Moćne biljke

Imela - keltska čarobna biljka

Svi se sećamo stripa i crtanih filmova o simpatičnim Galima Asteriksu, Obeliksu i njihovom seoskom druidu, Aspirinikusu koji im kuva čudesni napitak od imele zahvaljujući kom dobijaju  nadljudsku snagu. Keltski kult imele bio je toliko rasprostranjen i snažan da su se mnogi običaji vezani za ovu biljku, sačuvali su se do danas (svakako najpoznatiji je kićenje vrata imelom za katolički Bozić). Pre dvadesetak godina, 1986. u Nemačkoj je održana je izložba umetničkih predmeta sa motivom imele. Izloženo je na hiljade eksponata (vaza, nakita, tanjira, novina, pesama) posvećenih imeli. Nemačka je centar naučnog proučavanja ove biljke. Međutim, iako se imela u laboratorijama proučava skoro 200 godina, njen tačan hemijski sastav se ne zna.

Imela je poluparazitska biljka koja živi u krošnjama drveća. Primećeno je da dejstvo imele zavisi od domaćina. Imela sa jabuke i jele je otrovnija od one koja raste na topoli. Najčešće se koristi imela sa hrasta i kruške. Ovaj parazit se jako retko javlja na leskovom drvetu i u našem narodu postoji verovanje da ispod takvog drveta leži zmija sa zlatnom krunom na glavi. Onaj ko joj tu krunu skine moćiće da leči sve bolesti.

Kod nas se imela bere u zimu dok se u Francuskoj to radi u septembru. Prilikom sušenja imele potrebno je ukloniti bobice jer su otrovne. Cela biljka ima jako fiziološko dejstvo i zato treba se pridržavati propisane doze.

Imela je vrlo složenog hemijskog sastava koji varira. Sadrzi viskotoksin (kardiotonicni polipeptid), saponin, alkaloid, holin, vosak, histamin, anti-tumoralni protein, oligosaharozu.

Koristi se za regulaciju krvnog pritiska, protiv arterioskleroze, za ujednačavanje srčanog ritma, lečenje bubrega, deluje na nerve i reakcije neurotransmitera. Primećeno je da deluje na krvne sudove što objašnjava upotrebu imele u narodnoj medicini protiv proširenih vena. Čuvena austrijska travarka Marija Treben tvrdi da je ova biljka od velike pomoći kod dijabetesa. Ne samo što snižava nivo šećera u krvi već i deluje na pankreas, a samim tim i na uzrok bolesti. Sebastian Knajp preporučuje imelu protiv epilepsije u kombinaciji sa valerijanom, božurom i cvetom pomorandže. Američki naučnici su utvrdili da imela, pored sladića, zove, matičnjaka, kantariona, bokvice, spada u grupu biljaka sa antivirusnim delovanjem. Testovi su rađeni sa virusima gripa i herpesa i rezultati su bili vrlo ohrabrujući. Međutim imela se ne preporučuje ljudima koji boluju od side ili tuberkuloze.

U narodnoj medicini imela se koristi u lečenju steriliteta. To verovatno ima veze sa tim što  su plodovi imele puni tešnosti koja podseća na spermu (stari Grci  su verovali da je imela kosmičko seme).

Imela je ponovo privukla pažnju istraživača kada je otkriveno potencijalno antikancerogeno delovanje. Profesor Roland Grosman-Maticek, sa univerziteta u Hajdebergu, eksperimentisao je 27 godina sa ovom biljkom. Eksperiment je obuhvatao je 35 814 bolesnika od raka. 10 226 bolesnika je pilo homeopatski lek ISCADOR na bazi imele. Istraživanje je pokazalo da su oni koji su koristili imelu živeli  barem  40 % duže od onih koji nisu. ISCADOR  je lek napravljen po principima antropozofske medicine čiji je tvorac Rudolf Štajner. Primećeno je da lek, pored toga što usporava razvoj bolesti, pomaže i kod depresije, zatvora i termoregulacionih poremećaja koji prate ovu bolest. Iako ove podatke treba prihvatati sa rezervom, o imeli treba razmisliti kao opciju u lučenju.

Neki fitoterapeuti preporučuju spravljanje čaja na hladan način (biljka se uveče prelije hladnom vodom i ostavi preko noći, ujutro se procedi i malo zagreje). Jovan Tucakov preporučuje da se imela malo prokuva ili prelije vrelom vodom. Smatram da je poslednji način najbolji.

 

PROTIV ARTERIOSKLEROZE, ZA REGULACIJU KRVNOG PRITISKA I UJEDNAČAVANJE SRČANOG RITMA:

 • Imela (Viscum album) 20g
 • Glog (Crataegus oxychanta) 20g
 • Angelika (Angelica arhangelica)10g
 • Rastavić (Equisetum arvense)10g
 • Hajdučica (Achilea millefolium)10g
 • Ruta (Ruta graveolens)10g
 • Matičnjak (Melissa officinalis)20g

 

Sve biljke pomešati pa 2 supene kašike smeše preliti sa 500ml ključale vode promešati, poklopiti i ostaviti 2 sata. Procediti i piti u toku dana.

 

HRONIČNI NEFRITIS

 • Imela (Viscum album) 20g
 • RastaviĆ (Equisetum arvense) 20g
 • Kukuruzna svila (Zea majus) 20g
 • Glog  (Crataegus oxychantia) 20g
 • Breza (Betula alba) 20g
Sve biljke pomešati. 3 supene kašike smeše preliti sa 750 ml hladne vode, dodati na vrh noža sode bikarbone, pustiti da provri, skinuti sa šporeta i ostaviti 2 sata.  Procediti i piti u toku dana.

 

 

PROTIV MIGRENE

 • Vratić (Tanacetum officinale)10g
 • Matičnjak (Melissa officinalis)20g
 • Nana (Mentha piperita)10g
 • Imela (Viscum album )10g

 

 • Jagorčevina(Primula officinalis)20g
 • Hajdučica (Achilea millefolium)20g

 

Biljke pomešati. 4 supene kašike smeše preliti sa 1litrom ključale vode promešati i poklopiti. Ostaviti 1 sat procediti, sipati u termos i piti u toku dana.

 

VINO OD IMELE

20 grama smrvljene biljke preliti sa 1 litrom belog vina zatvoriti flasu i držati na toplom mestu 5 dana. Procediti i piti po jednu malu čašu 3 puta na dan (50 ml). Ovo vino je jako korisno kod svih poremećaja u srčanom radu i odlično deluje na imunitet.

Momčilo Antonijević