svima koji pate od psorijaze. Međutim kada koristite čaj, tinkturu ili esencijalno ulje angelike ne treba da se sunčate, jer je ova biljka fototoksična, pa se mogu javiti alergijske reakcije na koži.

Koren angelike sadrži fitoestrogene sustance, pa se posebno preporučuje protiv bolnih menstruacija i simptroma menopauze. Esencijalno ulje angelike rastvoreno u nosećem ulju (od badema ili jojobe) je odlično sredstvo za negu kože, naročito za dame starije od 40 godina.

Angelika je jestiva biljka koju francuski poslastičari koriste za pravljenje kandiranih poslastica i deokracija za kolače.

 

Čajna mešavina protiv lošeg varenja, nadutosti i gasova:

 • angelika (Angelica arhangelica)           100g
 • kamilica (Matricaria chamomilla)           100g
 • iđirot (Acorus calamus)                     100g

 

Sve biljke pomešati, pa 1 supenu kašiku preliti šoljom ključale vode (250ml), promešati, poklopiti i ostavititi da stoji 20 min. Procediti i piti pola sata pre jela nezaslađeno.

 

Čajna mešavina protiv bronhitisa i za iskašljavanje nagomilane sluzi:

 • angelika (Angelica arhangelica)         100g
 • podbel (Tussilago farfara)                100g
 • očajnica (Marrubium vulgare)             50g
 • anis (Pimpinela anisum)                     50g

Sve biljke pomešati, pa 3 supene kašike preliti sa 750ml  ključale vode, promešati, poklopiti i ostavititi da stoji 30 min. Procediti i piti pola sata posle jela po želji zaslađeno medom.

 

Čajna mešavina protiv angine pektoris:

 • angelika (Angelica arhangelica)         100g
 • anis (Pimpinela anisum)                   100g
 • matičnjak (Melissa officinalis)            100g
 • ruzmarin (Rosmarinus officinalis)       100g

Sve biljke pomešati, pa 3 supene kašike preliti sa 750ml  ključale vode, promešati, poklopiti i ostavititi da stoji 30 min. Procediti i piti u toku dana u manjim gutljajima. Ako imate povišen krvni pritisak, ruzmarin zamenite glogom.

 

Čajna mešavina protiv psorijaze:

 • angelika (Angelica arhangelica)       100g
 • dan i noć (Viola tricolor)                100g
 • koren čička (Articum lappa)           100g

Sve biljke pomešati, pa 3 supene kašike preliti sa 750ml  ključale vode, promešati, poklopiti i ostavititi da stoji 30 min. Procediti i piti u toku dana u manjim gutljajima.oblela mesta mažite nevenovim uljem koje se sprema na sledeći način: 200g suvih cvfetova nevena prelijte sa pola litra bundevinog ulja, dobro zatvorite i držite na tamnom mestu tri nedelje. Procedite i mažite dva puta na dan.

 

Ulje za negu zrele kože:

 • 100ml bademovog ulja
 • 50ml ulja jojobe
 • 5 kapi esencijalnog ulja angelike
 • 10 kapi esencijalnog ulja geranijuma
 • 5 kapi esencijalnog ulja petigrina

Sve sastojke pomešati u čistoj i suvoj flašici i dobro promućkati. Čuvati na tamnom mestu. Uveče nakon čišćenja lica i umivanja čistom vodom umasirajte ovo ulje na još vlažnu kožu. Ova serum intenzivno oporavlja kožu i posebno se preporučuje ženama srednjih godina jer licu vraća blistavosti i smanjuje vidljivost bora. Najbolje je koristiti ga u proleće i na jesen. Izbegavajte ovaj serum leti jer nije dobro izlagati se neposredno suncu ili ići u solarijum dok koristite ovaj serum.