Moćne biljke

Ljuti i srećni – zašto je ljuta paprika tako lekovita?

Ljuta paprika direktno utiče na pojačano lučenje serotonina, dopamina, oksitocina i endorfina, hormona zaduženih  za naša lepa osećanja. Pored zadovoljstva koje je odlično poznato svima koji vole vatromet u ustima, ljuta paprika deluje protivupalno, ublažava bol i dobar je biljni lek protiv dispepsije.

 

         Moderna medicina tek u novije vreme počela je da prepoznaje ono što su drevni Asteci i Maje znali već hiljadama godina unazad – da su kapsaicin i drugi elementi ljute paprike blagotvorni za očuvanje našeg zdravlja na potpuno prirodan način. I tek u poslednje vreme dobili smo i medicinsko objašnjenje zašto su Meksikanci uvek nasmejani i raspoloženi za pesmu – zbog ljute paprike i neodoljivih i vatrenih salsi. Kapsaicinoidi vezuju se za receptore odgovorne za osećaj topline. Aktivirani receptori šalju signal mozgu, a mozak aktivira reakciju organizma koja se razlikuje od osobe do osobe, a manifestuje se kroz ubrzan puls, pojačano znojenje, oslobađanje endorfina.

         Guru alternativne medicine, američki lekar dr Robert Šulc, gaji veliko poštovanje prema čiliju. On ljutu papriku smatra veoma efikasnim lekom protiv moždanog udara. Osobama koje su predisponirane za moždani udar savetuje da svakodnevno uzimaju dve do tri kafene kašičice ljute paprika. Najljuće koju možete da pronađete.Za ljutinu postoji skala, a mera je Skovilova jedinica. Skovilova skala, nazvana po apotekaru Vilburu Skovilu, meri ljutinu u paprikama, koja zavisi od količine kapsaicina koji se nalazi u kori paprike. Po toj skali slatka paprika ima nula Skovilovih jedinica, feferon od 100 do 500, čili uzmeđu 500 i 1000, halapenjo od 2500 do 5000. Ljutina do 40.000 skovila smatra se jakom, ali podnošljivom. Habanera je vatrena, jer je njena ljutina između 350.000 i 550.000 skovila! Novi rekorder u ljutini je paprika karolina riper. Ova paprika ima 1. 569. 300 jedinica na Skovilovoj skali ljutine. Kako feferonka u ovom društvu deluje naivno!

Kapsicin deluje na gastrična senzorna vlakna želudačnih neurona za bol. On ih desenzibilizuje, utiče na smanjenje osetljivosti na bol. Čili je odličan lek za ljude koji pate od funkcionalne dispepsije (koja nije nastala zbog gastro-ezofagealnog refleksa ili sindroma prenadraženih creva). Bol, nadutost i mučnina značajno se smanjuju redovnim uzimanjem čilija (2,5 grama tokom pet nedelja).

         Ljuta paprika dokazano ublažava reumatizam i bolove u mišićima kada se koristi lokalno.

         Ljuta paprika može da ubrza peristaltiku i izazove proliv. Ne preporučuje se ljudima koji pate od hemoroida i čira na želucu.

 

Med za zdrav mozak

Pomešajte sledeće sastojke: 100g ljute aleve paprike, 100g sveže narendanog đumbira i veća, očišćena, izgnječena glavica belog luka. Kad ste od ovih sastojka dobili homogenu smešu, dodajte jedan kilogram bagremovog meda i dobro izmešajte plastičnom ili drvenom kašikom. Ostavite da stoji tri dana uz češće mešanje. Svakog dana uzimajte po jednu kafenu kašičicu ovog meda sa malo mlake vode tri puta na dan. Paprika i đumbir stimulišu cirkulaciju krvi u mozgu, beli luk razređuje krv, a sve tri biljke normalizuju krvni pritisak. Ovaj med je veoma koristan za ljude koji su izloženi riziku od ishemijskog moždanog udara, ali se ne preporučuje onima kod kojih postoji rizik od hemoragijskog moždanog udara.

 

Tinktura od ljute paprike protiv reumatizma i bolova u mišićima

 

Ljuta paprika sadrži kapsicin, supstancu za koju je dokazano da deluje umirujuće na bolove u kostima i mišićima. Da biste sami napravili lekovitu tinkturu sa kapsicinom, uzmite 10 manjih crvenih feferona, sitno ih iseckajte, sipajte u teglu i prelijte sa pola litra apotekarskog alkohola (91%). Zatvorite teglu i ostavite da stoji na tamnom mestu 12 dana uz češće mućkanje. Tečnost, nakon toga, procedite i čuvajte u dobro zatvorenoj flaši. Tinktura se pre upotrebe razblažuje. Jednu supenu kašiku tinkture pomešajte sa supenom kašikom vode i utrljajte na bolno mesto. Nakon toga, dobro i pažljivo operite ruke vodom i sapunom, namažite ih običnim jestivim uljem, istrljajte, pa ponovo operite vodom i sapunom. Na ovaj način ćete se zaštititi da vam esencija ljute paprika ne dođe u kontakt sa očima.

 

Eliksir protiv bolova u zglobovima

 

100g suvog grožđa

20g korena suvog đumbira (Zingiber officinale)

3 crene ljute papričice (Capsicum sativum)

20g suvog lista ruzmarina (Rosmarinus officinalis)

20 g semena slačice (Sinapsis alba)

Sve sastojke prelijte litrom kvalitetnog džina, promućkajte, i držite na toplom mestu u dobro zatvorenoj tegli dve nedelje. Nakon tog perioda procedite i pijte po jednu kafenu kašičicu sa malo vode tri puta na dan. Ovaj eliksir veoma efikasno umanjuje bolove.

 

Momčilo Antonijević

 

Tekst može biti, u celini ili u delovima preuzet i objavljen isključivo uz poštovanje sledećih uslova: uz navođenje punog imena autora i postavljanje linka sa početne stranice ovog sajta, bez prerade preuzetog sadržaja i pod uslovom da se preuzimanje i objavljivanje ne vrši u komercijalne svrhe. Preuzimanje, kopiranje i objavljivanje ovog teksta suprotno navedenim uslovima predstavljaće kršenje autorskih prava.