Moćne biljke

Matičnjak

Matičnjak je lekovita biljka koja je veoma dobro poznata pčelarima. Naime buketom ove biljke nesavesni pčelari umeli su da namane maticu iz komšijskog roja u svoju košnicu. Pčele naprosto obožavaju sveži, slatki, limunkasti miris matičnjaka. Za ovu privrženost znali su i Stari Grci (latinsko ime melissa potiče od grčkog naziva za pčelu).

Glavni aktivni princip ove biljke je skupoceno esencijalno ulje veoma složenog sastava, koje sadrži citronelal, geraniol, neral, citrol... Upravo ovo esencijalno ulje daje matičnjaku divan miris i veoma prijatan ukus. Matičnjak pore esencijalnog ulja sadrži i flavonoide i tanine.

U narodnoj medicini matičnjak važi za jednu od najmoćnijih biljka za umirenje nervnog sistema, protiv nesanice i nervoze i za sprečavanje simptoma depresije. Matičnjak je takođe dobar izbor u borbi protiv glavobolja, naročito onih izazvanih psihičkim premorom. U vremenu u kom smo svi u manjoj ili većoj meri izloženi stresu, matičnjak je nezaobilazni saveznik u protiv nervoze, anksioznosti i čitavog niza psihosomatskih bolesti koje se mogu javiti kao posledica stresa. Pored delovanja na nervni sistem matičnjak ublažava i digestivne tegobe nadimanja stomaka, loše varenje i dijareje (naroćito ako su psihosomatskog karaktera).

Usled svakodnevne dugotrajne izloženosti stresu strada i srce. I to ne treba preskočiti matičnjak, najbolje u kombinaciji sa cvetom gloga. Svi koji pate od angine pektoris trebalo bi dva puta godišnje u trajanju od četiri meseca da svakog dana piju po dve šolje mešavine matičnjaka, angelike i ruzmarina.

Matičnjak je veoma dobar lek protiv virusnih infekcija. Ako imate grip obavezno pijte dve do tri šolje toplog čaja od matičnjaka i zove. Matičnjak se takođe pokazao delotvornim u borbi protiv virusa herpesa (herpes simplex i herpes zoster). Svima koje muče ovi neverovatni i uporni virusi savetuje se da piju litar jakog čaja od matičnjaka dnevno uz uzimanje tinkture ili kapsula ehinacee i korišćenje melema koji sadrže barem 1% ekstrakta ili još bolje esencijalnog ulja matičnjaka.

Matičnjak pokazuje i blago fitoestrogeno delovanje pa se preporučuje ženama u menopauzi i kao lek za bolne i neredovne menstruacije.

Blagi i ukusni čaj od matičnjaka može se davati i deci koju muče bolovi u stomaku ili mučnina. Takođe ova biljka toplo se preporučuje trudnicama koje pate od mučnine.

 

Čajan mešavina protiv virusnih infekcija:

 • Matičnjak (Melissa officinalis)                   100g
 • Zova (Sambucus nigra)                          50g
 • Slatki koren (Glychiriza glabra)                 50g

5 supenih kašika mešavine ovih biljka prelijte litrom ključale vode, promešajte, poklopite i ostavite dvadeset minuta. Procedite i popijte u toku dana. Čaj se može davati i deci starijoj od pet godina (1 do 2 šolje na dan).

 

Melem protiv heresa:

 • 100ml nevenovog ulja
 • 20g pčelinjeg voska
 • 10g propolisa (smola)
 • 1 ml esencijalog ulja matičnjaka
 • 4 ml esencijalonog ulja čajnog drveta

Na blagoj vatri zagrejte nevenovo ulje sa propolisom i voskom. Mešajte dok se propolis i vosak potpuno ne otope. Skinite sa šporeta i mešajte minut dva, pa dodajte esencijalna ulja matičnjaka i čajnog drveta. Promešajte, sipajte u čistu i suvu teglicu sa poklopcem koji dobro dihtuje i ostavite da se ohladi. Čuvajte u frižideru. Mažite obolele delove kože dva puta na dan. Koža mora biti čista i potpuno suva.

 

Čajna mešavina za smirenje, protiv nervoze i nesanice:

 • Matičnjak (Melissa officinalis)       200g
 • Mirođija (Anethum graveolens)   100g
 • Lipa (Tilia cordata)                    50g
 • Valerijana (Valeriana officinalis)    50g

Biljke pomešajte pa dve supene kašike prelijte sa 300 ml ključale vode, promešajte, poklopite i ostavite da odstoji pola sata. Procedite i popijte toplo zaslađeno medom.

 

Čajna mešavina za jačanje srca, protiv povišenog krvnog pritiska i aritmije:

 • Matičnjak (Melissa officinalis)               100g
 • Glog (Crataegus oxyachanta)             100g
 • Hajdučka trava (Achilea millefolium)     50g

Sve biljke pomešajte pa tri supene kašike smeše prelijte sa pola litra ključale vode, promešajte, poklopite i ostavite da stoji od 45 minuta do sat.procedite i popijte u toku dana u malim gutljajima.

 

Čajna mešavina protiv mučnine u trudnoći:

 • Matičnjak (Melissa officinalis)          250g
 • Malina list (Rubus idaeus)              50g

Biljke pomešajte pa 4 supene kašike smeše prelijte litrom ključale vode, promešajte, poklopite i ostavite da stoji pola sata. Procedite i pijte u toku dana.

Momčilo Antonijević